Geplaatst op: 18-02-2025
Auteur: Marc Gerlings

Grote zorgen om stopzetten natuurherstel in Noord-Holland

Provincie neemt over enkele maanden besluit

Grote zorgen om stopzetten natuurherstel in Noord-Holland
Natuurmonumenten, de Natuur-en Milieufederatie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland maken zich grote zorgen over het stilvallen van natuurherstel door inperking van overheidsbudgetten. 

Ninouk Vermeer, provinciaal ambassadeur van Natuurmonumenten: "De provincie kiest er voor om vrijwel alle gebiedsprocessen te vertragen of stop te zetten. Ook de aankoop van nieuwe natuurgebieden dreigt na 2025 stil te vallen. Maar de afspraken voor natuurherstel zijn er niet voor niets. Natuur is de basis van ons bestaan. Ze zorgt voor schone lucht, schoon water en een voedzame bodem. Bovendien biedt ze een plek om te recreëren en tot rust te komen. Je investeert hiermee in de toekomst van niet alleen jouzelf maar ook van de volgende generaties.”

Maak bestaande afspraken leidend

De provincie wil binnen enkele maanden een besluit nemen over eventueel aanvullend budget om een deel van de plannen toch uit te kunnen voeren. De natuurorganisaties gaan er hierbij vanuit dat de afspraken uit het coalitieakkoord en het Natuurpact leidend blijven. "Dat is van essentieel belang,” vindt Ninouk Vermeer. "De natuur staat onder grote druk en vergunningverlening staat door rechtelijke stikstofuitspraken vrijwel stil. De rijksoverheid én de provincie Noord-Holland zouden zich tot het uiterste moeten inspannen voor voldoende middelen ten gunste van de natuur, binnen of buiten hun eigen begroting.”

Netwerk wil wel

Uitstellen of stopzetten van natuurherstelprojecten is niet alleen slecht nieuws voor de natuur, maar ook voor mensen. Vermeer: "In de afgelopen jaren zijn er in veel gebieden door de provincie met particulieren, boeren, ondernemers en waterschappen plannen gemaakt voor herstel van de natuur, het schoner maken van water, of het verminderen van de stikstofuitstoot. Een groot deel van deze plannen wordt nu mogelijk niet uitgevoerd. De wil om samen te werken aan gezonde natuur is er, maar het gebrek aan geld en de onduidelijkheid over hoe het verder moet helpt echt niemand.”

Trefwoorden: beleid, natuur, . herstel, recreatie

CELTH





||| Nieuws |||

20/02/25
Exclusief voor leden
Romeins verleden zichtbaar maken voor toeristen en recreanten
Gemeente Nijmegen, provincie Gelderland en de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen ondertekenden op 14 februari 2025 de samenwerkingsovereenkomst ‘Romeinen in Gelderland’. Daarmee willen de beleidsmakers het Romeinse erfgoed in Gelderland meer zichtbaar en beleefbaar maken voor toeristen en recreanten.
19/02/25
Exclusief voor leden
Jaarbeurs en Centraal Museum versterken positie Utrecht voor bijeenkomsten
Twee bekende iconen van de stad Utrecht, het Centraal Museum Utrecht en Koninklijke Jaarbeurs, slaan de handen ineen om Utrecht te positioneren voor congressen en tentoonstellingen.
19/02/25
Leiden Collection in jarig Amsterdam
Ter gelegenheid van de verjaardag van Amsterdam - 750 jaar - laat H’ART Museum in een nieuwe tentoonstelling diverse facetten van het dagelijks stadsleven zien in de 17de eeuw.
18/02/25
Grote zorgen om stopzetten natuurherstel in Noord-Holland
Natuurmonumenten, de Natuur-en Milieufederatie Noord-Holland en Landschap Noord-Holland maken zich grote zorgen over het stilvallen van natuurherstel door inperking van overheidsbudgetten.
17/02/25
Een interactief avontuur vol chocolade en techniek: The Chocolate Factory
Brabant krijgt er een innovatieve, interactieve attractie bij waar bezoekers zelf chocolade kunnen verwerken: The Chocolate Factory. Dat is een unieke attractie in Nederland, combineert de magie van chocolade met technologische innovaties.
13/02/25
Verkiezing Leukste Uitje weer terug in 2026
Na een tussenjaar zonder verkiezing Leukste Uitje van Nederland, wordt de draad in 2026 weer opgepakt door een samenwerking van partijen in de dagrecreatie branche: Go-Kids, Pretwerk, de Great Stay App en de organisatie van Recreatie Vakbeurs / Recreatie Next Level).
07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Brabant gaat met innovatief monitoringssysteem en de Wandelstarter recreatie beter spreiden
Vanaf 2025 wordt in Noord-Brabant een innovatief monitoringssysteem gelanceerd dat de recreatiedrukte in kaart brengt en helpt bij het afstemmen van routes en startlocaties op de behoeften van bezoekers.