Geplaatst op: 10-12-2024
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Trendpublicatie 2025: Een blik op de toekomst van reizen

Trendpublicatie 2025: Een blik op de toekomst van reizen

In een wereld waar technologische innovaties, demografische patronen en bewustzijn over duurzaamheid, gezondheid en veiligheid snel veranderen, is het essentieel voor de toeristische sector om vooruit te kijken en inzicht te krijgen in de trends die de toekomst zullen bepalen. De Trendpublicatie 2025 van NBTC is een waardevol hulpmiddel voor iedereen die betrokken is bij toerisme in Nederland, van bedrijven en beleidsmakers tot bestemmingsmanagementorganisaties (DMO's) en andere belanghebbenden.

De trends zijn voor NBTC geindentificeerd door Trendconsult. Alle trends zijn in een zogenaamde trendmap geplaatst zodat gebruikers kunnen zien of een trend een niche zijn, breed impact hebben op het gedag of juist trends zijn die weinig bekend zijn en/of een beperkte impact hebben. De trends zijn bovendien gekoppeld aan de persona’s die NBTC gebruikt in haar Glocalities segmentatiemodel.

De Trendpublicatie 2025 identificeert twaalf belangrijke trends die invloed hebben op verschillende segmenten van internationale bezoekers en daarmee ook van invloed zijn op diverse stakeholders binnen de sector. De publicatie dient als een strategisch kompas voor de sector, waarmee we Nederland verder kunnen ontwikkelen tot een toekomstbestendige en succesvolle bestemming.

12 Trends

  1. Life-hacking journeys: Reizigers zoeken meer balans in hun leven en gebruiken reizen om zingeving te vinden en de verbinding met zichzelf te herstellen.
  2. Flash detox: In een hectische wereld zoeken mensen naar korte momenten om op adem te komen en te ontsnappen aan de dagelijkse drukte.
  3. Cultivating cultures: Reizigers zijn geïnteresseerd in het leren over andere culturen en het ondersteunen van lokale gemeenschappen.
  4. Bonding with loved ones: Reizen wordt steeds vaker gedaan in gezinsverband of met vrienden, waarbij het delen van ervaringen en het versterken van relaties centraal staan.
  5. Off-grid experiences: Reizigers zoeken naar avonturen buiten de gebaande paden, waarbij ze de natuur en eenvoud opzoeken.
  6. Empowered experiences: Reizigers willen meer controle over hun reiservaring en zoeken naar mogelijkheden om hun eigen interesses en voorkeuren te volgen.
  7. Climate change adaptation: Reizigers zijn zich bewust van de impact van klimaatverandering en kiezen voor duurzame reisopties.
  8. Ecosystem restoration: Reizigers willen bijdragen aan het behoud van de natuur en zoeken naar manieren om de natuur te helpen herstellen.
  9. In real life, somewhere else: Reizigers zijn op zoek naar authentieke ervaringen en willen weg van de massa toerisme.
  10. Instant travelling: Reizigers willen snel en gemakkelijk reizen en zoeken naar nieuwe manieren om hun bestemming te bereiken.
  11. Work from anywhere: Reizigers combineren werk en reizen en zoeken naar bestemmingen waar ze comfortabel kunnen werken en wonen.
  12. Comfort my world: Reizigers zoeken naar comfort en veiligheid tijdens hun reizen en willen zich thuis voelen in een vreemde omgeving.

Impact op de toeristische sector

Deze trends hebben een aantal belangrijke gevolgen voor de toeristische sector. Zo zullen reizigers steeds meer op zoek zijn naar duurzame en authentieke ervaringen, waarbij lokale gemeenschappen worden ondersteund. Ook zullen ze meer waarde hechten aan persoonlijke groei en welzijn tijdens hun reizen. Daarnaast zullen technologische ontwikkelingen zoals virtual reality en kunstmatige intelligentie een steeds grotere rol spelen in de reiservaring.

Link: https://www.nbtc.nl/nl/site/download/trendpublicatie-2025?disposition=inline
Trefwoorden: trends, toerisme, recreatie, vakanties, Nederland

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

11/12/24
Weer award voor Dark Sky Terschelling
De campagne rondom Dark Sky Terschelling heeft in Londen een internationale X.Award gewonnen. Bijzonder want het verslaat andere bekende destinatiecampagnes. De campagne won een Purposeful Brand Award en concurreerde met wereldspelers als Visit California, Explore Natural Martin (Florida) en Wonderful Copenhagen.
20/11/24
Recreatie Vakbeurs 2024 weer groot met 8.000 bezoekers
De 22e editie van Recreatie Vakbeurs, die plaatsvond op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg, is wederom met meer dan 8.000 bezoekers een groot succes gebleken.
07/11/24
Destinatieorganisaties bundelen krachten in belevingsconcept rivieren
Met het nieuwe belevingsconcept 'De Rivier, je kunt er niet omheen' heeft de Initiatiefgroep 3e Waterverhaal de ambitie de verhalen van de rivieren de IJssel, en de Rijn/Nederrijn, Waal & Maas rondom de Groene Metropool Regio te laten spreken.
04/11/24
Feestelijke onthulling van 'Das ist Parkstad'-Bus
Vanaf 31 oktober 2024 zal de tot 'Das ist Parkstad' omgetoverde stadsbus een jaar lang in en rond de keizerstad Aachen rijden.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
28/10/24
Halsema slaat eerste munt Amsterdam 750 jaar
Burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft op 27 oktober de eerste zilveren herdenkingsmunt vo...
25/10/24
Strategische agenda stedelijk toerisme
Het Lectorenplatform en Expertisenetwerk Sustainable Urban Tourism (ENSUT) hebben hun strategische agenda Urban Tourism: A Call to Action gepresenteerd. Deze onderzoeksagenda heeft als doel om het begrip van (transformative) urban tourism te verdiepen en de samenwerking tussen alle betrokken partijen te stimuleren en te faciliteren.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.