Geplaatst op: 16-04-2025
Auteur: Redactie
NRIT

Mijlpaal: 800 Green Key’s in Nederland

Mijlpaal: 800 Green Key’s in Nederland
Erik van Dijk (National Operator van Green Key Nederland), Abel Reitsma (wethouder van de gemeente Leeuwarden) en Bowien Dijkstra (leidinggevende bediening en administratief medewerker restaurant de Dikke van Dale).

Restaurant De Dikke van Dale in Leeuwarden heeft als 800e bedrijf in Nederland het prestigieuze Green Key certificaat behaald. De feestelijke uitreiking vond maandag plaats in aanwezigheid van wethouder Abel Reitsma van de gemeente Leeuwarden en Erik van Dijk, National Operator van Green Key Nederland.

Deze mijlpaal benadrukt de groeiende focus op duurzaamheid binnen de Nederlandse recreatiesector.

Fries begeleidingstraject werpt vruchten af

De Dikke van Dale nam deel aan het succesvolle Friese Green Key Begeleidingstraject, dat sinds 2020 door Toerisme Alliantie Friesland in samenwerking met de Provincie Fryslân en Vereniging Circulair Friesland wordt aangeboden. Dit traject, voortgezet in het Interreg project 3ST, heeft significant bijgedragen aan de verduurzaming van de Friese gastvrijheidssector. Dankzij deze aanpak steeg het aantal Green Key gecertificeerde bedrijven in Friesland met 30%, van 45 naar 59.

Eigen bedrijf beter leren kennen

Bowien Dijkstra, leidinggevende bediening en administratief medewerker bij De Dikke van Dale, is enthousiast over het traject: "Door Green Key heb ik het bedrijf nog beter leren kennen, doordat je alle lagen van het bedrijf doorgaat. Van bediening, keuken tot aan algemene diensten. Het bouwt een betere band met collega’s omdat het certificeringsproces iets is wat we met het hele team hebben gedaan."

Concrete stappen gezet

Het restaurant heeft concrete stappen gezet op het gebied van duurzaamheid, zoals het aanbieden van biologische rode wijn met recyclebare flessen en het laten ophalen van koffiedik voor de kweek van oesterzwammen. Dijkstra vervolgt: "Het idee is om deze oesterzwammen af te nemen en, zodra we de nieuwe menukaart invoeren, een gerecht met oesterzwammen op de kaart te zetten. Tijdens het proces ontdekten we dat we op veel andere normen al goed scoorden, zoals het vlees met het Beter Leven Keurmerk en de vis die we serveren, die afkomstig is van verantwoorde visserij en niet overbevist is.”

Over Green Key

Green Key is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven in de gastvrijheidssector. Gecertificeerde bedrijven integreren duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in hun bedrijfsvoering, zonder in te leveren op comfort en gastvrijheid.

Trefwoorden: horeca, duurzaam toerisme, Green Key, certificering, duurzaamheid

CELTH



||| Nieuws |||

11/12/25
Recreatie Verkiezingen 2025 voor Eugénie Touwen, Nienke Knuppe en Beerze Bulten
De winnaars van de Recreatie Verkiezingen 2025 zijn bekend. Tijdens de Dag van de Recreatie werden op 10 december de prijzen uitgereikt aan Eugénie Touwen (Medewerker van het Jaar), Nienke Knuppe (Beste Praktijkopleider) en Beerze Bulten (Beste Leerbedrijf).
08/12/25
Exclusief voor leden
Culinaire ervaringen naar hoger plan met Epicurean Enrichment Studio
Regent Seven Seas Cruises® tilt de culinaire ervaring in 2026 naar een hoger niveau met de lancering van Epicurean Enrichment Studio. Dit zijn culinaire studio’s aan boord van Seven Seas Mariner® en Seven Seas Voyager®. Bekijk de 5 stappen die Regent zet om deze beleving te realiseren.
05/12/25
Exclusief voor leden
Vaak problematische schuldenlast bij recreatie maar horeca heeft het zwaarder
Bijna 7 procent van de bedrijven beoordeelt in november 2025 de eigen schulden als problematisch, nagenoeg evenveel als een jaar eerder. Maar in sport, cultuur en recreatie ligt dat percentage op 11,6% blijkt uit data van CBS. Echt zwaar heeft de horeca, met 20%.
02/12/25
Licht dalende groei horecaomzet
De omzet van de horeca groeide in het derde kwartaal van 2025 met 3,3 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2024, meldt het CBS. De omzet van horeca in logiesverstrekking lag maar 0,7 procent hoger.
01/12/25
Exclusief voor leden
Light Safari nog drie winters in Beekse Bergen
Light Safari is 27 november officieel van start gegaan bij Safaripark Beekse Bergen. Tot en met 1 maart 2026 kunnen bezoekers een compleet nieuwe editie van het lichtspektakel beleven. Bovendien is er een overeenkomst getekend voor verlenging van het evenement met drie jaar.
24/11/25
Exclusief voor leden
Weer winst Vakantiediscounter bij verkiezing website van het jaar
Dé VakantieDiscounter heeft opnieuw de titel Populairste Website in de categorie Reizen gewonnen tijdens de Website van het Jaar-verkiezing 2025.
20/11/25
Exclusief voor leden
Nederlands Fotomuseum opent op 7 februari 2026 in pakhuis Santos
Op 7 februari 2026 opent het Nederlands Fotomuseum zijn deuren in het recent gerenoveerde Rijksmonument pakhuis Santos aan de Rotterdamse Rijnhaven. Het is niet alleen een plek voor kunst. De winkel, bibliotheek en horeca bieden een gastvrije plek voor de vele liefhebbers van fotografie.
19/11/25
Eerste Dag van de Haagse Hospitality
Haagse partners houden samen de eerste editie van De Dag van de Haagse Hospitality. Op dinsdag 25 november is iedereen die geïnteresseerd is in een toekomst in de hospitalitysector welkom in de Grote Kerk. De organisatie hoopt onder meer personeel te werven.

||| Agenda |||

27/01/26 t/m 30-01-26
27/01/26 t/m 30-01-26: ENTER2026 eTourism Conference
De Breda University of Applied Sciences organiseert in januari 2026 de ENTER2026 eTourism Conference...
02/04/26
02/04/26 t/m 02-04-26: Trendcongres Toerisme 2026
Het Trendcongres Toerisme 2026 is op donderdag 2 april 2026 bij Saxion Hogeschool in Deventer. De ed...
22/04/26 t/m 23-04-26
22/04/26 t/m 23-04-26: Independent Hotel Show Amsterdam
A firm fixture in the calendar of independent hoteliers and industry professionals alike, the show p...