Geplaatst op: 13-11-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld

Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Op de foto, vlnr: Anna Koens-Waddilove, Frans Melissen, Sogand Barzalein, bestuursvoorzitter Jorrit Snijder, Nina Nesterova op de campus van BUas

Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld, geschreven door studenten, onderzoekers en docenten van BUas.

Het initiatief

Het idee van de tijdcapsule komt voort uit een verlangen om meer bewustzijn te creëren over de urgentie van klimaatverandering en om de hoop en vastberadenheid van de huidige BUas-gemeenschap te delen met toekomstige generaties. Nina Nesterova, professor van het Centre for Sustainability, Tourism and Transport, schreef de eerste boodschap voor de tijdcapsule als onderdeel van haar inaugurele rede op 8 oktober van dit jaar. "Ik wens een toekomst waarin dichterbij reizen ons verder brengt, waarin elke reis een diepere betekenis heeft,” schreef ze. Hiermee deelt ze een visie voor een wereld waarin duurzaamheid en welzijn centraal staan in iedere reisbeleving.

Een blik op de toekomst

Elke brief is een persoonlijke boodschap die reflecteert op de huidige situatie van natuur, milieu en klimaat en schetst een toekomstvisie waarin duurzaamheid centraal staat. "Ik wens een meer levendige, gezonde, verbonden, gelijke en inclusieve toekomst voor al het leven op de planeet,” schreef Anna Koens-Waddilove, programmaleider Klimaat en Duurzaamheid bij BUas. De brieven zijn divers en inspirerend, krachtige boodschappen van hoop en verantwoordelijkheid. "Door de tijdcapsule te begraven, bewaren we een stukje van ons heden voor toekomstige generaties om te ontdekken,” zegt Nina Nesterova.

Klimaatpositief

BUas streeft ernaar om tegen 2035 een klimaatpositieve hoger onderwijsinstelling te zijn. Dit streven is merkbaar in de hele community, waar studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers elkaar inspireren en motiveren om bij te dragen aan een veilige, rechtvaardige en bloeiende planeet. Dit is zichtbaar in de bedrijfsvoering, het onderzoek en vooral in het onderwijs. Elke bacheloropleiding bevat leerdoelen en activiteiten gericht op het tegengaan van klimaatverandering. Studenten worden aangemoedigd hun rol in deze uitdaging te verkennen, zowel persoonlijk als professioneel. "Ik hoop dat wij, in het onderwijs, hebben herontdekt waar het bij het opleiden van jonge mensen écht om draait; dat onderwijs is geëvolueerd naar een omgeving waarin jongeren worden geholpen om goede mensen te worden,” schrijft Frans Melissen, Transversal Professor of Sustainability Transitions bij BUas.

Dichterbij onze idealen

De tijdcapsule werd niet zomaar begraven. Sogand Barzalein, een masterstudent in Leisure and Tourism Studies en lid van de Green Office van BUas, droeg haar persoonlijke bijdrage voor tijdens de ceremonie. "We hopen dat, wanneer de tijdcapsule over vele jaren wordt opgegraven, de wereld een stuk dichterbij onze ideeën over en idealen van duurzaam samenleven is gekomen,” aldus Nina Nesterova.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, klimaatverandering, onderwijs, onderzoek

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

11/12/24
Weer award voor Dark Sky Terschelling
De campagne rondom Dark Sky Terschelling heeft in Londen een internationale X.Award gewonnen. Bijzonder want het verslaat andere bekende destinatiecampagnes. De campagne won een Purposeful Brand Award en concurreerde met wereldspelers als Visit California, Explore Natural Martin (Florida) en Wonderful Copenhagen.
20/11/24
Recreatie Vakbeurs 2024 weer groot met 8.000 bezoekers
De 22e editie van Recreatie Vakbeurs, die plaatsvond op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg, is wederom met meer dan 8.000 bezoekers een groot succes gebleken.
07/11/24
Destinatieorganisaties bundelen krachten in belevingsconcept rivieren
Met het nieuwe belevingsconcept 'De Rivier, je kunt er niet omheen' heeft de Initiatiefgroep 3e Waterverhaal de ambitie de verhalen van de rivieren de IJssel, en de Rijn/Nederrijn, Waal & Maas rondom de Groene Metropool Regio te laten spreken.
04/11/24
Feestelijke onthulling van 'Das ist Parkstad'-Bus
Vanaf 31 oktober 2024 zal de tot 'Das ist Parkstad' omgetoverde stadsbus een jaar lang in en rond de keizerstad Aachen rijden.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
28/10/24
Halsema slaat eerste munt Amsterdam 750 jaar
Burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft op 27 oktober de eerste zilveren herdenkingsmunt vo...
25/10/24
Strategische agenda stedelijk toerisme
Het Lectorenplatform en Expertisenetwerk Sustainable Urban Tourism (ENSUT) hebben hun strategische agenda Urban Tourism: A Call to Action gepresenteerd. Deze onderzoeksagenda heeft als doel om het begrip van (transformative) urban tourism te verdiepen en de samenwerking tussen alle betrokken partijen te stimuleren en te faciliteren.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.