Laatste maand om subsidie voor cyberweerbaarheid aan te vragen: vrijetijdssector loopt achter
Meer dan de helft van het budget voor de subsidieregeling ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ is inmiddels aangevraagd. Maar weinig aanvragen komen uit horeca, cultuur en recreatie. Nog tot en met 31 december 2024 kunnen bedrijven een aanvraag doen.
Deze regeling is opgezet door het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Mijn Cyberweerbare Zaak ondersteunt kleine ondernemers bij het vergroten van hun cyberweerbaarheid. Sinds de start hebben ongeveer 500 bedrijven deze financiële steun aangevraagd. De subsidie kan nog tot 31 december 2024 worden aangevraagd en wordt toegekend op volgorde van binnenkomst. Michel Verhagen, manager van het DTC, roept ondernemers op om hun aanvraag tijdig in te dienen.
Vrijetijdssector loopt achter
Van alle aanvragen komt 3% uit de cultuur-, sport en recreatiesector en maar 1% uit de horeca. Vooral uit zakelijke en overige dienstverlening komen veel aanvragen, alsmede uit de sector informatie en communicatie. Het merendeel van de aanvragen (76%) komt van mkb-bedrijven, terwijl zzp’ers verantwoordelijk zijn voor de overige 24%.
Meeste aanvragen voor back-ups
Tot nu toe zijn back-ups de meest aangevraagde beveiligingsmaatregel, goed voor een kwart van alle aanvragen. Bedrijven maken hiermee automatisch kopieën van hun belangrijke bestanden, systemen en gegevens. "Met een back-up sla je digitale bedrijfsgegevens veilig op, zodat er bij een cyberaanval niets verloren gaat,” legt Verhagen uit. Andere populaire beveiligingsmaatregelen die met de subsidie worden gefinancierd, zijn:
- Antivirussoftware (16%)
- Veilige netwerktoegang/wifi (16%)
- Cyber awareness trainingen (16%)
- Tweefactorauthenticatie (2FA), tweestapsverificatie en multifactorauthenticatie (MFA) (10%)
- Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) (8%)
- Patch-management (6%)
- Wachtwoordmanager (5%)
Aanvraag in drie stappen
Ondernemers die nog gebruik willen maken van de subsidie worden aangemoedigd om snel hun aanvraag in te dienen. De subsidie voor kleine bedrijven met 1 tot en met 50 medewerkers is aan te vragen in 3 stappen.
- Stap 1 is de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Wanneer ondernemers deze checklist invullen, ontvangen zij actiepunten met maatregelen om hun cyberweerbaarheid te vergroten.
- Stap 2 is het aanschaffen van producten of diensten uit de 8 genoemde categorieën om de cyberweerbaarheid van de organisatie te vergroten.
- Stap 3 is het aanvragen van de subsidie via de RVO-website. Hiervoor hebben ondernemers de volgende zaken nodig: e-Herkenning inlog, actielijst van de CyberVeilig Check (PDF) en facturen en betaalbewijzen van de aangeschafte producten en/of diensten (PDF).
Over de ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ subsidie
De ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ subsidie is een initiatief van het Digital Trust Center en is bedoeld om kleine bedrijven te helpen investeren in hun digitale veiligheid. De subsidie dekt 50% van de kosten van een cybermaatregel, tot een maximum van 1.250 euro. De subsidie is voor bedrijven met 1 tot en met 50 werknemers en een jaaromzet van maximaal 10 miljoen euro.