Geplaatst op: 13-11-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld

Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Op de foto, vlnr: Anna Koens-Waddilove, Frans Melissen, Sogand Barzalein, bestuursvoorzitter Jorrit Snijder, Nina Nesterova op de campus van BUas

Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld, geschreven door studenten, onderzoekers en docenten van BUas.

Het initiatief

Het idee van de tijdcapsule komt voort uit een verlangen om meer bewustzijn te creëren over de urgentie van klimaatverandering en om de hoop en vastberadenheid van de huidige BUas-gemeenschap te delen met toekomstige generaties. Nina Nesterova, professor van het Centre for Sustainability, Tourism and Transport, schreef de eerste boodschap voor de tijdcapsule als onderdeel van haar inaugurele rede op 8 oktober van dit jaar. "Ik wens een toekomst waarin dichterbij reizen ons verder brengt, waarin elke reis een diepere betekenis heeft,” schreef ze. Hiermee deelt ze een visie voor een wereld waarin duurzaamheid en welzijn centraal staan in iedere reisbeleving.

Een blik op de toekomst

Elke brief is een persoonlijke boodschap die reflecteert op de huidige situatie van natuur, milieu en klimaat en schetst een toekomstvisie waarin duurzaamheid centraal staat. "Ik wens een meer levendige, gezonde, verbonden, gelijke en inclusieve toekomst voor al het leven op de planeet,” schreef Anna Koens-Waddilove, programmaleider Klimaat en Duurzaamheid bij BUas. De brieven zijn divers en inspirerend, krachtige boodschappen van hoop en verantwoordelijkheid. "Door de tijdcapsule te begraven, bewaren we een stukje van ons heden voor toekomstige generaties om te ontdekken,” zegt Nina Nesterova.

Klimaatpositief

BUas streeft ernaar om tegen 2035 een klimaatpositieve hoger onderwijsinstelling te zijn. Dit streven is merkbaar in de hele community, waar studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers elkaar inspireren en motiveren om bij te dragen aan een veilige, rechtvaardige en bloeiende planeet. Dit is zichtbaar in de bedrijfsvoering, het onderzoek en vooral in het onderwijs. Elke bacheloropleiding bevat leerdoelen en activiteiten gericht op het tegengaan van klimaatverandering. Studenten worden aangemoedigd hun rol in deze uitdaging te verkennen, zowel persoonlijk als professioneel. "Ik hoop dat wij, in het onderwijs, hebben herontdekt waar het bij het opleiden van jonge mensen écht om draait; dat onderwijs is geëvolueerd naar een omgeving waarin jongeren worden geholpen om goede mensen te worden,” schrijft Frans Melissen, Transversal Professor of Sustainability Transitions bij BUas.

Dichterbij onze idealen

De tijdcapsule werd niet zomaar begraven. Sogand Barzalein, een masterstudent in Leisure and Tourism Studies en lid van de Green Office van BUas, droeg haar persoonlijke bijdrage voor tijdens de ceremonie. "We hopen dat, wanneer de tijdcapsule over vele jaren wordt opgegraven, de wereld een stuk dichterbij onze ideeën over en idealen van duurzaam samenleven is gekomen,” aldus Nina Nesterova.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, klimaatverandering, onderwijs, onderzoek

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/11/24
Biografische management roman Samen Gastvrij gelanceerd
Vandaag is het boek ‘Samen Gastvrij: Uitnodiging tot een verbonden samenleving ‘van gastvrijheidsambassadeur en CEO van Onemeeting, Luc van Bussel, gelanceerd. In dit manifest roept Van Bussel op tot een samenleving waar verbinding, gastvrijheid en aandacht voor elkaar centraal staan.
11/11/24
Bezoek NRIT op Recreatie Vakbeurs
Team NRIT is deze week op de RecreatieVakbeurs in Hardenberg. We ontvangen je graag op onze stand onze stand (701) in het bezoekersrestaurant naast de Recreatie Studio. We geven ook twee trendpresentaties en organiseren daar het kennisevent ‘Zet je Regio op de Kaart’.
08/11/24
Inzicht in toeristisch-recreatief bezoek en draagkracht voor natuurgebieden
Het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft onderzoek gedaan naar ecologische draagkracht van natuurgebieden in relatie tot bezoek.
08/11/24
ENCI bij Maastricht wordt monument
In het zuiden van de stad Maastricht is een uniek stukje natuur met industrieel erfgoed te vinden: het ENCI-gebied. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente starten met procedures om deze industriële geschiedenis te beschermen.
07/11/24
Destinatieorganisaties bundelen krachten in belevingsconcept rivieren
Met het nieuwe belevingsconcept 'De Rivier, je kunt er niet omheen' heeft de Initiatiefgroep 3e Waterverhaal de ambitie de verhalen van de rivieren de IJssel, en de Rijn/Nederrijn, Waal & Maas rondom de Groene Metropool Regio te laten spreken.
06/11/24
Provincie Zuid-Holland verdeelt subsidies voor beleefbaar erfgoed
De provincie Zuid-Holland beloont 66 initiatieven met drie miljoen euro subsidie voor het beleefbaar maken van de zeven Zuid-Hollandse erfgoedlijnen. Bijzonder is dat op zeven zogenaamde erfgoedtafels wordt bepaald welke initiatieven een subsidieaanvraag mogen doen.
06/11/24
Subsidieregeling over het verhaal van Flevoland opengesteld
De provincie Flevoland heeft de subsidieregeling opengesteld voor ondernemers en organisaties die het verhaal van Flevoland willen vertellen en bezoekers willen laten beleven. Het verhaal van Flevoland gaat over nieuw land op de zeebodem.
06/11/24
Ondernemers vrijetijdssector minder positief
Nederlandse ondernemers zijn minder positief dan een jaar eerder. Toch verwachten ze in 2025 te investeren en de personeelssterkte. Het ondernemers vertrouwen is in Nederland onverminderd licht negatief. Hoe zit het in de vrijetijdssector?