Geplaatst op: 02-12-2024
Auteur: Marc Gerlings

Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij

Tijd vage duurzaamheidsclaims is voorbij
De speech van ACM-directeur Consumenten Edwin van Houten over toezicht op duurzaamheidsclaims bij het Nationaal Sustainability Congres 2024 laat ook zijn visie zien op de toekomst. De tijd van vage duurzaamheidsclaims lijkt voorbij.

"Hoe ziet de toekomst eruit? We zullen als ACM vermoedelijk nog een tijd bezig blijven met het toezicht op duurzaamheidsclaims. We willen de komende tijd meer ruimte creëren om het gesprek aan te gaan met bedrijven en andere stakeholders. Om problemen te begrijpen en de wet- en regelgeving uit te leggen. Om de verbinding te zoeken om samen tot oplossingen te komen. Het komende jaar zullen we daar eerst in bepaalde sectoren ervaring mee gaan opdoen. We willen een omgeving creëren waarin bedrijven zich durven uit te spreken over hun duurzaamheidsinspanningen, waarin de regels duidelijk zijn en we voorbeelden geven uit de praktijk hoe goede duurzaamheidscommunicatie eruit ziet."

"Tegelijkertijd laat de toekomstige wet- en regelgeving steeds minder ruimte voor vage en algemene duurzaamheidsclaims. Met de inwerkingtreding van de Richtlijn Empowering Consumers for the Green Transition is het straks echt uit den boze om dat soort duurzaamheidsclaims te doen. De marketing- en communicatieafdelingen zullen aan de bak moeten om originele en rake duurzaamheidsslogans te bedenken die in een paar woorden of zinnen duidelijk maken welk duurzaamheidsvoordeel jouw bedrijf onderscheidt van de rest. Zoek dat onderscheidende element, zoals de stoel volledig gemaakt van gerycled plastic, en profileer je daarmee. Zodat consumenten die graag een duurzame keuze maken wel bij jouw bedrijf uit moeten komen. Zo kan de concurrentie op het gebied van duurzaamheidsinnovatie tussen bedrijven worden aangewakkerd en worden consumenten geholpen in hun keuzes."

"Naast het verbod op misleiding zullen bedrijven steeds meer te maken krijgen met positieve verplichtingen. Zo zal de CSDDD, de Corporate Sustainability Due Diligence Directive, grote bedrijven verplichten hun ketens te verduurzamen. Ook moeten zij een klimaatplan opstellen en naleven. De ACM is beoogd toezichthouder voor de CSDDD. Als de ACM daadwerkelijk toezichthouder wordt zal de komende jaren de nadruk liggen op guidance, multi-stakeholder initiatieven en informele handhaving. Er komt, naast de CSDDD, nog meer regelgeving aan die als doel heeft de verduurzaming van de Europese economie verder op weg te helpen, waarbij overigens de ACM niet telkens als toezichthouder aangewezen zal zijn. Denk aan de Green Claims richtlijn, de Ecodesign regelgeving en de introductie van digitale product paspoorten en de Right to Repair regels. We beseffen dat dit voor veel bedrijven uitdagingen met zich mee zal brengen. Maar denk even terug aan het gedicht van Joke van Leeuwen: het is kort dag. Laten we er voor zorgen dat het niet te kort dag is. Laat deze tijd een kans zijn. Een kans om die stap naar verduurzaming voor eens en altijd te gaan zetten. Om dat - waar het kan – samen te doen. En om het te zien als een uitdaging die we met elkaar aangaan om de meest urgente crisis van deze tijd het hoofd te bieden."

"En tot slot: wees echt niet bang om uit te dragen wat je doet. Vertel je verhaal. Dat moedigen we aan. Maak duidelijk waarmee jouw bedrijf zich onderscheidt, welke stappen jullie zetten of gaan zetten op het gebied van verduurzaming. Als je dat duidelijk en specifiek doet en het eerlijke verhaal vertelt, heb je van de ACM niets te vrezen. Integendeel: dan ben ik je grootste fan!"
Trefwoorden: duurzaamheid, acm, controle, management

CELTH
 




   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

02/12/24
Amsterdamse hotels mogen niet meer uitbreiden
De gemeente Amsterdam heeft aangekondigd dat er per direct geen extra bedden meer mogen worden toegevoegd aan bestaande hotels. Dit besluit is onderdeel van een reeks nieuwe maatregelen om de groei van het aantal bezoekers te beperken en de overlast van massatoerisme tegen te gaan.
20/11/24
Recreatie Vakbeurs 2024 weer groot met 8.000 bezoekers
De 22e editie van Recreatie Vakbeurs, die plaatsvond op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg, is wederom met meer dan 8.000 bezoekers een groot succes gebleken.
12/11/24
Onderhandelingsresultaat over nieuwe Horeca-cao
De nieuwe Horeca-cao is definitief en gaat per 1 januari 2025 in en loopt tot en met 31 december 2026. Vandaag, 12 november, wordt bekend of ook de leden van de CNV hebben ingestemd met de cao.
11/11/24
Exclusief voor leden
Innovatie is sleutel tot de toekomst van hotels
Bijna de helft van de logiesverstrekkers kampt met personeelstekorten. Hierdoor wordt innovatie in de hotelsector onvermijdelijk. Traditioneel hechten hotels veel waarde aan persoonlijke service en zijn vaak terughoudend met technologie. Echter, door de aanhoudende personeelstekorten is automatisering noodzakelijk geworden.
11/11/24
29% van de vrouwelijke werknemers in horeca ervaart ongewenst gedrag
Werknemers in zorg en horeca ervaren het vaakst ongewenst gedrag op het werk, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten.
08/11/24
Exclusief voor leden
Postillion Hotels wint it-award
Postillion Hotels heeft op woensdag 6 november de Cvent Excellence Award Europe gewonnen in de categorie Portfolio Powerhouse.
07/11/24
Exclusief voor leden
Bedrijfsplanning makkelijker door AI
Vandaag is de lancering van Barbara, een Graph-AI planningssysteem dat de personeelsplanning voor bedrijven verandert. van een 20-uur durende weektaak naar een proces van 15 minuten.
06/11/24
Ondernemers vrijetijdssector minder positief
Nederlandse ondernemers zijn minder positief dan een jaar eerder. Toch verwachten ze in 2025 te investeren en de personeelssterkte. Het ondernemers vertrouwen is in Nederland onverminderd licht negatief. Hoe zit het in de vrijetijdssector?