Wat kun je als bestemming met GPS-data?
HZ Kenniscentrum Kusttoerisme experimenteert

Het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme heeft op basis van GPS-data het druktebeeld over elf verschillende locaties in Zeeland geanalyseerd. Ze doen in het rapport ‘Druktebeeld Zeeland, 2023-2024’ verslag van de onderzoeksmethode en de resultaten. De in Zeeland gevolgde aanpak biedt toerismeprofessionals, met name bestemmingsmanagers, waardevolle inzichten om data-gedreven beslissingen te nemen.
Voor het onderzoek is data verzameld via smartphone applicaties van gebruikers die toestemming hebben gegeven hun locatiegegevens te delen. Dataleverancier Resono schat aan de hand van deze data, afkomstig van ongeveer 1,8 miljoen appgebruikers, het aantal bezoekers op afgebakende locaties door middel van een statistisch model. De data omvat informatie over het totaal aantal bezoeken, unieke bezoekers en terugkerende bezoekers. Voor het onderzoek zijn elf afgebakende locaties in Zeeland geselecteerd, waaronder stads- en dorpscentra, natuurgebieden en stranden.

Privacy
Bij zowel de dataverzameling door Resono als de analyse en de verwerking hiervan door HZ Kenniscentrum Kusttoerisme speelt de privacywetgeving een uiterst belangrijke rol. Aan Resono is in 2021 het Privacy Verified certificaat toegekend, waarvoor onafhankelijke juristen alle facetten van de werkwijzen en methodieken van dataverzameling, dataverwerking, alle overeenkomsten en privacyverklaringen hebben doorgelicht en hebben bepaald dat deze volledig voldoen aan de Nederlandse AVG en Europese GDPR wet- en regelgeving.
Waarde voor bestemmingen
De GPS-data geeft kwantitatief inzicht in drukte en bezoekersaantallen, waarmee stakeholders beter inzicht krijgen voor duurzaam bestemmingsmanagement en strategische doeleinden. Uit de resultaten blijkt dat er duidelijke seizoensinvloeden zijn en dat er verschillen bestaan tussen de diverse locaties. Zo blijkt dat stads- en dorpscentra over het algemeen het hoogste aantal unieke bezoekers per week aantrekken, terwijl stranden een meer volatiel druktepatroon laten zien. Ook zijn er regionale verschillen in seizoenspatronen tussen de verschillende kustregio's waargenomen.

Conclusie
Het onderzoek maakt duidelijk dat GPS-data een waardevolle bron kan zijn voor het in kaart brengen van druktepatronen en bezoekersaantallen. Dankzij de inzichten kunnen bestuurders, beleidsmakers en ondernemers beter geïnformeerde beslissingen nemen over bijvoorbeeld de spreiding van toerisme en investeringen in voorzieningen. Wel is het belangrijk om te benadrukken dat de data een schatting is en geen werkelijke meting