Domein Leisure, Tourism & Hospitality wil meer PD-kandidaten uit het werkveld
Eerste voorzitter Graduate Committe Elena Cavagnaro maakt tussenbalans op

Op 30 maart 2023 vergaderde de Graduate Committee (GC) van de PD in het LTH domein voor de eerste keer onder voorzitterschap van Elena Cavagnaro, lector duurzaamheid in hospitality & toerisme bij de Hotel Management School Leeuwarden. In september 2023 gingen de eerste vier kandidaten van de pilot Professional Doctorate in het domein Leisure, Tourism & Hospitality van start. Inmiddels is dit aantal gegroeid tot twaalf. In de laatste vergadering die Elena Cavagnaro zal voorzitten, op 28 maart 2025, wordt het voorstel van een dertiende kandidaat besproken. Elena Cavagnaro, die eind maart het voorzitterschap overdraagt aan Jeroen Oskam, maakt na bijna twee jaar tevreden de tussenbalans op. Wel heeft zij een nadrukkelijke wens: meer kandidaten uit het werkveld!
"Er is veel gebeurt in de afgelopen twee jaar”, zegt Elena Cavagnaro. "Niet alleen heeft de GC de voorstellen van kandidaten besproken, maar we hebben ook de basis gelegd voor een kwalitatief hoogwaardig programma. We hebben het Programma Document voor de PD in de LTH domein vastgesteld, de procedure voor het go/no go moment ontworpen, gevalideerd en vastgesteld, en een begin gemaakt met het cursorisch onderwijs op PD-niveau.”
De go/no go is een moment van reflectie na de eerste fase van een PD-traject, meestal na anderhalf jaar. De kandidaat moet bewijzen zich te hebben ontwikkeld op de vier rollen die kenmerkend zijn voor een PD-traject: de rol van onderzoeker, professional, innovator, en veranderaar. "Mijn doel als voorzitter is geweest om, samen met de leden van de GC, processen en procedures te ontwerpen die eerlijk zijn maar ook zo licht mogelijk, zodat begeleiders en kandidaten zich kunnen toeleggen op het doel van een PD; interveniëren in complexe praktijken. Terugkijkend ben ik zeer tevreden. Ook zijn er nog een aantal uitdagingen, zoals kandidaten uit het bedrijfsleven interesseren voor de PD en alle betrokkenen bij de PD bijeen te laten komen om ervaringen te delen in het zogeheten Graduate Network (GN). We hebben al het voorstel van een kandidaat uit het werkveld goedgekeurd en de eerste bijeenkomsten van de GN hebben plaatsgevonden. Maar er kan en moet meer gedaan worden. Mijn collega Jeroen Oskam, de komende voorzitter, is de perfecte persoon om de GC naar de volgende fase te begeleiden.”

Elena Cavagnaro
Jeroen Oskam is directeur van het Research Centre van de Hotelschool The Hague. Vanuit die functie is hij vanaf het begin uitgenodigd om mee te denken over de PD-pilot bij LTH. Inmiddels is het bijna twee jaar geleden dat de PD-pilot officieel van start ging en Oskam treedt binnenkort op als de tweede voorzitter van de GC. "Wat goed loopt is dat de PD-trajecten van LTH voorzien in de behoefte aan kennis op hoog niveau binnen de sector. Er liggen namelijk kennisvraagstukken die niet door consultants of door een masterscriptie beantwoord kunnen worden: deze kennisvraagstukken in de sector worden namelijk steeds complexer. De PD speelt daarop in. We zien ook dat daarvoor erkenning is vanuit het werkveld. Er zijn begeleiders vanuit het werkveld die de PD-kandidaten begeleiden.”
Uitdagingen
Het brengt Oskam wel bij een aandachtspunt: "Net zoals mijn voorganger, Elena, zou ik in de toekomst graag meer PD-kandidaten vanuit het werkveld zien. Er lijkt bij bedrijven in onze sector vooralsnog weinig bereidheid om te investeren in die kennis.” Volgens Oskam zijn er verschillende verklaringen: "Ten eerste staan de marges in de sector onder druk, waardoor er weinig urgentie is om te investeren in kennisontwikkeling. Daarnaast heeft het te maken met de nieuwheid van het PD-traject. Over een tijdje heeft dit traject meer De kandidaten vijf tot en met tienteveel bedrijven zich nog af waar zo’n PD-traject goed voor is.” Oskam sprak ook met verschillende mensen uit het werkveld over de stap naar een PD-traject en kwam erachter dat er ook praktische uitdagingen zijn: "Een keuze voor een PD-traject betekent voor de kandidaat dat ze hun huidige positie achterlaten en een ander leven ingaan. Daarom hebben ze nog vaak koudwatervrees.”Oskam ziet daarbij ook een opdracht voor het PD-domein zelf: "Wij moeten op zoek naar een formule die dat beter bedient.”

Jeroen Oskam
Ook kennisinstellingen plukken de vruchten van de Professional Doctorate. Oskam heeft een uitgesproken mening over kennisinstellingen die de huidige PD-kandidaten begeleiden. "Niet alleen de PD-kandidaten leren daarvan, maar ook de kennisinstellingen zelf. Het PD-traject dwingt ons om meer contact te hebben met andere kennisinstellingen omdat de kandidaten vaak begeleiders hebben van verschillende kennisinstellingen. Daardoor krijg je automatisch een benchmark tussen de manieren waarop die instellingen met onderzoek omgaan.” Een voorbeeld is de kennisinstelling van Oskam, Hotelschool The Hague. Die werkt bij de PD-kandidaat Klaas Koerten samen met de TU Delft. "Dat levert interessante reflecties op over de verschillen en de overeenkomsten.”
Na de succesvolle introductie van de eerste vier kandidaten, zijn we verheugd om nu de volgende zes talentvolle professionals te presenteren die deelnemen aan ons Professional Doctorate programma. Deze kandidaten brengen een breed scala aan expertise en ervaring met zich mee, en we kijken ernaar uit om hun bijdragen aan het veld te zien.
Alle interviews met zowel de eerste vier als de nieuwe zes kandidaten zijn te lezen op onze website. Ontdek hun inspirerende verhalen en ambities op www.professionaldoctorate.nl
Toekomst
Oskam kijkt vol vertrouwen naar de toekomst: "De projecten die tot nu toe gedaan zijn, zijn echt waardevol voor ons domein. In de toekomst zullen er bovendien alleen maar meer onderwerpen bij komen. Denk bijvoorbeeld aan digitalisering, AI en duurzaamheid. Tot nu toe heeft de binding aan het werkveld ertoe geleid dat de meeste onderwerpen nog erg nationaal of soms regionaal en zelfs lokaal gericht zijn. Een wenselijke ontwikkeling in de Professional Doctorate is dat er meer internationaal georiënteerde onderwerpen op de agenda komen.”

