Veere stelt Ontwikkelkader Verblijfsrecreatie in
![Veere stelt Ontwikkelkader Verblijfsrecreatie in](images/20250216_172105.jpg)
In de Zeeuwse gemeente Veere is het ‘Ontwikkelkader Verblijfsrecreatie’ met een grote meerderheid van stemmen aangenomen door de gemeenteraad. Plannen worden in de toekomst beoordeeld met een zogenaamd Mengpaneel.
Wethouder John de Jonge op LinkedIn: "Om de stemverklaring van één van de leden van de raad te citeren: ‘Voor het eerst in de geschiedenis durven we dergelijk beleid vast te stellen’. Als één van de grootste toeristische gemeenten in Nederland zetten we een belangrijke stap om grip te krijgen op de groei. En de balans tussen People, Planet en Profit nadrukkelijk te bewaken.”
Toekomstbestendig kader
Het ontwikkelkader voor de gemeente Veere richt zich op het toekomstbestendig maken van verblijfsaccommodaties in de regio. Het document biedt richtlijnen en beleidskaders om de kwaliteit en diversiteit van accommodaties te verbeteren, met aandacht voor duurzaamheid, leefbaarheid en economische groei. Daarmee wil Veere ondernemers prikkelen om te investeren in de verduurzaming en toekomstbestendigheid van hun bedrijf. Verder streeft de gemeente naar een gedifferentieerd en onderscheidend aanbod. Daarnaast is het belangrijk het agrarisch landschap te behouden waarbij agrariërs mogelijkheden hebben in de verblijfsrecreatie zijn maar die moeten wel ondergeschikt zijn aan de agrarische activiteit. De gemeente vindt dat inwoners de meerwaarde van toerisme moeten ervaren zonder toename van de negatieve impact van toerisme op de directe leefomgeving. Daartoe staan twee maatregelen centraal:
- Grip op groei: Maatregelen gericht op inperking van ontwikkelmogelijkheden welke de bestemmingsplannen bieden.
- Ontwikkelperspectief: Sturende maatregelen gericht op kwalitatieve ontwikkeling van het verblijfsaanbod.
Veel beperkingen maar ook nieuwe kansen
In de praktijk betekent dat geen realisatiemogelijkheden meer voor Domburgse Zomerwoningen, zowel binnen de kernen als in het buitengebied. Kamerverhuur in de eigen woning blijft toegestaan en wordt ook mogelijk in het buitengebied. Stapelen van recreatieve verblijfsmogelijkheden op een perceel met een woonbestemming of een agrarische bestemming wordt aan banden gelegd. Grootste klap denkt de gemeente te maken met het enkel toestaan van nieuwvestiging toeristische bedrijven of hotels bij het daadwerkelijk elders saneren van bedrijven/ eenheden of bij toekomstbestendig maken van cultuurhistorisch waardevolle panden.
Ook mogen bedrijven nog maar met maximaal 15% in verblijfseenheden uitbreiden onder voorwaarde van kwaliteitsverbetering en een aantoonbare waardecreatie. Ook het verchaletisering moet worden voorkomen door het vastleggen van bestaande aantallen chalets (of andere vormen van recreatieve bebouwing), het maximeren van de uitbreidingsmogelijkheid hiervan op 15% en het vastleggen van een minimaal percentage toeristisch kamperen van 20%.
Mengpaneel Ontwikkelkader Verblijfsrecreatie.
De toegevoegde waarde van toeristische ontwikkelingen wordt getoetst met een zogenaamd Mengpaneel Ontwikkelkader Verblijfsrecreatie. Het ontwikkelkader laat zien welke ontwikkeling in de verblijfsrecreatieve sector nog mogelijk is. Wanneer hiervoor afgeweken moet worden van het Omgevingsplan is het mogelijk dat er via een Buitenplanse Omgevingsplan Activiteit (BOPA) een Omgevingsvergunning wordt verleend voor een gelimiteerde uitbreiding. Of er daadwerkelijk waarde wordt toegevoegd moet worden aangetoond door de aanvrager. Via het Mengpaneel Ontwikkelkader Verblijfsrecreatie (MOV) wordt getoetst of een ontwikkeling daadwerkelijk meerwaarde toevoegt. Dat mengpaneel bestaat uit vier kwadranten waarop het plan meerwaarde moet bieden. Dit zijn:
- Waarde voor leefbaarheid
- Waarde aan landschap en natuur
- Onderscheidend toeristisch aanbod
- De Veerse Maat
In het kort
Samenvattend zijn de belangrijkste (uitgangs)punten van het Ontwikkelkader Verblijfsrecreatie:
- Duurzaamheid: Het kader benadrukt de noodzaak van duurzame ontwikkeling van accommodaties, met aandacht voor energie-efficiëntie, milieuvriendelijke bouwmaterialen en het minimaliseren van de ecologische voetafdruk.
- Leefbaarheid: Er wordt gestreefd naar een balans tussen toerisme en de leefbaarheid voor inwoners. Dit omvat maatregelen om overlast te beperken en de infrastructuur te verbeteren.
- Economische groei: Het kader ondersteunt initiatieven die bijdragen aan de economische ontwikkeling van Veere, zoals het stimuleren van lokale werkgelegenheid en het bevorderen van seizoensspreiding van toeristen.
- Diversiteit van accommodaties: Er wordt ingezet op een gevarieerd aanbod van verblijfsopties, van luxe hotels tot kleinschalige bed & breakfasts, om verschillende doelgroepen aan te spreken.