Erfgoedbeleving in kaart gebracht
Zijn Nederlanders in erfgoed geinteresseerd en welke interactie hebben ze ermee? Dat is in kaart gebracht door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Daartoe hebben ze 5.000 Nederlanders ondervraagd naar hun erfgoedbeleving.
Dat erfgoed onder Nederlanders leeft blijkt wel uit klinkende rapportcijfers. Van alle Nederlanders heeft 88% interesse in erfgoed, heeft 77% de afgelopen twaalf maanden erfgoed bezocht en heeft 38% zich actief voor erfgoed ingezet. Slechts 12% van de ondervraagden heeft geen interactie met erfgoed gehad. Onder erfgoed verstaan de onderzoekers voorwerpen, gebouwen, landschappen of tradities uit het verleden die mensen willen behouden voor de toekomst.
De actieve erfgoedbeoefenaar
Zoomen we nader in op de Nederlander die zich actief inzet voor erfgoed dat valt op dat vooral jongeren zich daarvoor actief inzetten en senioren van 50 tot 64 jaar juist weinig. Verder zetten met name hoog opgeleiden en inwoners van weinig tot niet stedelijke gebieden zich in voor erfgoed. In het noorden (40%) en oosten (39%) van Nederland is de actieve betrokkenheid bij erfgoed hoger van in het westen en zuiden (beiden 37%).
Plezier en belemmeringen
De grootste belemmering zich actief in te zetten voor erfgoed is het gebrek aan tijd. Voor mensen die zich wel inzetten voor erfgoed is het plezier en het opdoen van kennis over het verleden het belangrijkst. Gevolgd door het behouden van cultureel erfgoed, een bijdrage leveren aan de samenleving, nieuwe mensen ontmoeten en nieuwe vaardigheden en technieken te leren.
Meest favoriete erfgoedactiviteit is onderzoek doen (29%), helpen organiseren van activiteiten of bijeenkomsten (20%) of beheren, onderhouden, opknappen, restaureren of schoonmaken van erfgoed (17%).