Geplaatst op: 10-12-2014
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media
Publicatie: Vrijetijdstudies 2014-3

De nieuwste Vrijetijdstudies is uit!

De nieuwste Vrijetijdstudies is uit!

Deze week is de derde editie van Vrijetijdstudies verschenen met drie artikelen die het brede veld van het tijdschrift mooi symboliseren. Het tijdschrift bestellen? Klik dan hier.


Cultuur een linkse hobby?

Het artikel van Adriaan van Liempt et al. gaat over de relatie tussen politieke voorkeur en voorkeur voor podiumkunsten, of populair gezegd of cultuur een linkse hobby is. Het onderzoek laat zien dat er een zeer beperkte samenhang is tussen bezoekfrequentie enerzijds, en politieke voorkeur, cultureel profiel, en inkomen anderzijds. Ze concluderen dan ook dat de podiumkunsten geen uitgesproken linkse hobby zijn. Vanuit het subsidieperspectief wordt dan ook niet een specifieke groep met een politieke voorkeur bevoordeeld. Lees meer.


Verschillen tussen dag- en avondlopers

Het artikel van Dick Ettema gaat over de invloed van de openbare ruimte op de beleving van het hardlopen. Op basis van een enquête onder 1.630 beginnende hardlopers is informatie verkregen over hun hardloopgedrag, hardlooplocaties en hun ervaring van de gebruikte routes. Uit het onderzoek blijkt dat beginnende hardlopers in twee groepen zijn in te delen die ook in hun gebruik van de omgeving verschillen: avondlopers lopen relatief vaker in hun buurt en de rest van de bebouwde kom hard, daglopers maken relatief meer gebruik van routes buiten de bebouwde kom. Het onderzoek heeft mogelijke implicaties voor beleidsmakers. Vanuit oogpunt van sportdeelname en gezondheid is het een goede zaak om aantrekkelijke omgevingen voor hardlopen te genereren. Uit dit onderzoek blijkt dat deze voor avondlopers bij voorkeur in hun eigen buurt zouden moeten liggen, omdat het hardlopen daar nu minder aantrekkelijk gevonden wordt. Het feit dat de avondlopers ongeveer de helft van de steekproef uitmaken geeft aan dat dit een relevante doelgroep is. Lees meer.


Inzicht in gebruik mobiele (GIS)-applicaties

Het artikel van Natasja Baas et al. geeft inzicht in de mogelijkheden om met behulp van mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, gebruikers te informeren, assisteren of te entertainen op iedere gewenst tijdstip en elke plaats. Het onderzoek heeft geïllustreerd dat mobiele (GIS)-applicaties een bemiddelende rol hebben bij de reiservaringen van Generatie Y reizigers. GIS wordt met name een bruikbaar instrument bij het beantwoorden van ruimtelijke vragen, waarbij route, planning en het vergelijken van bestemmingen en plaatsen eenvoudiger, gebruiksvriendelijker en gemakkelijker te zoeken is. Hierin onderscheidt een mobiele GIS-applicatie zich ook van de gewone applicatie. Dankzij GIS kunnen functionele elementen beter gekoppeld worden aan de technische elementen. Een GIS-applicatie heeft de mogelijkheid en capaciteit om veel verschillende informatielagen, die verband houden met een specifieke locatie, te koppelen aan een plattegrond. Daarbij is de functionaliteit van een mobiele reisapplicatie cruciaal; het gebruik moet gemakkelijk zijn en de toegevoegde waarde moet duidelijk zijn. Lees meer.


FORUM: Geen gastvrijheid zonder inlevingsvermogen

Het FORUM gaat over ethiek, gastvrijheid en inlevingsvermogen. Drie docenten/onderzoekers uit het HBO onderwijs (Kim Meijer, Nicoline de Heus en Ko Koens) geven hierover hun visie. Volgens de schrijfster van het startstuk, Kim Meijer, bestaat er geen ethiek of gastvrijheid zonder inlevingsvermogen: zonder het vermogen je te kunnen plaatsen in de ‘schoenen’ van een ander. Het valt haar op dat de nadruk binnen gastgerichte HBO opleidingen zoals hotel-, toerisme- en facility management te veel ligt op de managementprocessen en te weinig op de gastvrije houding ten opzichte van de gast of klant – en wat dat nu precies is, gastvrijheid. Zo bezien is gastvrijheid een mooi woord maar tegelijkertijd ook een hol begrip. Lees meer.



Consumentenhouding ten aanzien van duurzaamheidskeurmerken

Naast de gebruikelijke andere rubrieken, is er in dit nummer voor het eerst een korte Studentenbijdrage. Layla Dijkstra onderzocht het consumentenbewustzijn en –houding ten opzichte van duurzaamheidskeurmerken. De gedachte achter deze nieuwe rubriek is dat studenten in het HBO en WO onderwijs veel interessante onderzoeken verrichten maar dat deze onderzoeken eigenlijk nauwelijks aandacht krijgen of breder verspreid worden. Middels het opnemen van korte, interessante samenvattingen willen we een bijdrage leveren aan een betere verspreiding van deze kennis. Als u interessant studentenonderzoek kent, horen wij dat graag! Lees meer.

CELTH
 




   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

29/11/24
Exclusief voor leden
Tweede editie van Light Safari na eerste succesvolle editie
De tweede editie van Light Safari in Safaripark Beekse Bergen is van start gegaan. Vorig jaar trok het evenement meer dan 185.000 bezoekers en dit jaar belooft het nog spectaculairder te worden.
29/11/24
Recreatie- en natuurgebied Marickenland van start
Na jaren van voorbereiding start de inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland in gemeente Ronde Venen. In dit gebied is ook veel aandacht voor recreatie met wandelpaden en een natuurspeelplaats.
29/11/24
Inspiratie- en netwerkreis voor vrijetijdssector naar Wereld Expo in Japan
Van 13 april tot 13 oktober 2025 vindt de wereldtentoonstelling Expo 2025 plaats in Osaka. Daarom organiseert Richard de Bruin voor Nederlandse vrijetijdsondernemers een 6-daagse inspiratie- en netwerkreis naar Japan.
29/11/24
Onderzoek naar gevolgen ravijnjaar voor toerisme en recreatie van start
Wat betekent het zogenaamde ravijnjaar 2026 voor Nederlandse gemeenten op beleidsterrein toerisme en recreatie? Dat gaat Leisurebrains samen met Markteffect onderzoeken. Zij doen daartoe een oproep aan wethouders en beleidsmedewerker bij gemeenten.
29/11/24
Acceleratieprogramma voor innovatie zakelijke evenementen van start
Het Acceleratie Programma van het EU-gefinancierde project ‘BEFuture’ heeft 30.000 euro per project beschikbaar voor Nederlandse innovaties die de technologische en duurzame transitie in de zakelijke evenementen sector ondersteunen.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
29/11/24
Zeeland presenteert de gast van de toekomst
Tijdens de Toeristische Ontmoetingsdag 2024 in Zeeland stond het thema ‘De Gast van de Toekomst’ centraal. Diana Korteweg Maris van het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme presenteerde het onderzoek ‘De gast van de toekomst in Zeeland in 20240’.
28/11/24
Exclusief voor leden
Certificaat SDG doelen voor Center Parcs
Center Parcs Europe heeft het SDG Pioneer-certificaat van de Verenigde Naties ontvangen voor de 29 Europese parken. Een belangrijke stap voor de duurzame ontwikkeling van deze keten.

||| Agenda |||

29/11/24 t/m 30-11-24
29/11/24 t/m 30-11-24: BuitenlandBeurs
Op 29 en 30 november wordt in de Utrechtse jaarbeurs de BuitenlandBeurs georganiseerd. Dit evenement...
03/12/24
03/12/24 t/m 03-12-24: Marketing Zaanstreek Presents
Op dinsdag 3 december, presenteert Marketing Zaanstreek haar nieuwe meerjarenstrategie. Locatie is d...
08/01/25 t/m 09-01-25
08/01/25 t/m 09-01-25: Travel Trade Days
Va­kan­tie­beurs is het grootste rei­seve­ne­ment van het jaar, al meer dan 50 jaar bekend in ...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
20/03/25
20/03/25 t/m 20-03-25: Trendcongres Toerisme 2024: Toerisme in Transformatie: Business as Unusual
Op donderdag 20 maart 2025 organiseert NRIT in samenwerking met de opleidingen Tourism Management we...