Geplaatst op: 13-11-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld

Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Op de foto, vlnr: Anna Koens-Waddilove, Frans Melissen, Sogand Barzalein, bestuursvoorzitter Jorrit Snijder, Nina Nesterova op de campus van BUas

Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld, geschreven door studenten, onderzoekers en docenten van BUas.

Het initiatief

Het idee van de tijdcapsule komt voort uit een verlangen om meer bewustzijn te creëren over de urgentie van klimaatverandering en om de hoop en vastberadenheid van de huidige BUas-gemeenschap te delen met toekomstige generaties. Nina Nesterova, professor van het Centre for Sustainability, Tourism and Transport, schreef de eerste boodschap voor de tijdcapsule als onderdeel van haar inaugurele rede op 8 oktober van dit jaar. "Ik wens een toekomst waarin dichterbij reizen ons verder brengt, waarin elke reis een diepere betekenis heeft,” schreef ze. Hiermee deelt ze een visie voor een wereld waarin duurzaamheid en welzijn centraal staan in iedere reisbeleving.

Een blik op de toekomst

Elke brief is een persoonlijke boodschap die reflecteert op de huidige situatie van natuur, milieu en klimaat en schetst een toekomstvisie waarin duurzaamheid centraal staat. "Ik wens een meer levendige, gezonde, verbonden, gelijke en inclusieve toekomst voor al het leven op de planeet,” schreef Anna Koens-Waddilove, programmaleider Klimaat en Duurzaamheid bij BUas. De brieven zijn divers en inspirerend, krachtige boodschappen van hoop en verantwoordelijkheid. "Door de tijdcapsule te begraven, bewaren we een stukje van ons heden voor toekomstige generaties om te ontdekken,” zegt Nina Nesterova.

Klimaatpositief

BUas streeft ernaar om tegen 2035 een klimaatpositieve hoger onderwijsinstelling te zijn. Dit streven is merkbaar in de hele community, waar studenten, onderzoekers, docenten en medewerkers elkaar inspireren en motiveren om bij te dragen aan een veilige, rechtvaardige en bloeiende planeet. Dit is zichtbaar in de bedrijfsvoering, het onderzoek en vooral in het onderwijs. Elke bacheloropleiding bevat leerdoelen en activiteiten gericht op het tegengaan van klimaatverandering. Studenten worden aangemoedigd hun rol in deze uitdaging te verkennen, zowel persoonlijk als professioneel. "Ik hoop dat wij, in het onderwijs, hebben herontdekt waar het bij het opleiden van jonge mensen écht om draait; dat onderwijs is geëvolueerd naar een omgeving waarin jongeren worden geholpen om goede mensen te worden,” schrijft Frans Melissen, Transversal Professor of Sustainability Transitions bij BUas.

Dichterbij onze idealen

De tijdcapsule werd niet zomaar begraven. Sogand Barzalein, een masterstudent in Leisure and Tourism Studies en lid van de Green Office van BUas, droeg haar persoonlijke bijdrage voor tijdens de ceremonie. "We hopen dat, wanneer de tijdcapsule over vele jaren wordt opgegraven, de wereld een stuk dichterbij onze ideeën over en idealen van duurzaam samenleven is gekomen,” aldus Nina Nesterova.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, klimaatverandering, onderwijs, onderzoek

CELTH





||| Nieuws |||

06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
04/02/25
Museum Oudheden biedt tweede kaart gratis op Valentijnsdag
Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is op Valentijnsdag, vrijdag 14 februari 2025, voordelig en dubbelgezellig met de prijsactie ‘2 entreekaartjes voor de prijs van 1’.
04/02/25
Exclusief voor leden
Cultureel aanbod onderdeel van arbeidsomstandigheden
Alleo en CultuurWerkt! bundelen krachten en maken populaire cultuur integraal onderdeel van arbeidsv...
04/02/25
De toekomst speelt op Delft Fringe Festival
Op 30 bijzondere locaties in Delft worden bezoekers van 27 mei tot en met 9 juni door 26 talenten verrast met dans, theater, muziek, cabaret en alles daartussen.
30/01/25
Exclusief voor leden
Minder festivals maar meer evenementen georganiseerd
In 2024 vonden er aanzienlijk meer concerten plaats dan in 2023, terwijl het aantal festivals juist daalde. Festivals en concerten trokken gezamenlijk 30,5 miljoen bezoeken, iets minder dan in 2023. Dit blijkt uit de branchecijfers die Respons jaarlijks in opdracht van de Vereniging van Evenementen Makers (VVEM) opstelt. Ook in 2025 staat het aantal festivals onder druk.
29/01/25
Exclusief voor leden
5 grote museale ontwikkelingen in New York
In toeristenmagneet New York vinden in 2025 in ieder geval 5 grote museale ontwikkelingen plaats. Eén museum is nieuw, de andere vier presenteren grote uitbreidingen.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
02/01/25
Miljoen euro voor Romeins Museum Heerlen
Het Thermen Museum in Heerlen krijgt een nieuwe toekomst. De provincie Limburg heeft een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heerlen om het unieke erfgoed duurzaam te behouden en te ontwikkelen. Het museum gaat verder onder de naam Romeins Museum.