Geplaatst op: 13-12-2024
Auteur: Redactie
NRIT

Minder diversiteit ondanks meer optredens op festivals

Minder diversiteit ondanks meer optredens op festivals
Afbeelding van Vishnu R via Pixabay

Het Nederlandse festivalseizoen van 2024 liet een opvallende verschuiving zien in de muziekprogrammering. Dancemuziek domineerde de podia, terwijl rockmuziek terrein verloor. Dit blijkt uit het rapport 'Festivalprogrammering in Nederland 2024', samengesteld door Martijn Mulder.

In 2024 was dance veruit het meest geprogrammeerde genre op de toonaangevende Nederlandse popfestivals. Bijna een derde van al het muzikale aanbod kwam voor rekening van dj’s/producers, ruim 10% meer dan in 2016. Dit ging met name ten koste van het rockaanbod, waarvan het aandeel kelderde van 32% naar 19%. Rockmuziek is uit onder de Nederlandse festivalbezoeker.

Minder diversiteit

Hoewel veel muziekfestivals het in 2024 moeilijk hadden en een flink aantal zelfs besloot te stoppen, is het muzikale aanbod op de grote festivals flink toegenomen. In 2024 waren er gemiddeld 39 optredens per festivaldag t.o.v. 29 in 2016. Daarentegen nam de diversiteit aan artiesten juist af. Het aandeel vrouwelijke artiesten daalde, evenals het aantal niet-Europese artiesten. Deze ontwikkeling kan volgens Mulder worden verklaard door de stijgende kosten in de muziekindustrie.

Best Kept Secret: een uitzondering

Te midden van deze trend valt het Brabantse festival Best Kept Secret op. Het festival wist een zeer divers en onderscheidend programma samen te stellen. In vergelijking met andere grote Nederlandse festivals bood Best Kept Secret het minste overlap in artiesten, wat duidt op een meer curerende aanpak.

Popmuziek en mannelijke artiesten domineren hoofdpodia

Op de hoofdpodia van de festivals was popmuziek veruit het meest vertegenwoordigd, meer dan de helft  valt binnen de genregroep pop/elektronisch; van de headliners behoort zelfs 61%. Daarnaast was er een duidelijke oververtegenwoordiging van mannelijke artiesten, vooral onder de headliners. Bijna de helft van alle artiesten op de hoofdpodia was Nederlands afgelopen jaar en daarmee is de hegemonie van Britse artiesten op de grootste podia afgelopen; dat aandeel daalde van 60% naar 25%.

Conclusie

Het festivalseizoen van 2024 liet een duidelijke verschuiving zien in de muziekprogrammering. Dancemuziek is in opkomst, terwijl rockmuziek terrein verliest. Ondanks een toename in het aantal optredens, nam de diversiteit aan artiesten juist af. Best Kept Secret wist zich te onderscheiden met een meer divers en onderscheidend programma.

Het volledige rapport 'Festivalprogrammering in Nederland 2024' is te downloaden via poplive.nl.

Trefwoorden: evenementen, festivals, muziekfesivals

CELTH





||| Nieuws |||

25/12/24
Op weg naar 2025
Het jaar 2024 loopt ten einde en we kijken vol verwachting uit naar een prachtig 2025. We willen jullie hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking en het vertrouwen in ons.
13/12/24
Scenarioplanning: theorie, methodes en toepassing
Altijd al meer willen weten van scenarioplanning? Lees van het boek “Scenario Planning and Tourism Futures. Theory Building, Methodologies and Case Studies”. Geschreven door Albert Postma, Stefan Hartman en Ian Yeoman van het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
30/10/24
Menno Stokman verlaat CELTH na zeven jaar
Menno Stokman, directeur van het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH), neemt na ruim zeven jaar afscheid. Per 1 januari 2025 treedt hij in dienst bij de gemeente Wageningen als strategisch adviseur voor het Netwerk Kennissteden Nederland.
29/10/24
Kennisevent Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs het kennisevent ‘Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming. Primeur voor Nederland. Presentatie van internationaal onderzoek: 'Creating equitable destinations: How to manage and distribute tourism’s value to better serve communities'.
11/10/24
Zet je regio op de kaart 2024: Balans in jouw bestemming – Maak deel uit van de toekomst van toerisme!
NRIT organiseert in samenwerking met CELTH en de Recreatie Vakbeurs een kennisevent rond bestemming in balans. In slechts twee uur ben je helemaal up-to-date met de nieuwste inzichten en strategieën. Je leert van experts, netwerkt met vakgenoten én krijgt praktische handvatten om direct mee aan de slag te gaan in jouw regio.
25/09/24
Een tafel voor niemand? Vier scenario's voor het arbeidsmarkttekort in toerisme en hospitality
Wat brengt de toekomst voor toerisme? Zijn dat robots in de keuken, virtuele avonturen of structurele personeelstekorten? Lector ‘Disruption, Innovation and New Phenomena’ Ian Yeoman bij NHL Stenden Hogeschool, schetste in zijn inauguratiespeech vier scenario's voor de sector.
24/06/24
Meer weten over klimaatrisico's, impact of bewonersbetrokkenheid? CELTH komt met drie nieuwe onderzoeken!
Het Centre of Expertise Leisure, Tourism & Hospitality (CELTH) heeft de afgelopen week maar liefst drie nieuwe onderzoeken gepubliceerd. Zo brachten ze de klimaatrisico’s van Nederlandse reisorganisaties in kaart, onderzochten hoe ze bewoners beter bij toerisme(beleid) kunnen betrekken en ontwikkelden ze een impact label voor vakantiehuizen in de natuur.