Horeca groeit door inkomend toerisme en grotere bestedingsruimte van Nederlanders
- De stijging van het omzetvolume zet door maar verliest wel wat vaart. Na een zeer succesvol 2015 stijgen de verkopen naar verwachting met 3% in 2016.
- In de hotellerie en restaurantbranche realiseren bedrijven een bovengemiddelde groei. Cafetaria’s en fastservice groeien ook maar in een lagere versnelling.
- Cafés blijven achter bij de rest van de sector met een stabilisering van de omzetvolumes.
Verschillen binnen horeca
De omzetvolumes in de horeca stijgen naar verwachting met 3% in 2016 na een zeer succesvol 2015. De groei steunt op de combinatie van meer bestedingsruimte bij consumenten en de toestroom van toeristen. De omzetgroei binnen de horeca is ongelijk verdeeld. In de hotellerie en restaurantbranche behalen bedrijven een bovengemiddelde groei. Naar verhouding profiteren zij het meest van het toerisme en de geleidelijke vergrijzing van de bevolking. Cafetaria’s en fastservicerestaurants verkochten nog niet eerder zo veel consumpties. De groei komt in 2016 echter wel in een lagere versnelling. Cafés kampen met forse concurrentie van festivals en kennen een stabilisering van het aantal verkochte consumpties.
Ondernemersvertrouwen
In december gaf bijna 30% van de ondernemers aan dat hun winstgevendheid was verbeterd, bij ruim 55% was de omzet stabiel en bij bijna 15% verminderd. Vooral de groep die de omzet terug ziet lopen is veel kleiner geworden. Tegelijkertijd is het aantal ondernemers dat belemmeringen ervaart tot onder de 50% gedaald. Onvoldoende vraag, financiële beperkingen en zelfs het weer worden structureel minder vaak als belemmering genoemd.
Hotelovernachtingen
In 2015 vonden in Nederland ruim 41 miljoen hotelovernachtingen plaats, een stijging van meer dan vier procent ten opzichte van een jaar eerder. Amsterdam is binnen Nederland veruit de belangrijkste hotelmarkt en de hoofdstad kent een kamerbezetting die tot de hoogste van Europa behoort. "De impact van Airbnb op de concurrentieverhoudingen in de hotellerie is veelbesproken”, stelt Jan van der Doelen ING Sectormanager Leisure. "Vooralsnog groeit de vraag naar accommodatie in Amsterdam echter zodanig dat de Airbnb capaciteit oververhitting van de markt helpt voorkomen”.
Prijzen
De prijzen van hotelkamers in Amsterdam stijgen daardoor wel sterker dan het landelijk gemiddelde. De verschillen zijn vooral groot in de maanden voor en na de zomervakantie wanneer Amsterdam in trek is bij toeristen en zakelijke gasten. In mei 2015 kostte een tweepersoonskamer in Amsterdam 70 euro meer dan het landelijk gemiddelde en ook dit jaar zijn de prijsverschillen aanzienlijk, bijvoorbeeld met Pinksteren.
- Download:Download rapport (pdf, 539.78 KB)