Geplaatst op: 06-02-2025
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT

Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal

Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal

De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. Het is een groene kopie van de bekende Tilburgse Heuvelkerk. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.

De Groene Kathedraal is een idee van de wereldberoemde Brabantse architect Winy Maas (MVRDV), en tevens de curator van het hele programma van deze bienale die door Van Gogh Homeland wordt georganiseerd. De Groene Kathedraal is geopend van 14 mei 2026 tot en met 28 juni met een mogelijke verlenging tot en met 12 juli. Er worden minimaal 50.000 bezoekers verwacht. Online moet de eerste editie van de bienale meer dan 1 miljoen mensen bereiken.

Van Gogh Homeland

Van Gogh Homeland is onderdeel van de RegioDeal Midden-Brabant, in het bijzonder bestemd voor die activiteiten die vanuit het vrijetijdsdomein kunnen bijdragen aan het versnellen van de Brabantse transities. Dit LivingLab op locatie is een uniek experiment om te onderzoeken hoe het vrijetijdsdomein bij kan dragen aan bekendheid over, en draagvlak voor regionale transities. Van Gogh Homeland is ook opgenomen in het Bestuursakkoord en in de Perspectiefnota van de provincie Noord-Brabant.

Living Lab

Tilburg is de eerste gaststad van Van Gogh Homeland in een serie van vier manifestaties die tezamen reflecteren op de toekomst van Noord-Brabant en waar de volgende vragen centraal staan: Hoe gaat het met Brabant? Welke trends zijn waarneembaar? Hoe moet deze provincie er in de toekomst uit zien? Hoe kunnen we op zoek naar nieuwe perspectieven voor onze leefomgeving en hoe geven we daar vorm aan? Welke dromen kunnen we waarmaken? De eerste experience in Midden-Brabant op het terrein van de Tilburgse Spoorzone heeft als eyecatcher de Groene Kathedraal en behandelt het thema van de verdichte, groene stad. De Groene Kathedraal fungeert als een living lab waarin makers, bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, samen met inwoners en bezoekers uit stad, Brabant en daarbuiten samenwerken.

GroeneKathedraal

De Groene Kathedraal

De indrukwekkende iconische Groene Kathedraal fungeert als landmark, publiekshotspot en hoofdpodium voor de pop-up experience. Deze grote eyecatcher, een steigerconstructie met meerdere verdiepingen, is ontworpen door Winny Maas. Hier kunnen bezoekers diverse duurzaamheidsthema’s op een spannende manier gaan ervaren. Met een hoofdrol voor de vergroening van onze steden. Een ‘green sky walk’ voert je langs pop-up exposities en kunstinstallaties: een interactieve ontdekkingsreis langs dilemma’s en onverwachte oplossingen. De hoge torens van het bouwwerk bieden letterlijk en figuurlijk vergezichten en nieuwe perspectieven. Winy Maas: "De Groene Kathedraal is een uiting van de droom om de aankomende gigantische verdichting van Brabant, veroorzaakt door haar ligging, haar potentie, haar ambitie, te combineren met een radicale vergroening.”

Leefbare stad

Tilburg werkt er hard aan om ook in de toekomst een gezonde en leefbare stad te zijn, onder andere door in te zetten op meer groen en meer water in de stad. Daarom slaan provincie Noord-Brabant, gemeente Tilburg, Midpoint Brabant en partners als de Efteling en Libéma de handen ineen voor de allereerste editie van Van Gogh Homeland in het voorjaar van 2026.

Bas Maes, gedeputeerde van onder andere energie en cultuur provincie Noord-Brabant: "Deze Groene Kathedraal vraagt op een prachtige en bijzondere manier aandacht voor thema’s als klimaat, vergroening, energie en verstedelijking. Als provincie zien we graag een innovatief en toegankelijk vrijetijdsaanbod voor een breed en divers publiek. Dit sluit daar naadloos bij aan, evenals bij ons doel om kunst en cultuur in te zetten voor maatschappelijke opgaven. De Groene Kathedraal zal zorgen voor bewustwording op deze thema’s, maar vooral ook voor veel inspiratie en plezier bij bezoekers!”

Tilburg is blij met dit bijzondere initiatief: "Het is mooi dat we in Tilburg, een van de plekken waar Van Gogh als jonge leerling leerde tekenen, deze eerste editie van Van Gogh Homeland gaan ontvangen. Van Gogh deelde ook in zijn brieven zijn zorgen over een snel veranderende wereld en de teloorgang van de natuur. Het concept van de Groene Kathedraal stelt dit ook nu weer centraal. Ik ben enorm benieuwd hoe kunst, cultuur en de kracht van verbeelding ons gaat inspireren.” - Bas van der Pol, wethouder Stedelijke ontwikkeling, Economie en Omgevingskwaliteit Tilburg.

Uniek experiment

Na afloop van deze pop-up experience trekt de begroeiing van de kathedraal als een groene processie de stad in en verspreidt zich over Tilburgse tuinen, perken en parken. Zo levert Van Gogh Homeland een waardevolle bijdrage aan het vergroenen van de stad en aan het gesprek over de toekomst van Brabant. Joost Melis, algemeen directeur stichting Van Gogh Homeland: "De Groene Kathedraal is een metafoor voor geloof in een groene en leefbare stad. Een inclusieve plek waar iedereen welkom is. Dit living lab is een uniek experiment om te onderzoeken hoe het vrijetijdsdomein bij kan dragen aan bekendheid over en draagvlak voor regionale transities bij een breed publiek."

GroeneKathedraal

In afstemming met de nationale ‘Agenda Bewuste Bestemmingen’ zetten de initiatiefnemers van Van Gogh Homeland in samenwerking met CELTH een meerjarig onderzoeksprogramma op, gericht op het onderbouwen en leveren van bewijslast voor de aanpak. De monitor brengt impact bij bezoekers en participanten van het evenement in kaart. Ook komt er een bijzondere lectoraat Van Gogh Homeland – Leisure for a Better Society.

Van Gogh Homeland

Vincent van Gogh, de bekendste Brabander ter wereld, probeerde 150 jaar geleden de veranderingen in zijn Brabant ook al te (be)grijpen. Hij worstelde met de grote veranderingen in zijn homeland: de opkomende industrie, de armoede, de druk op natuur. Met zijn schilderijen, tekeningen en brieven deelt hij met ons zijn liefde voor natuur en medemens. Een herinnering aan zijn Brabant. Van Gogh Homeland kijkt door de ogen van Van Gogh naar de stand van Brabant. Het Brabant van toen, van nu en van de toekomst.

"De Groene Kathedraal is de allereerste van een reeks experiences die in de loop van de jaren georganiseerd worden in Brabant. Tijdens elke editie laten we op een toegankelijke manier zien hoe onze leefomgeving in de toekomst duurzamer en groener kan.” - Lian Duif, programmadirecteur stichting Van Gogh Homeland

De Groene Kathedraal is een initiatief van stichting Van Gogh Homeland en onderdeel van de Regio Deal van Midden-Brabant met het Rijk, tevens opgenomen in het Bestuursakkoord en in de Perspectiefnota van de provincie Noord-Brabant. Voor meer informatie en de laatste ontwikkelingen zie www.vangoghhomeland.nl.

Topics:Beleid, Leisure
Trefwoorden: leisure, beleid, brede welvaart, duuraam toerisme, stedelijk toerisme,

CELTH





||| Nieuws |||

06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.
28/01/25
Exclusief voor leden
VNG: Permanente bewoning van recreatiewoningen moet lokaal maatwerk blijven
Het al dan niet toestaan van permanente bewoning van recreatiewoningen moet een lokale afweging blijven, aldus de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten kunnen dit in overleg met eigenaren en bewoners van vakantieparken bepalen. De VNG roept de Tweede Kamer op om tegen het voorstel voor landelijke regie te stemmen.
24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
15/01/25
7 Kamerleden ontvangen Ondernemersagenda Gastvrijheidssector
Op dinsdagmiddag 14 januari hebben diverse branchevertegenwoordigers in het platform Gastvrij Nederland de Ondernemersagenda van de Gastvrijheidssector aangeboden in de Tweede Kamer.
13/01/25
Exclusief voor leden
Waterbedrijven mogen op meer locaties water oppompen
Voor de vrijetijdseconomie is het van groot belang dat gasten altijd over goed schoon drinkwater kun...