Geplaatst op: 07-11-2024
Auteur: redactie
Uitgever: NRIT Media

Opmars Nederlandse tweewielermarkt zet zich voort

Mobiliteit in Cijfers Tweewielers 2024 – 2025

Opmars Nederlandse tweewielermarkt zet zich voort

Het aantal fietsen, brom/snorfietsen en motoren in ons land blijft gestaag groeien. Met een park van inmiddels 26,2 miljoen tweewielers blijken Nederlanders deze vervoersmiddelen steeds vaker als een praktische en betaalbare mobiliteitsoplossing te zien. Het aantal fietsen is sinds 2010 van 22,3 naar 24,1 miljoen exemplaren gestegen, ook het fietsgebruik nam aanzienlijk toe. In 2023 fietsten Nederlanders gezamenlijk 19,1 miljard kilometer, gemiddeld 1.065 km per persoon. Tien jaar geleden was dit nog 902 km. De toename van het aantal kilometers hangt samen met de groei van het aantal elektrische fietsen, waarmee langere afstanden worden afgelegd. Zo valt te lezen in de nieuwe editie ‘Mobiliteit in Cijfers Tweewielers 2024’ van RAI Vereniging en BOVAG.


Van de 804.101 nieuwe fietsen die vorig jaar werden aangeschaft, komt inmiddels 56 procent voor rekening van de e-bike, waarvan er 453.219 stuks over de toonbank gingen. Het grotere marktaandeel van de e-bike zorgde ervoor dat het gemiddelde aankoopbedrag 2023 met 1.815 euro 2 procent hoger lag dan in 2022. De sterke vraag naar e-bikes en hun hogere gemiddelde prijs hielden in 2023 de totale omzet in de fietsenmarkt stabiel, ondanks een lichte daling van 6 procent van het aantal fietsen dat werd verkocht. Interessant is het om te zien dat Nederland als het gaat om elektrische fietsen ook internationaal een koppositie inneemt en samen met Duitsland en Frankrijk de Europese verkoopranglijst aanvoert. 


Verkoop snorfietsen daalt - elektrificatie versnelt

In 2023 zien we dat de invoering van de helmplicht duidelijk zijn gevolgen heeft waardoor de verkopen daalde. Hoewel de verkoop afnam, blijft de elektrificatie binnen de brom- en snorfietsmarkt in hoog tempo doorgaan. In 2023 werden bijna 35.000 nieuwe brom- en snorfietsen verkocht, waarvan 42,4 procent voorzien is van een volledig elektrische aandrijving. 

Motorfiets populairder dan ooit

Vorig jaar groeide de verkoop van nieuwe motoren met 13 procent naar een recordhoogte van 17.472 machines, het hoogste aantal sinds 2000. Bovendien werd in 2023 de 800.000e motorfiets geregistreerd, waarmee het motorfietspark in Nederland nog nooit zo groot is geweest. Vooral jongeren tonen een sterke interesse in motorrijden – de nieuwverkoop van motoren in de leeftijdsgroep 18-25 jaar steeg met 30 procent. De populariteit van de motor onder deze groep is ook zichtbaar in het stijgende aantal behaalde motorrijbewijzen, vooral in de jongste leeftijdscategorie (18 tot 20 jaar). 

Trefwoorden: Mobiliteit, tweewielers, fietsen, motoren, onderzoek, reis en vervoer

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.