Geplaatst op: 22-11-2024
Auteur: Marc Gerlings

Vlonderpad in Pannenhoef

Vlonderpad in Pannenhoef
Het oude vlonderpad
Brabants Landschap heeft in natuurgebied De Pannenhoef een nieuw vlonderpad aangelegd. De vele bezoekers van de Pannenhoef weten het maar al te goed, het gebied is vaak nat en de paden modderig. 

Door het 100 meter lange vlonderpad, blijven de voeten van de recreanten droog. Op 31 oktober werd het pad officieel geopend. Medewerkers van Brabants Landschap, collega’s van Waterschap Brabantse Delta, een van de vrijwilligers én de directievoorzitter van de Rabobank De Zuidelijke Baronie draaiden samen de laatste plank vast.

De beek de Bijloop werd in de jaren 30 gekanaliseerd, ten behoeve van de landbouw. In 2007 legt Brabants Landschap de beek weer in zijn oorspronkelijke, meanderende bedding. Hierdoor treedt de beek in natte winters buiten de oevers. Daarnaast is er een stuw geplaatst om water vast te houden in het oorspronkelijke Lokkerven. Vroeger kon er worden gezwommen en gevaren op het ven, tot de jaren 30. Toen is het ven – op verzoek van de pastoor van Sprundel, toen hij ontdekte dat er gemengd gezwommen werd – leeggelopen. Het heeft nooit meer vol met water gestaan, maar bleef een moeras. Tot nu. Dankzij de stuw staat het Lokkerven weer vol water. Dit heeft ook effect op de waterstand in de Bijloop, en dus op het wandelpad.
Trefwoorden: Brabant, vlonderpad, recreatie, landschap, natuur

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
24/12/24
Hoe elektrische machines bijdragen aan een duurzame logistiek
Duurzaamheid is een hot topic in de logistieke wereld. En dat is eigenlijk niet zo gek. Bedrijven zo...
13/12/24
Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn
Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.
06/12/24
Exclusief voor leden
Wie wonnen de Columbus Travel Awards?
Op 2 december zijn de jaarlijkse Columbus Travel Awards uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor een betere wereld voor reizigers én de lokale bevolking. Winnaars zijn Koning Aap & Shoestring, Stippl, hetkanWEL en Noorwegen.
03/12/24
Vakantiehuisjes steeds vaker duurzaam gerenoveerd
Steeds meer vakantiehuisjes worden op een duurzame manier gerenoveerd en hebben daardoor minder negatieve impact op het milieu.
02/12/24
Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
15/11/24
Exclusief voor leden
Verantwoord reizen blijft groeien: Riksja Travel boekt succes
Verantwoord reizen wint aan populariteit, zoals blijkt uit de aanhoudende groei van reisorganisatie Riksja Travel. De organisatie, die nu tot de top 10 grootste touroperators in Nederland behoort en marktleider is op het gebied van verantwoorde rondreizen wereldwijd, zag in 2024 een omzetgroei van 25 procent.