Geplaatst op: 17-12-2024
Auteur: Marc Gerlings

Stagevergoeding gaat niet mee met inflatie

Stagevergoeding gaat niet mee met inflatie
Het aandeel studenten op het mbo en hbo dat een stagevergoeding krijgt is tussen 2015 en 2022 gestegen van 56% naar 65%. Tegelijkertijd zijn de gemiddelde vergoedingen niet volledig meegegroeid met de inflatie, waardoor ze relatief zijn gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat vandaag is gepresenteerd. 

Studenten die stage lopen binnen de bouw, techniek en transport ontvangen het vaakst een vergoeding. De studie van het CPB brengt gedetailleerd in kaart welk aandeel studenten tijdens de studie een stagevergoeding heeft gekregen. Daarbij is gekeken naar mogelijke verschillen tussen onderwijsniveau, opleidingsrichting en persoonlijke achtergrondkenmerken.

Verschillen

Het aandeel studenten in het mbo en hbo dat een stagevergoeding ontvangt, neemt toe met het onderwijsniveau. In het afstudeerjaar 2022/’23 ontving 22% van de mbo-entree-studenten een stagevergoeding tegenover 66% van de studenten bij een mbo-4-opleiding en 76% bij een hbo-bacheloropleiding. Daarnaast zijn er ook grote verschillen tussen opleidingsrichtingen. Binnen mbo-4 ontvangt 94% van alle studenten binnen het domein bouw en infra een stagevergoeding tegenover 26% binnen het domein uiterlijke verzorging. Bij hbo zijn de grootste verschillen te zien tussen de opleidingsrichting techniek, industrie en bouwkunde (89%) en de opleidingsrichting taalwetenschappen, geschiedenis en kunst (34%).

Hoogte stagevergoedingen

De stagevergoeding per maand over de onderzochte periode is weliswaar gestegen, maar gemiddeld onvoldoende om de hoge inflatie van de laatste jaren bij te houden. De hoogte van de vergoedingen loopt ook sterk uiteen. In het studiejaar 2022/’23 ontvingen mbo-entree-studenten gemiddeld 110 euro per maand tegenover gemiddeld 359 euro per maand voor universitaire masterstudenten. Dit verschil is deels te verklaren doordat mbo-studenten gemiddeld minder uren stage lopen. Ook binnen verschillende opleidingsrichtingen lopen de bedragen uiteen. Zo ontvangen mbo-3-studenten in de zorg gemiddeld een stagevergoeding van 178 euro per maand, terwijl studenten met hetzelfde onderwijsniveau in de bouw 337 euro krijgen.

Van de onderzochte achtergrondkenmerken blijkt vooral het huishoudinkomen van de ouders samen te hangen met het ontvangen van een stagevergoeding. Studenten met ouders met een relatief hoger huishoudinkomen ontvangen vaker een stagevergoeding tijdens hun studie. Dit is deels te verklaren door verschillen in het soort opleiding dat deze studenten kiezen. De relatie met andere kenmerken, zoals migratieachtergrond en leeftijd, is beperkter en niet eenduidig.

Het onderzoek ‘Stagevergoedingen’ is uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Je kunt het rapport (pdf) hier downloaden.
Topics:Onderzoek
Trefwoorden: stage, vergoeding, studeren, onderwijs

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

20/12/24
Tourism Alumni Get-together op de Vakantiebeurs 2025
Ben jij een afgestudeerde van Inholland, NHL Stenden, HZ University, Saxion of Breda University en heb je een passie voor de reisbranche? Dan nodigen we je van harte uit voor het Tourism Alumni Get-together op de Vakantiebeurs 2025.
20/12/24
Zeeuwse vrijetijdseconomie goed voor 3,4 miljard euro
Het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft de totale economische waarde van de vrijetijdseconomie in Zeeland in kaart gebracht. In 2023 genereerde deze sector een omzet van maar liefst €3,4 miljard euro.
18/12/24
Exclusief voor leden
Booking.com niet eens met Consumentbond over 'onzindiensten'
Consumentenbond publiceerde op 16 december een veelbesproken onderzoek naar boekingssites in de reiswereld. De organisatie vond vaak hoge prijzen voor bagage en stoelreserveringen. Booking.com reageert op de bevindingen en is het niet eens met de conclusies van de Consumentenbond.
17/12/24
Stagevergoeding gaat niet mee met inflatie
Het aandeel studenten op het mbo en hbo dat een stagevergoeding krijgt is tussen 2015 en 2022 gestegen van 56% naar 65%. Tegelijkertijd zijn de gemiddelde vergoedingen niet volledig meegegroeid met de inflatie.
13/12/24
Scenarioplanning: theorie, methodes en toepassing
Altijd al meer willen weten van scenarioplanning? Lees van het boek “Scenario Planning and Tourism Futures. Theory Building, Methodologies and Case Studies”. Geschreven door Albert Postma, Stefan Hartman en Ian Yeoman van het European Tourism Futures Institute (ETFI) van NHL Stenden.
03/12/24
Exclusief voor leden
235.000 toeristische banen in Vlaanderen
In 2023 was de toeristische sector in het Vlaamse Gewest goed voor 235.481 arbeidsplaatsen. Dat komt...
29/11/24
Onderzoek naar gevolgen ravijnjaar voor toerisme en recreatie van start
Wat betekent het zogenaamde ravijnjaar 2026 voor Nederlandse gemeenten op beleidsterrein toerisme en recreatie? Dat gaat Leisurebrains samen met Markteffect onderzoeken. Zij doen daartoe een oproep aan wethouders en beleidsmedewerker bij gemeenten.
29/11/24
Acceleratieprogramma voor innovatie zakelijke evenementen van start
Het Acceleratie Programma van het EU-gefinancierde project ‘BEFuture’ heeft 30.000 euro per project beschikbaar voor Nederlandse innovaties die de technologische en duurzame transitie in de zakelijke evenementen sector ondersteunen.