Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 15-11-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

HISWA-RECRON teleurgesteld over verhoging btw op logies

HISWA-RECRON teleurgesteld over verhoging btw op logies
Foto: 123RF

De btw-verhoging op sport, media en cultuur is voorlopig van de baan. Die voor logies niet en wordt in 2026 verhoogd van 9% naar 21%. Alleen kamperen is uitgezonderd. Dat hebben coalitie en oppositie afgesproken. HISWA-RECRON reageert diep teleurgesteld en ziet haar intensieve lobby van de afgelopen maanden niet beloond.

De oppositie heeft de btw-verhoging hoog gespeeld en dreigde in de Eerste Kamer het hele belastingplan af te schieten. Dan zou ook de lastenverlichting voor huishoudens op het spel komen te staan. Na intensieve lobby is gekozen om alternatieve maatregelen te zoeken die minder schadelijk zijn voor de sport- en cultuursector. Minister van Financiën, Eelco Heinen, heeft aangegeven dat er de komende maanden gesprekken zullen plaatsvinden met de oppositie over mogelijke alternatieven. Hij moet nog 1,2 miljard euro vinden nu de btw-verhoging niet meer doorgaat. De btw-verhoging op vakantiehuisjes en kampeerverhuur blijft voorlopig staan, maar er is een opening voor mogelijke aanpassingen in de toekomst. De oppositie blijft aandringen op compensatie voor de recreatiesector, die zwaar getroffen wordt door deze maatregel.

Brancheorganisatie diep teleurgesteld

HISWA-RECRON reageerde diep teleurgesteld over deze beslissing: "De recreatiesector zal keihard worden geraakt. Door de btw-verhoging worden vakantiehuisjes, kampeertenten, groepsaccommodaties en campings aanzienlijk duurder. Ondernemers die dagelijks hard werken om betaalbare vakanties mogelijk te maken, worden geconfronteerd met hogere kosten. Deze kosten zullen grotendeels worden doorberekend aan Nederlandse gezinnen, wat leidt tot prijsstijgingen en minder toegankelijke vakanties in eigen land.”

Volgens adjunct-directeur Jeffry Belt is de verhoging een kapitale fout met verstrekkende gevolgen voor de concurrentiepositie van de recreatiebedrijven en de betaalbaarheid van binnenlandse vakanties. "De verhouding is ook compleet zoek. De 300 miljoen die hier tegenover staat is nog maar de vraag of dit daadwerkelijk opgebracht gaat worden (mede door onderzoek van ABN AMRO Bank). Dit terwijl de schade voor het MKB, maar ook de burger vele male groter zijn. Dit is meermaals door HISWA-RECRON, maar ook verschillende Kamerleden zoals Joost Sneller en Joost Eerdmans aangegeven.” Het steekt Belt ook dat de maatregel geen vereenvoudiging van het belastingstelsel betekent en er geen effecttoets/impactanalyse is uitgevoerd door het kabinet.

Ondoordacht en willekeurig beleid

Volgens HISWA-RECRON is de keuze om de btw op vakantiehuisjes en kampeerverhuur te verhogen ondoordacht en willekeurig. "Deze argumentatie geldt ook voor andere sectoren zoals cultuur, media en sport. Maar waar voor deze sectoren in het voorjaar wordt gesproken over alternatieve dekkingen, blijft de recreatiesector achter zonder enige compensatie." De btw-verhoging is volgens de brancheorganisatie een onverklaarbare belasting voor een sector die al onder hoge druk staat door de nasleep van corona, stijgende kosten, beperkte uitbreidingsruimte en hoge regeldruk.

Hardwerkende Nederlander de dupe

De btw-verhoging is ook moeilijk uit te leggen aan de gasten, waaronder veel Nederlandse gezinnen en groepen zoals (sport)verenigingen en scholen. "Dit zijn vooral groepen die niet zomaar op vliegvakantie naar het buitenland gaan maar wel willen genieten van een huisje, een vaste tent of een stacaravan op een Nederlands vakantiepark," aldus HISWA-RECRON. De verwachte btw-opbrengst van 300 miljoen euro staat volgens hen niet in verhouding tot de forse lastenverhoging en is een aanslag op het vakantiegeld van de Nederlander.

Zware klap voor de sector

Voor ondernemers in de recreatiesector, vaak familiebedrijven die al generaties lang vakantiegangers verwelkomen, voelt deze beslissing als een klap in het gezicht. "Deze veelal mkb-ondernemers komen met de rug tegen de muur te staan," waarschuwt HISWA-RECRON. De organisatie blijft zich verzetten tegen de negatieve gevolgen van deze maatregel en roept op tot herziening van het besluit om te voorkomen dat recreatie in Nederland onbetaalbaar wordt.

Trefwoorden: beleid, verblijfsrecreatie, belastingen, btw

CELTH



||| Nieuws |||

16/04/25
Mijlpaal: 800 Green Key’s in Nederland
Restaurant De Dikke van Dale in Leeuwarden heeft als 800e bedrijf in Nederland het prestigieuze Green Key certificaat behaald. De feestelijke uitreiking vond maandag plaats in aanwezigheid van wethouder Abel Reitsma van de gemeente Leeuwarden en Erik van Dijk, National Operator van Green Key Nederland.
14/04/25
Zelfs Better Places heeft moeite met duurzame doelstellingen
Reisorganisatie Better Places presenteert deze week haar impactrapport over 2024. Ondanks flinke inspanningen om haar reizen duurzamer te maken, is het doel om de CO?-uitstoot per reiziger jaarlijks met 5% te verminderen ten opzichte van 2019 niet gehaald.
08/04/25
Ontdek Europa op een andere manier
Het nieuwe ANWB-boek vakantie zonder vliegtuig' beschrijft 30 unieke en vliegtuigloze reisplannen, variërend van korte uitstapjes tot uitgebreide rondreizen.
07/04/25
Negende stillere Airbus voor Transavia
De Transavia-vloot wordt steeds jonger en moderner, en dus ook schoner, stiller en zuiniger.
03/04/25
Slagharen zet stap vooruit in duurzaamheid met nieuwe statiegeldmachines
Slagharen zet met het plaatsen van statiegeldmachines een belangrijke stap richting een duurzamer en schoner park.
24/03/25
Exclusief voor leden
Kamperen meest klimaatvriendelijk
Kamperen zorgt voor de laagste CO2-uitstoot per overnachting. Harde cijfers daarover vond Camp-to-Go, de website van de branchevereniging KCI op de website van het Agence de la transition écologique. Dit is een Franse overheidsorganisatie voor de transitie naar een meer duurzame samenleving.
23/03/25
Studentpiloten Transavia vliegen voor het eerst elektrisch
Op Teuge Airport maakten studenten van Transavia's eigen pilotenopleiding, in samenwerking met E-Flight Academy, ken nis et elektrisch vliegen.
17/03/25
Exclusief voor leden
Toerismesector belast milieu meer dan economische bijdrage
De Nederlandse toerismesector, die tussen 2015 en 2022 gemiddeld 4 procent bijdroeg aan de economie, blijkt een onevenredig grote impact te hebben op het milieu. Vooral het verbruik van drinkwater en de uitstoot van broeikasgassen liggen aanzienlijk hoger dan de economische bijdrage.