Geplaatst op: 06-11-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Provincie Zuid-Holland verdeelt subsidies voor beleefbaar erfgoed

Provincie Zuid-Holland verdeelt subsidies voor beleefbaar erfgoed
Foto: Frans Berkelaar

De provincie Zuid-Holland beloont 66 initiatieven met drie miljoen euro subsidie voor het beleefbaar maken van de zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen. Bijzonder is dat op zeven zogenaamde erfgoedtafels wordt bepaald welke initiatieven een meer formele subsidieaanvraag mogen doen.

Meindert Stolk, gedeputeerde voor cultuur en erfgoed voor de provincie Zuid-Holland: "Ook dit jaar zijn er weer veel mooie projecten en initiatieven die een financiële bijdrage tegemoet kunnen zien vanuit het maatregelenpakket van onze zeven erfgoedlijnen. Met elkaar geven eigenaren, initiatiefnemers en vrijwilligers van die projecten zo vorm aan het verhaal van Zuid-Holland. Goed om te zien dat veel van onze inwoners, stichtingen en ondernemers hierin participeren. Dat is wat onze erfgoedlijnen met hun erfgoednetwerktafels zo waardevol maakt.”

Projecten die een subsidie kunnen aanvragen zijn onder andere het uitgraven van de oorspronkelijke voorburcht van de Ruïne van Teylingen, de restauratie van de Kapel van Kasteel Oud Poelgeest, en het kindvriendelijker maken van musea in de Oude Hollandse Waterlinie. Ook worden leerlingwerkplaatsen voor het (scheeps)timmervak bij historische Scheepswerf Klaas Hennepoel gecreëerd en komt er een tentoonstelling over schilder William Turner in relatie tot water en Dordrecht.

Toegankelijk erfgoed

De provincie vindt het verder belangrijk dat erfgoed voor iedereen toegankelijk is. Daarom krijgt Stichting Limes Legacy subsidie. Zij organiseren Romeinse theatervoorstellingen met inbreng van en opgevoerd door leerlingen van het voortgezet onderwijs in Noordwijk en Katwijk. Stichting NIGRVM PVLLVM Ad Vitam het Romeinse leven verder verbeelden door het nabouwen van een valetudinarium (een Romeins ziekenhuis). De Stichting werkt daarvoor onder meer samen met het op hetzelfde terrein gevestigde zorgcentrum op Landgoed Hooge Burch in Zwammerdam.

Erfgoedtafels

De erfgoedtafels bepalen jaarlijks welke initiatieven het meest bijdragen aan het beleefbaar maken van de erfgoedlijnen. Op 22 oktober 2024 hebben Gedeputeerde Staten besloten welke projecten in 2025 subsidie kunnen aanvragen binnen de ‘Subsidieregeling erfgoedlijnen Zuid-Holland 2020’. Aanvragen kan binnen 6 weken na publicatie van het ‘Maatregelenpakket erfgoedlijnen 2025’ in het Provinciaal Blad.

De zeven erfgoedlijnen

De provincie kent zeven erfgoedlijnen: Atlantikwall, Historisch Haringvliet, Landgoederenzone, Neder-Germaanse Limes, Oude Hollandse Waterlinie, Trekvaarten en Waterdriehoek. Deze lijnen combineren geografische elementen met historische verhalen en creëren een unieke omgeving voor wonen, werken en recreëren. Sinds 2012 hebben bijna 900 projecten bijgedragen aan het behoud en de beleving van erfgoed in Zuid-Holland.

Link: https://www.zuid-holland.nl/actueel/nieuws/november-2024/bijna-e3-miljoen-beleefbaar-erfgoed-zuid-holland/
Trefwoorden: dagrecreatie, cultuur, erfgoed, Zuid-Holland, subsidies

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

06/11/24
Provincie Zuid-Holland verdeelt subsidies voor beleefbaar erfgoed
De provincie Zuid-Holland beloont 66 initiatieven met drie miljoen euro subsidie voor het beleefbaar maken van de zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen. Bijzonder is dat op zeven zogenaamde erfgoedtafels wordt bepaald welke initiatieven een subsidieaanvraag mogen doen.
06/11/24
Ondernemers vrijetijdssector minder positief
Nederlandse ondernemers zijn minder positief dan een jaar eerder. Toch verwachten ze in 2025 te investeren en de personeelssterkte. Het ondernemers vertrouwen is in Nederland onverminderd licht negatief. Hoe zit het in de vrijetijdssector?
30/10/24
Koningin opent Sculpture Hall van Stedelijk Museum
Koningin Máxima opent donderdagavond 14 november de Don Quixote Sculpture Hall, de nieuwe beeldentuin van het Stedelijk Museum Amsterdam. Deze beeldentuin is onderdeel van het vernieuwde entreegebied van het museum.
29/10/24
Nieuw rapport: Veertig acties voor rechtvaardiger toerisme
Een nieuw rapport, gepubliceerd door de Travel Foundation in samenwerking met diverse academische en toeristische organisaties, belicht veertig mechanismen die beleidsmakers en toeristische organisaties kunnen gebruiken om de voordelen van toerisme eerlijker te verdelen over lokale gemeenschappen.
23/10/24
Nederlanders besteden meer aan vrijetijdsdiensten
Na een periode van terughoudendheid lijken consumenten weer meer te besteden. Vooral aan vrijetijdsbestedingen als vakanties, uitjes en restaurantbezoek wordt meer uitgegeven.
14/10/24
Exclusief voor leden
Doe expo voor kinderen over toekomst van de zee
Een nieuwe en fascinerende onderwaterwereld voor kinderen opent 26 oktober haar deuren in het Maritiem Museum Rotterdam. De kinder-doe-expo ‘Plons! De toekomst van de zee’ is de langverwachte opvolger van 'Professor Plons'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
11/10/24
Lancering 'Echt Dellufs Bakkie' op Dag van de Duurzaamheid
Delft introduceert op de Dag van de Duurzamheid een eigen herbruikbare beker als alternatief voor het wegwerpplastic.