Geplaatst op: 15-11-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Inspirerend kennisevent: Balans in jouw bestemming

Inspirerend kennisevent: Balans in jouw bestemming

NRIT had gisteren samen met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een heel goed kennisevent ‘Zet je regio op de kaart: Balans in jouw bestemming’. De aanwezigen werden geïnformeerd en geïnspireerd met relevante state-of-the-art inzichten rond bestemming in balans.

Wat is een Bewuste Bestemming?

Ernst Jonker presenteerde de Agenda Bewuste Bestemmingen van CELTH. Een bewuste bestemming is doordacht, proactief, adaptief en veerkrachtig. Een bewuste bestemming word je niet vanzelf. Daarom heeft CELTH een onderzoeksagenda opgesteld waarin kennis en tools voor bestemmingen en ondernemers worden ontwikkeld. Mooie voorbeelden zijn een impactcertificeringssysteem voor natuurhuisjes, kennisontwikkeling rond toerisme in balans en indicatoren voor het meten van bewonersprofijt van toerisme.

Op weg naar meer rechtvaardig toerisme

Het nieuwste CELTH-project gaat over meer rechtvaardig toerisme. Daarin participeren internationale organisaties als The Travel Foundation en Destination Think. Vanuit Nederland was ook NBTC betrokken en Thijs de Groot vertelde hoe toerisme lokale gemeenschappen kan versterken. Het rapport ‘Creating Equitable Destinations’ is een ware inspiratiegids met maar liefst 40 mechanismen en 25 cases. Mooie voorbeelden had Thijs ook meegenomen naar Hardenberg. Zoals het Nederlandse Room for Change waar mensen zonder huis tijdelijk op adem kunnen komen in hotelkamers. Nog een Nederlands voorbeeld waar hotelontwikkeling alleen maar mogelijk is met meerwaarde voor de lokale gemeenschap. Hartverwarmend was het voorbeeld uit Toronto waar mantelzorgers een weekend op adem kunnen komen, helemaal gefinancierd en gedragen door de toeristische sector en heel veel vrijwilligers.

Toeristische initiatieven op de juiste plek laten landen

Toeristisch onderzoeksbureau LeisureBrains had in Zuidoost-Friesland een mooie samenwerking met landschaps- en erfgoedbureau Noord.Peil. Zij ontwikkelden een unieke methode om vanuit draagkracht en kwaliteiten van het landschap te komen tot een vitale ontwikkeling van de verblijfsrecreatie. Uiteindelijk doel is om richting te geven aan nieuwe initiatieven en deze op de juiste plek te laten landen. Het leverde een unieke SWOT op voor het gebied waar landschapskwaliteiten, huidige aanbod werden gecombineerd met de Leisureleefstijlen uit de Leefstijlvinder.

Bewoners op nummer één

Ruurt van der Wel van Eilandmarketing Schouwen-Duiveland liet op inspireerde wijze zien hoe je bewoners op één kunt zetten. En dat op een eiland met 5,5 miljoen overnachtingen die de 36.000 inwoners jaarlijks te verwerken krijgen. Dat betekent veel aandacht voor de inwoners die periodiek worden bevraagd over toerisme en een onvermoeibare deelname van Ruurt en zijn collega’s in allerlei overleggen. Maar ook veel concrete acties zoals een inwonersmagazine, een contentstrategie die in het hoogseizoen geen strand toont, veel aandacht voor het achterland in de communicatie, een open bedrijvendag, een zwerfafvalcampagne ‘Zuunig op weze!’ en influencers die fijntjes worden gevraagd om in oktober terug te komen.

Slim groeien in Fryslân

Uitsmijter was Elizabeth Pilat die vertelde hoe ze in Friesland slim willen groeien in recreatie en toerisme. Maar hoe dan? Daarvoor ging een denktank aan de slag die in zes bijeenkomsten, met huiswerk en praktische cases een pamflet opleverde. In dat pamflet zes uitgangspunten en vier vragen. Als je een plan voor recreatie of toerisme ontwikkelt moet je jezelf afvragen wie of wat er beter of slechter van wordt, wat er mooier van wordt, wat de grutto ervan vindt en of het bij Fryslân van nu en de toekomst past. Centrale vraag die ze zich in Fryslân stellen is: Wat is SLIM? En dan zie je dat Slim is werken met voedsel uit de regio. Het is ook Slim om niet te bouwen aan de waterkant en de inkomsten lokaal landen. Voor de sector is het in ieder geval Slim om aan tafel te zitten bij alle gebiedsplannen.

Dank je wel en kijk binnenkort terug

Een heel erg hartelijk dank voor alle sprekers Ernst Jonker (CELTH), Thijs de Groot (NBTC), Wander Groot (Leisure Brains), Els van der Laan (Noord.peil), Elizabeth Pilat (Toerisme Alliantie Friesland) en Ruurt van der Wel (Eilandmarketing Schouwen-Duiveland). Samen hebben we een mooi kennisevent gemaakt. We hebben alle presentaties gefilmd. Binnenkort online. 

Trefwoorden: beleid, toerisme, recreatie, Nederland, bestemmingen, dagrecreatie, verblijfsrecreatie, dmo, CELTH, onderzoek, bewonersprofijt, rechtvaardig toerisme, Zeeland, Friesland

CELTH
 




   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.
18/03/24
Lidstaten willen toerisme hoog op de agenda van de nieuwe Europese Commissie
Toerisme blijft in Europa hoog op de politieke agenda staan. De huidige Europese Commissie zal na de verkiezingen haar uiterste best doen toerisme op EU-niveau goed op de agenda te houden.
30/01/24
PD-kandidaat: Kansen voor hotels door CSRD
In het Professional Doctorate voor Leisure, Tourism & Hospitality traject is Armand Odekerken ingestapt. Odekerken onderzoekt hoe verschillende hotelketens duurzaamheidsstrategieën kunnen ontwikkelen en implementeren die voldoen aan de wetgeving over Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
11/01/24
Vier nieuwe projecten van CELTH
De onderzoekers van CELTH zijn samen met werkveldpartners met maar liefst vier nieuwe projecten gestart. De projecten richten zich op een bewonersprofijt en -betrokkenheid, een eerlijker verdeling van de voordelen van toerisme en een rankingsystematiek voor duurzame prestaties van natuurhuisjes.