Reissector blijft aantrekkelijk, maar talenttekort loert
De reissector blijft een levendige en aantrekkelijke werkplek, zo blijkt uit een analyse van Reiswerk op de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector. Het aantal medewerkers groeit en de tevredenheid onder werknemers is hoog. Toch zijn er ook uitdagingen, zoals een dalend aantal studenten dat kiest voor een toerisme-opleiding.
Met 9.250 medewerkers en een groei van 3,6% in werkgelegenheid in 2023 blijft de reissector in opmars. Opvallend is het hoge percentage vrouwelijke medewerkers: maar liefst 74%. Daarnaast is de sector relatief jong, met een gemiddelde leeftijd van 39,4 jaar.
Medewerkers heel tevreden
"Wat de reissector uniek maakt, is de tevredenheid onder medewerkers," aldus Esther Gathier van Reiswerk. "Wel 76% is tevreden of zeer tevreden met hun werk. Daarnaast zijn medewerkers bereid een langere afstand te reizen voor hun werk: de gemiddelde woon-werkafstand is 24,2 kilometer, meer dan het landelijke gemiddelde van 15,2 kilometer. Dit laat zien dat werken in de reisbranche écht de moeite waard is."
Talent aantrekken blijft een uitdaging
Ondanks de positieve cijfers, zijn er ook zorgen. Het aantal studenten dat kiest voor een toerisme-opleiding daalt. Dit vraagt om gerichte inspanningen om nieuw talent te blijven aantrekken. "Dit vraagt om gerichte inspanningen om nieuw talent te blijven aantrekken. Eén van de doelen van Reiswerk.”
Over Reiswerk
Stichting Reiswerk is het samenwerkingsverband van branchevereniging ANVR en de vakbonden FNV en CNV Vakmensen en houdt zich bezig met arbeidsmarktontwikkeling, opleiding en employability en voorlichting over arbeidsvoorwaarden en de CAO in de reisbranche. Dit alles met als doel te zorgen voor voldoende toekomstbestendige, gekwalificeerde medewerkers.