Deze website maakt gebruik van cookies.Meer informatieDeze melding verbergen

Geplaatst op: 13-12-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn

Nederland moet niet wachten op uitspraak klimaatzaak, maar zelf voorloper zijn

Terwijl het Internationaal Gerechtshof momenteel een historische uitspraak voorbereidt over de juridische verplichtingen van landen om klimaatverandering tegen te gaan, benadrukt Transversal Professor of Sustainability Transitions Frans Melissen van de Breda University of Applied Science het belang van proactieve actie. Nederland, dat vaak als voorloper op duurzaamheidsgebied wordt gezien, moet volgens Melissen niet afwachten op deze uitspraak, maar zelf het voortouw nemen.

Melissen wijst erop dat de klimaatzaak in Den Haag een belangrijke stap is, maar dat juridische stappen alleen niet voldoende zijn. " We hebben ook activisten nodig. Mensen die het redelijke gesprek voeren. Mensen die in bedrijven het voortouw durven te nemen om het anders te gaan doen. Mensen in de politiek die andere normen gaan stellen. De combinatie van al die dingen is nodig om de boel echt in beweging te krijgen," aldus Melissen.

Door enkel te wachten op juridische uitspraken, verliest Nederland volgens Melissen de kans om een voortrekkersrol te spelen in de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. "Dat vraagt om vooruitkijken. Om moed, om lef en initiatief. Nederland roept steeds: wij zijn goed in innovatie, wij zijn goed in het voortouw nemen.”

Nederland heeft de ambitie om wereldwijd voorop te lopen in duurzaamheid. Om deze ambitie waar te maken, is het volgens Frans Melissen cruciaal om de klimaatdoelstellingen te versnellen en verder te kijken dan de eigen landsgrenzen. Door nu te investeren in duurzame oplossingen en innovatieve technologieën, kan Nederland zowel de eigen impact op het klimaat verminderen als een voorbeeld zijn voor andere landen.

Nieuwsgierig geworden naar de visie en aanpak van Frans Melissen? Lees dan het interview ‘Verander de wereld en begin nou eens echt bij jezelf’ in R&T Magazine of luister naar de Expertcast.

Trefwoorden: duurzaam toerisme, beleid

CELTH



||| Nieuws |||

18/04/25
Toerisme & Recreatie Utrechtse Heuvelrug en Vallei bloeit!
Tegelijkertijd met de opening van het toeristisch seizoen viert RBT Heuvelrug & Vallei zijn 10-jarig jubileum van samenwerking door de regoio en het netwerk van partners aan recreatie en toerisme.
16/04/25
Mijlpaal: 800 Green Key’s in Nederland
Restaurant De Dikke van Dale in Leeuwarden heeft als 800e bedrijf in Nederland het prestigieuze Green Key certificaat behaald. De feestelijke uitreiking vond maandag plaats in aanwezigheid van wethouder Abel Reitsma van de gemeente Leeuwarden en Erik van Dijk, National Operator van Green Key Nederland.
14/04/25
Zelfs Better Places heeft moeite met duurzame doelstellingen
Reisorganisatie Better Places presenteert deze week haar impactrapport over 2024. Ondanks flinke inspanningen om haar reizen duurzamer te maken, is het doel om de CO?-uitstoot per reiziger jaarlijks met 5% te verminderen ten opzichte van 2019 niet gehaald.
08/04/25
Ontdek Europa op een andere manier
Het nieuwe ANWB-boek vakantie zonder vliegtuig' beschrijft 30 unieke en vliegtuigloze reisplannen, variërend van korte uitstapjes tot uitgebreide rondreizen.
07/04/25
Negende stillere Airbus voor Transavia
De Transavia-vloot wordt steeds jonger en moderner, en dus ook schoner, stiller en zuiniger.
03/04/25
Slagharen zet stap vooruit in duurzaamheid met nieuwe statiegeldmachines
Slagharen zet met het plaatsen van statiegeldmachines een belangrijke stap richting een duurzamer en schoner park.
24/03/25
Exclusief voor leden
Kamperen meest klimaatvriendelijk
Kamperen zorgt voor de laagste CO2-uitstoot per overnachting. Harde cijfers daarover vond Camp-to-Go, de website van de branchevereniging KCI op de website van het Agence de la transition écologique. Dit is een Franse overheidsorganisatie voor de transitie naar een meer duurzame samenleving.
23/03/25
Studentpiloten Transavia vliegen voor het eerst elektrisch
Op Teuge Airport maakten studenten van Transavia's eigen pilotenopleiding, in samenwerking met E-Flight Academy, ken nis et elektrisch vliegen.