Routebureau Fryslân ondergebracht bij recreatieschap Marrekrite
Recreatieschap Marrekrite krijgt er een extra taak bij met het Routebureau Fryslân. Dat heeft het algemeen bestuur besloten. Routebureau Fryslân heeft als doel hét aanspreekpunt voor routegebonden recreatie in Fryslân te zijn.
Het routebureau was sinds 2020 een project binnen het provinciaal beleid Gastvrij Friesland, onder de noemer Dagrecreatieve Netwerken. Daarvoor was de regie op en ontwikkeling van thematische routes wat versnipperd. Het was echter van belang om dit werk structureel te borgen, waarbij Recreatieschap Marrekrite als meest geschikte partij werd gezien, omdat zij ook al de fiets- en wandelknooppuntnetwerken in Friesland beheren.
Recreatieschap Marrekrite ontwikkelt en beheert de vrije ligplaatsen in de provincie, Fietsnetwerk Fryslân, Wandelnetwerk Fryslân en de Toeristische Overstappunten (TOP’s). De knooppuntnetwerken vormen al de basis voor thematische routes voor fietsen en wandelen en de TOP’s zijn startpunten voor routes in de omgeving. De uitbreiding met een routebureau is daarmee een logische stap voor het recreatieschap. Samen met diverse partijen zorgt Marrekrite ervoor dat inwoners en toeristen en inwoners nog meer geïnspireerd worden om de provincie te ontdekken.
Samenwerking
Het routebureau is een belangrijke schakel in de ontwikkeling van routes en de vermarkting van Fryslân, en zorgt voor de noodzakelijke afstemming en samenwerking tussen alle betrokken partijen. Zo’n veertig partijen, van marketingorganisaties tot natuur- en landschapsorganisaties, routeontwikkelaars en ondernemers zijn erbij betrokken.
Database
Het totale aanbod aan routes in Fryslân is opgeslagen in een centrale database, waarin ook andere toeristisch-recreatieve informatie zoals bezienswaardigheden, overnachtingsmogelijkheden en evenementen te vinden is. Het gaat dan om routes voor fietsen, wandelen en varen, maar ook andere manieren om je te verplaatsen. Daarnaast worden de routes aantrekkelijker gemaakt, door bezienswaardigheden of horeca aan de routes te koppelen.
Vindbaar
De informatie uit de database wordt via diverse websites ontsloten. Via websites als www.friesland.nl/routes en die van de regiomarketingorganisaties kan de recreant of toerist de beleefbare routes vinden. Ook toeristisch-recreatieve ondernemers kunnen via een zogenaamde widget routes op hun website tonen. Zo zorgen de organisaties samen voor een actueel aanbod aan interessante routes voor inwoners en toeristen.
Financiering
Het routebureau Fryslan kan werken met een budget van ruim € 300.000 per jaar. Dit wordt voor de jaren 2025 en 2026 nog grotendeels door de provincie Fryslân bekostigd en de rest door de deelnemende gemeenten. Vanaf 2027 zal een groter deel door de gemeenten bekostigd worden.