Nederlands en Belgisch Limburg maken afspraken over pontjes
Nederlands en Belgisch Limburg hebben samen goede afspraken
gemaakt over de tarieven voor de drie fiets- en voetveren over de Grensmaas. Er
komt voor toeristen één vast tarief van 1 euro per overtocht, wie vaker mee wil
varen, hoeft met een ‘beurtenkaart’ slechts 0,50 euro per overtocht te betalen.
De beide Limburgse provincies en de zes betrokken Maasgemeenten hebben dat tijdens
een bestuurlijk overleg besloten. Om de pontjes ook in de toekomst economisch
te laten renderen, is het gratis tarief voor bewoners komen te vervallen. Een mooi voorbeeld van grensoverschrijdende samenwerking waar het belang en de duidelijkheid richting toeristen voorop staat.
Pontjes genereren 3 miljoen aan inkomsten
Uit onderzoek bleek dat 70% van de ondervraagden geen problemen had met het feit dat voor een oversteek betaald moet worden, en dat 1 op de 5 graag een voordeeltarief zou zien voor veelvuldig gebruik. Het ‘gratis tarief’ zorgde op de veerponten voor veel verwarring. Toerisme Limburg heeft daarnaast berekend dat overgezette recreanten en toeristen in het verleden zorgden voor een omzet in de Grensmaasregio van ongeveer 3 miljoen euro per seizoen. De exploitatie van de pontjes wordt door de provincie versneld aanbesteed zodat de pontjes bij de start van het toeristisch seizoen weer in de vaart kunnen worden genomen. Het gaat om de pontjes Ohé en Laak – Ophoven, Grevenbicht - Rotem en Geulle – Uikhoven.
Eén lijn getrokken
Gedeputeerde Twan Beurskens (Economische Zaken, Provincie Nederlands Limburg) is zeer tevreden met het besluit: "Je ziet dat toeristen, inwoners en toeristische ondernemers duidelijkheid willen. Voor het zomerseizoen 2015 hebben we dit nu bereikt: alle gemeenten en beide provincies trekken één lijn. De drie fiets- en voetveren op de gemeenschappelijke Grensmaas zijn immers belangrijk voor het toerisme in de regio. Natuurlijk zorgt een bloeiende Maasomgeving ook voor werkgelegenheid en inkomsten!”
Duurzaam model
Gedeputeerde Igor Philtjens (Toerisme, Cultuur en Erfgoed van de Belgische Provincie Limburg) "We zijn verheugd dat we de basis hebben kunnen leggen voor een duurzame samenwerking over de grenzen heen waarbij alle neuzen in dezelfde richting staan. Een werkingsmodel gedragen door beide Limburgen, dus 1 Limburg, en de 6 gemeentes dat ook houdbaar is in tijden van besparingen waarbij we kwaliteit op een uniforme manier kunnen aanbieden zowel voor functioneel gebruik als voor recreatief gebruik van de veerponten. Ze zijn een belangrijke toeristische troef voor de Maasregio.”