Geplaatst op: 15-11-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HISWA-RECRON teleurgesteld over verhoging btw op logies

HISWA-RECRON teleurgesteld over verhoging btw op logies
Foto: 123RF

De btw-verhoging op sport, media en cultuur is voorlopig van de baan. Die voor logies niet en wordt in 2026 verhoogd van 9% naar 21%. Alleen kamperen is uitgezonderd. Dat hebben coalitie en oppositie afgesproken. HISWA-RECRON reageert diep teleurgesteld en ziet haar intensieve lobby van de afgelopen maanden niet beloond.

De oppositie heeft de btw-verhoging hoog gespeeld en dreigde in de Eerste Kamer het hele belastingplan af te schieten. Dan zou ook de lastenverlichting voor huishoudens op het spel komen te staan. Na intensieve lobby is gekozen om alternatieve maatregelen te zoeken die minder schadelijk zijn voor de sport- en cultuursector. Minister van Financiën, Eelco Heinen, heeft aangegeven dat er de komende maanden gesprekken zullen plaatsvinden met de oppositie over mogelijke alternatieven. Hij moet nog 1,2 miljard euro vinden nu de btw-verhoging niet meer doorgaat. De btw-verhoging op vakantiehuisjes en kampeerverhuur blijft voorlopig staan, maar er is een opening voor mogelijke aanpassingen in de toekomst. De oppositie blijft aandringen op compensatie voor de recreatiesector, die zwaar getroffen wordt door deze maatregel.

Brancheorganisatie diep teleurgesteld

HISWA-RECRON reageerde diep teleurgesteld over deze beslissing: "De recreatiesector zal keihard worden geraakt. Door de btw-verhoging worden vakantiehuisjes, kampeertenten, groepsaccommodaties en campings aanzienlijk duurder. Ondernemers die dagelijks hard werken om betaalbare vakanties mogelijk te maken, worden geconfronteerd met hogere kosten. Deze kosten zullen grotendeels worden doorberekend aan Nederlandse gezinnen, wat leidt tot prijsstijgingen en minder toegankelijke vakanties in eigen land.”

Volgens adjunct-directeur Jeffry Belt is de verhoging een kapitale fout met verstrekkende gevolgen voor de concurrentiepositie van de recreatiebedrijven en de betaalbaarheid van binnenlandse vakanties. "De verhouding is ook compleet zoek. De 300 miljoen die hier tegenover staat is nog maar de vraag of dit daadwerkelijk opgebracht gaat worden (mede door onderzoek van ABN AMRO Bank). Dit terwijl de schade voor het MKB, maar ook de burger vele male groter zijn. Dit is meermaals door HISWA-RECRON, maar ook verschillende Kamerleden zoals Joost Sneller en Joost Eerdmans aangegeven.” Het steekt Belt ook dat de maatregel geen vereenvoudiging van het belastingstelsel betekent en er geen effecttoets/impactanalyse is uitgevoerd door het kabinet.

Ondoordacht en willekeurig beleid

Volgens HISWA-RECRON is de keuze om de btw op vakantiehuisjes en kampeerverhuur te verhogen ondoordacht en willekeurig. "Deze argumentatie geldt ook voor andere sectoren zoals cultuur, media en sport. Maar waar voor deze sectoren in het voorjaar wordt gesproken over alternatieve dekkingen, blijft de recreatiesector achter zonder enige compensatie." De btw-verhoging is volgens de brancheorganisatie een onverklaarbare belasting voor een sector die al onder hoge druk staat door de nasleep van corona, stijgende kosten, beperkte uitbreidingsruimte en hoge regeldruk.

Hardwerkende Nederlander de dupe

De btw-verhoging is ook moeilijk uit te leggen aan de gasten, waaronder veel Nederlandse gezinnen en groepen zoals (sport)verenigingen en scholen. "Dit zijn vooral groepen die niet zomaar op vliegvakantie naar het buitenland gaan maar wel willen genieten van een huisje, een vaste tent of een stacaravan op een Nederlands vakantiepark," aldus HISWA-RECRON. De verwachte btw-opbrengst van 300 miljoen euro staat volgens hen niet in verhouding tot de forse lastenverhoging en is een aanslag op het vakantiegeld van de Nederlander.

Zware klap voor de sector

Voor ondernemers in de recreatiesector, vaak familiebedrijven die al generaties lang vakantiegangers verwelkomen, voelt deze beslissing als een klap in het gezicht. "Deze veelal mkb-ondernemers komen met de rug tegen de muur te staan," waarschuwt HISWA-RECRON. De organisatie blijft zich verzetten tegen de negatieve gevolgen van deze maatregel en roept op tot herziening van het besluit om te voorkomen dat recreatie in Nederland onbetaalbaar wordt.

Trefwoorden: beleid, verblijfsrecreatie, belastingen, btw

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.
15/11/24
Better Places: Positieve impact maken met reizen
Reisorganisatie Better Places heeft haar Impactrapport over 2023 gepubliceerd en meldt trots de resultaten. De reisorganisatie is een voorbeeld voor anderen en loopt mijlenver voorop in de transitie. Ze minimaliseren de negatieve impact en vergroten de positieve.
13/11/24
Brieven aan de toekomst voor een duurzame wereld
Tijdens de Nationale Klimaatweek, is er een tijdcapsule begraven op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas). Deze symbolische actie benadrukt de urgentie van klimaatverandering en de noodzaak tot verandering. De tijdcapsule bevat brieven aan de toekomst, vol wensen en dromen voor een leefbare wereld.