Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt gepresenteerd

Vandaag is tijdens een LDA-Kennissessie de ‘Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt’ gepresenteerd. Deze wegwijzer biedt een overzicht van zowel voor de hand liggende als innovatieve methoden om bewonersprofijt te meten.
De ‘Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt’ is bedoeld voor beleidsmakers die op zoek zijn naar een passende aanpak om bewonersprofijt inzichtelijk te maken. In de publicatie wordt elke methode uitgelegd, worden voor- en nadelen benoemd en geïllustreerd met praktijkvoorbeelden. Het onderzoek is uitgevoerd door NBTC en CELTH, in samenwerking met de Hotelschool The Hague en Eilandmarketing Schouwen-Duiveland, waar diverse methoden in de praktijk zijn getest.
Projectleider Elisa van den Heuvel over het belang van de ‘Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt’: "Het voorziet belanghebbenden van hulpmiddelen om emotionele, vaak verborgen en onbewuste dimensies van door toerisme gedreven voordelen voor bewoners te onderzoeken en geeft een stem aan wat echt belangrijk is voor bewoners, zodat beleid wordt gebaseerd op een empathisch begrip en een afspiegeling is van doorleefde ervaringen en niet alleen van meetbare resultaten.”
Acht methoden onder de loep genomen
In de Wegwijzer acht methoden gepresenteerd die vooral de perceptie van bewoners op toerisme in kaart kunnen brengen. Die methoden variëren van voor de hand liggende en veel gebruikte methoden zoals vragenlijstonderzoek, focusgroepen en interviews, maar ook innovatieve methoden zoals foto-elicitatie, participatory mapping, kunstgerelateerd onderzoek en social listening.
Themamanager Leefomgeving van CELTH, Jeroen Klijs: "De Wegwijzer stelt DMO's, gemeenten en andere organisaties die betrokken zijn bij bestemmingsmanagement in staat om de juiste methode te kiezen voor het meten van bewonersprofijt en deze effectief toe te passen. Het verbetert de kwaliteit en vergelijkbaarheid van toerisme-effectstudies en bevordert datagestuurde besluitvorming in recreatie, toerisme en gastvrijheid.”
De ‘Wegwijzer voor het meten van bewonersprofijt’ is gratis te downloaden via de site van NBTC.
Trefwoorden: CELTH, LDA, onderzoek, toerisme, bewoners, bewonersonderzoek, bewonersprofijt, brede welvaart