De winnaars van de Nationale Evenementenprijzen

Tijdens het Nationaal Congres Evenementen in Schiedam zijn de winnaars van de felbegeerde Nationale Evenementenprijzen 2025 bekendgemaakt. Na een spannende beoordelingsperiode door de jury zijn de meest toonaangevende steden en publieksevenementen van het afgelopen jaar in het zonnetje gezet.
De Nationale Evenementenprijzen worden sinds 2001 uitgereikt aan gemeenten en evenementenorganisatoren. De vakprijzen zijn in het leven geroepen om evenementen en evenementensteden die een voorbeeld en inspiratiebron voor anderen in de sector zijn, te eren. Met de prijzen wordt ook de aandacht gevestigd op de kwaliteit en positieve effecten van publieksevenementen, in het bijzonder in relatie tot de steden waar ze plaatsvinden.
Awards voor Harlingen, Zomerparkfeest en Darwinfestival
De titel 'Evenementenstad van het Jaar' is dit jaar toegekend aan Harlingen. In de categorie 'Beste Publieksevenement' ging de prestigieuze prijs naar Venlo met het Zomerparkfeest. De 'Event Impact Award' werd dit jaar gewonnen door het Darwinfestival in Zaandam.
Lifetime Achievement Award: Johan Moerman
Johan Moerman, die in 2021 afscheid nam als directeur van Rotterdam Festivals, werd door het bestuur van de Stichting Nationale Evenementenprijzen geëerd met de Lifetime Achievement Award voor zijn jarenlange inzet voor de evenementensector in Nederland en internationaal. Vanuit zijn rol als directeur van Rotterdam Festivals speelde Moerman van 1993 tot 2020 een leidende rol bij de ontwikkeling van Rotterdam als evenementen- en festivalstad. Rotterdam werd voor vele steden een voorbeeld en Moerman kreeg mede daarom de cultuurprijs van de stad Rotterdam. Internationale erkenning was er ook: Moerman werd in 2012 benoemd tot erelid van IFEA, de internationale vereniging van evenementen en festivals.
Nationaal Congres Evenementen
Deze tiende editie van het congres stond dit jaar in het teken van ‘Anders denken, anders doen’. De evenementensector kampt met uitdagingen zoals strengere regelgeving, stijgende kosten, teruglopende bijdragen uit fondsen en een groeiend tekort aan vrijwilligers. Tijdens het congres werd juist ingegaan op kansen. Organisatoren, beleidsmakers, citymarketeers en andere stakeholders verkenden tijdens het congres de alternatieven. Keynote Cathelijne Broers, directeur het Cultuurfonds, drukte congresbezoekers op het hart om vooral samen te werken. In de verschillende inspiratiesessies werd ingegaan op thema’s zoals het gebruik van AI voor evenementenbeleid, inclusieve en toegankelijke evenementen, waardecreatie en toekomstbestendigheid van evenementen.