Zelfs Better Places heeft moeite met duurzame doelstellingen

Reisorganisatie Better Places presenteert deze week haar impactrapport over 2024. Ondanks flinke inspanningen om haar reizen duurzamer te maken, is het doel om de CO?-uitstoot per reiziger jaarlijks met 5% te verminderen ten opzichte van 2019 niet gehaald. "Dit laat zien hoe groot en complex de uitdaging is waar we als sector voor staan en dat er meer nodig is dan vrijwillige acties," aldus Saskia Griep, oprichter van Better Places.
Better Places is een pionier op het gebied van duurzaam reizen. In 2024 haalde de reisorganisatie een vermindering van 16,5% CO?-uitstoot ten opzichte van 2019. Dat is niet genoeg. Om op koers te blijven met de Glasgow Declaration on Climate Action in Tourism is een vermindering van 25% nodig. "Het feit dat zelfs wij, als duurzame koploper, moeite hebben om onze doelen te halen, laat zien dat vrijwillige acties niet genoeg zijn. Er zijn beleidsmaatregelen nodig om gedragsverandering bij reizigers in gang te zetten," stelt Griep.
Organisatie maakt positieve impact op vele fronten
Better Places behaalde met 2.023 boekingen in 2024 een omzet van 12,7 miljoen euro waarmee een winst van 548.210 euro werd behaald. Het aantal boekingen groeide met 7,3% ten opzichte van een jaar eerder. Van alle 5.422 reizigers van Better Places had 29% een Europese bestemming en koos 46% van de Europareizigers voor ander vervoer dan vliegen. Zo stapte 28% in de auto, reed 9% elektrisch, en pakte 9% de trein. Dat alleen al is winst. Dat Better Places moeite heeft haar eigen klimaatdoelen te halen, betekent niet dat de organisatie geen positieve impact heeft gerealiseerd. Zo reserveerde de reisorganisatie 86.773 euro voor haar innovatiefonds waarmee wordt geïnvesteerd in de energietransitie crowdfundingplatform Lendahand en biodiversiteit via Land van Ons. Daarnaast doneerden de reizigers 14.812 aan Artsen zonder Grenzen. Ook doneerde Better Places 10% van haar winst aan goede doelen. Er ging 54.821 euro naar onder andere Rechten van de Natuur en Children of Medelin.
Focus op veelvliegers
Griep benadrukt dat juist de veelvliegers een grote impact hebben op de totale uitstoot: "Een groot deel van de Nederlanders vliegt nooit of maakt slechts af en toe een korte vlucht. De echte uitdaging ligt bij mensen die regelmatig verre reizen maken. Als we deze groep kunnen stimuleren om hun reisgedrag te veranderen, gaan we pas echt grote stappen zetten."
Oproep aan overheid en sector
Better Places roept de overheid en EU op om stevige maatregelen te treffen: vliegen eerlijk belasten, klimaatdoelen stellen voor de luchtvaart en fors inzetten op innovatie. "De luchtvaart zorgt voor zo’n 15% van de totale Nederlandse klimaatimpact, maar valt nu grotendeels buiten het klimaatbeleid. Hier ligt een grote kans om echt verschil te maken," benadrukt Griep.