Aanscherping EU-regels tegen voedselverspilling
30% omlaag in restaurants in 2030

30% minder voedselverspilling eind 2030. Referentiejaren zijn 201/2023.
Dinsdagavond bereikten het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord over nieuwe maatregelen om voedsel- en textielverspilling in de EU te voorkomen en te verminderen. Belangrijk voor de gastvrijheidssector zijn de regels over het verminderen van voedselverspilling.
De onderhandelaars kwamen overeen om bindende doelstellingen voor het verminderen van voedselverspilling in te voeren die op nationaal niveau moeten worden gehaald op 31 december 2030: 10% in voedselverwerking en -productie en 30% per hoofd van de bevolking in de detailhandel, restaurants, voedseldiensten en huishoudens.
Deze doelstellingen worden berekend in vergelijking met de hoeveelheid die als jaarlijks gemiddelde tussen 2021 en 2023 is weggegooid. Naar aanleiding van het verzoek van het Parlement zouden EU-landen maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat economische actoren die een belangrijke rol spelen bij het voorkomen en genereren van voedselverspilling de donatie van onverkocht voedsel mogelijk maken dat veilig is voor menselijke consumptie.