Geplaatst op: 15-11-2015
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Matthijs Zeelenberg verlengt kustlijnen met eilanden

Matthijs Zeelenberg verlengt kustlijnen met eilanden
Mathijs Zeelenberg
Pleisureworld organiseerde op de Recreatievakbeurs in Hardenberg een congres over de toekomst van de bungalowsector. Met drie sprekers die elk vanuit hun eigen expertise de uitdagingen voor de sector belichtten. Op het NRIT Media Vrijetijdsplatform besteden we in drie artikelen aandacht aan dit congres. De afgelopen twee dagen stonden Jeroen van Mierlo van Liberty Resorts en Klaas Odink van Van Wijnen Recreatiebouw centraal en vandaag sluit architect Matthijs Zeelenberg de reeks af.

Zeelenberg is in recreatieland een wereldberoemde architect die in Nederland furore maakte met zijn eerste park Port Zelande. Dat park is inmiddels aan de eerste grote renovatie toe maar ook Buitenpark Duynhille, Buitenhof Domburg,  Delta Plaza op Neeltje Jans en Cape Helius zijn van zijn hand. Intussen is Zeelenberg volop met nieuwe projecten aan de slag. Een stuk land met de bulldozer bouwrijp maken, is er bij Zeelenberg niet bij. Hele eilandenrijken worden ontwikkeld waarbij het meest in het oog springende project Brouwerseiland is. Inmiddels is Zeelenberg niet alleen actief als architect maar ook als ontwikkelaar.


Nederland doet te weinig met delta

Die liefde voor projecten met eilanden ankert bij Zeelenberg in zijn visie dat mensen het liefst aan het water wonen en je met eilanden de kustlijn significant kunt verlengen. Zeelenberg verbaasde zich openlijk of het feit dat we in Nederland eigenlijk betrekkelijk weinig met onze mooie delta doen.


Florida als lichtend voorbeeld voor Zeeland

Zeelenberg is de recreatie wel ontstegen en ontwerpt ook dorpjes waar de scheiding tussen wonen en recreëren steeds vager wordt. Florida is zijn grote voorbeeld waar een straatarme staat door de introductie van de wooneconomie juist een van de rijkste Amerikaanse economieën werd. "We moeten anders gaan denken over de inrichting van onze woonomgeving. We kunnen veel meer kwaliteit toevoegen voor hetzelfde geld”, hield hij het publiek voor. Het ontwikkelen van een wooneconomie kan een oplossing zijn voor krimpgebieden worden die worden geconfronteerd met het verlies van vitaliteit van kernen. Zeeland kan volgens Zeelenberg het Florida van de Lage Landen worden. Maar dan moeten we volgens Zeelenberg de monotonie van onze kust wel durven doorbreken.



Eerst natuur toevoegen

Wie bang is dat de projecten van Zeelenberg natuur vernietigen, hoeft niet ongerust te zijn. Kern in de visie van Zeelenberg is juist dat eerst natuur wordt toegevoegd. Geld voor natuurontwikkeling hoeft geen probleem te zijn als de eigenaar de grond in erfpacht geeft. Voor het geld wat je dan bespaart, kun je makkelijk de natuurontwikkeling betalen. Ook een andere grondpolitiek van gemeenten kan veel geld vrijmaken voor natuurontwikkeling. "Gemeenten moeten direct stoppen met het kopen van goedkope landbouwgrond en die voor de hoofdprijs aan projectontwikkelaars verkopen. Zo creëer je geen duurzame leefomgeving”, stelde Zeelenberg.



Kern van de visie van Zeelenberg is dat de mens als individu centraal moet staan. Vervolgens moet je dorpen een kustlijn geven en natuur ontwikkelen om een aantrekkelijke woonomgeving te realiseren.



Eilandenrijk aan de Brouwersdam

Zeelenberg was met een paar mooie projecten naar Hardenberg afgereisd die hij met plezier wilde delen. Meest in het oog springende project is het eilandenrijk dat Zeelenberg aan de binnenzijde van de Brouwersdam gaat bouwen. In 2016 moeten de eerste eilanden worden opgespoten. De huizen krijgen allemaal een eigen strandje, ruime veranda's, twee tot vier slaapkamers met eigen badkamers en een eigen ligplaats voor de boot. Parkeren kan bij het huis in een duinpannetje zodat de auto's minder zichtbaar zijn. De huizen zelf hebben geen gangen, wat Engelsen heel mooi ‘open plan’ noemen. Zeelenberg pleitte ook voor meer avontuur in de woningen. Een bedstee is razend populair en ook een slaaptil met een bed van 2x5 meter kan op veel enthousiasme van de gasten rekenen.



Wonen midden in de natuur

Zeelenberg denkt dat er veel animo is voor zijn projecten. ‘Wonen midden in de natuur’ noemt hij het en hij verwacht dat mensen die nu in Spijkenisse of Hoogvliet wonen er graag een kwartiertje extra voor willen rijden. Op Brouwerseiland mag 50% van de huizen het hele jaar door worden bewoond. Jammer is dan weer wel dat je er niet ingeschreven mag staan. Alle huizen hebben een eigen strand dat overigens wel openbaar toegankelijk is. Volgens Zeelenberg verkoopt het project zich vanzelf en zijn de duurste en meest exclusieve huizen al gereserveerd.


Forse economische impuls voor de regio

Het project moet de regio een forse economische impuls geven. Zo heeft het Kenniscentrum Kusttoerisme berekend dat Brouwerseiland de regio jaarlijks 42 miljoen euro oplevert, na de realisatie biedt het werk aan 525 fte (circa 870 banen) waarvan 50% in de regio.


Oude eilanden en kreken herstellen

In Kortgene aan het Veerse Meer heeft Zeelenberg een bijzonder project omhanden waar 170ha polder onder water wordt gezet. Hij laat zich in dat gebied leiden door oude kaarten en gaat daar de oude kreken en eilanden herstellen. Er komen 400 woningen zonder nieuwe centrumvoorzieningen. Die zijn al in het bestaande dorpje aanwezig en worden op kosten van de projectontwikkelaar gerevitaliseerd.


Punt West al bijna gerealiseerd

Wie denkt dat deze projecten allemaal luchtfietserij zijn, kan al een kijkje nemen bij het al grotendeels gerealiseerde Punt West Hotel en Beach Resort bij Ouddorp. Ook hier grote veranda's met plafondverwarming en uitzicht over het water. De huizen gingen als warme broodjes over de toonbank en volgend jaar is het hele park af.



Nieuwe huizen moeten voorzieningen in stand houden

Spectaculair is het planidee Scharrezee bij Stellendam. Ook hier stelt Zeelenberg een eilandenrijk voor. Bijzonder is dat het hier niet om een recreatieproject gaat maar een woningbouwproject die mensen uit de Zuidelijke Randstad moet lokken. Dit plan moet organisch groeien met 200 tot 300 woningen per jaar. Uiteindelijk moet het plan de regio 10.000 nieuwe inwoners opleveren die essentieel zijn voor het in stand houden van de voorzieningen. De regio komt met de nieuwe inwoners net boven de kritische grens van 60.000 inwoners


Is Nederland klaar voor permanent recreatief wonen?

Zeelenberg introduceerde aan het eind van zijn betoog een term die we al heel wat jaren niet meer zijn tegengekomen: ‘permanent recreatief’ wonen in tegenstelling tot puur recreatief verblijven zoals bij Center Parcs of Landal GreenParks. Maar voordat permanent recreatief wonen mogelijk is, moet de strikte scheiding tussen verblijfsrecreatie en wonen verdwijnen en dan hebben we nog een hele lange weg te gaan. Dat houdt Zeelenberg evenwel niet tegen en hij bouwt langzaam maar zeker aan een Zeeuws Florida.

Link: http://www.zeelenbergarchitectuur.nl/home
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, bungalowparken, wonen, zeeland

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
07/02/25
Brabant gaat met innovatief monitoringssysteem en de Wandelstarter recreatie beter spreiden
Vanaf 2025 wordt in Noord-Brabant een innovatief monitoringssysteem gelanceerd dat de recreatiedrukte in kaart brengt en helpt bij het afstemmen van routes en startlocaties op de behoeften van bezoekers.
06/02/25
Nederlands verblijfstoerisme groeit naar 61 miljoen gasten in 2035
In 2035 zal Nederland naar verwachting 61 miljoen verblijfsgasten ontvangen, 24% meer dan in 2023. Ons land kan dan rekenen op 12 miljoen extra gasten.
06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Nationale campermarkt
Op zaterdag 5 april vindt de tweede editie van de Nationale Campermarkt plaats bij FlevoNice in Biddinghuizen.
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.

||| Agenda |||

06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
11/03/25
11/03/25 t/m 11-03-25: Frysk Toerisme Festival
Op 11 maart keert het toonaangevende kongres voor toeristisch Friesland terug. Deze keer i...
24/03/25
24/03/25 t/m 24-03-25: 2Daagse Glamping Inspiratiereis
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert van maandag 24 maart 2025 tot en met d...