Bond Heemschut wil ook interieurs en mobiel erfgoed beschermen
Erfgoedvereniging Bond Heemschut wil dat ook interieurs en mobiel
erfgoed in de nieuwe Erfgoedwet worden beschermd. Verder wil de bond dat de
aanwijzingsmogelijkheid van rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten
gehandhaafd blijft. Minister Bussemaker van Cultuur heeft een nieuwe Erfgoedwet
aan de Tweede Kamer gepresenteerd.
Volgens de Bond wordt met de Erfgoedwet gesuggereerd dat het cultureel erfgoed integraal beschermd gaat worden. "Dat blijkt helaas niet zo te zijn. Waardevolle niet-nagelvaste interieurs zijn niet beschermd.” Heemschut pleit ervoor om monument én interieur integraal te beschermen door middel van het aanpassen van de wet en het opzetten van een selectie- en aanwijzingsprogramma door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Mobiel erfgoed in goede staat houden
"Bescherming, behoud en instandhouding van ons belangrijkste mobiel erfgoed is in deze wet niet goed geregeld, terwijl eigenaren en particuliere schenkers daar wel om vragen”, stelt de bond. Zo is de SS Rotterdam bijvoorbeeld niet beschermd terwijl het schip wel een nationale betekenis heeft. "Een predicaat tot beschermd monument biedt zekerheid dat ons mobiel erfgoed voor Nederland behouden zal blijven.”
Rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten
Heemschut wil ook dat de aanwijzingsmogelijkheid van rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten gehandhaafd blijft. Met een dergelijk predicaat in de Erfgoedwet borg je kansen voor extra investeringen in historisch waardevolle gebieden.
Trefwoorden: cultureel erfgoed, beleid, cultuur