119 Vlaamse accommodaties ontvangen Groene Sleutel
119 Vlaamse toeristische bestemmingen hebben gister in het Crowne Plaza hotel in Brugge een Groene Sleutel ontvangen voor hun inspanningen voor het milieu. Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reikten dit label voor het elfde jaar uit.
119 Vlaamse toeristische bestemmingen krijgen dit jaar het internationaal erkende label. Vijf locaties ontvangen het kwaliteitslabel voor de eerste keer, 11 locaties behalen hun tiende Groene Sleutel op rij.
Het gaat om 10 openlucht recreatiedomeinen, 1 vakantiecentrum, 2 vakantiewoningen, 36 jeugdverblijven, 35 hotels, 11 gastenkamers, 10 attracties en 14 meetinglocaties. Antwerpen blijft koploper (42 locaties) maar West-Vlaanderen is met zijn 29 sleutels de tweede best vertegenwoordigde provincie.
Inspiratie alternatieve energie
Dat je de Groene Sleutel moet verdienen, tonen de inspanningen van de afzonderlijke Groene Sleutelhouders aan. De Hoge Duin bijvoorbeeld doet onder meer aan hemelwaterrecuperatie, wekt elektriciteit op met zonnepanelen en biedt lokale, biologische en fairtrade producten aan. Nieuwkomer Hotel Fauwater (Kasterlee) heeft ambitieuze plannen om naast hun zonneboilers, zonnepanelen én een rietveld voor waterzuivering ook nog een warmtenet te ontwikkelen: dit is een collectieve verwarming die o.a. restwarmte van nabije gebouwen gebruikt.
80-tal criteria
Om een Groene Sleutel te behalen moet je voldoen aan een 80-tal criteria. Afvalsortering én vermijden van wegwerpmateriaal zijn een must, LED-verlichting vervangt de standaard verlichting, voedselverspilling wordt bestreden en lokale, biologische en fairtrade gerechten genieten de voorkeur. Verder genieten milieuvriendelijke schoonmaakproducten de voorkeur. Tot slot wordt het verbruik van water & energie nauwkeurig bijgehouden.
Koplopers duurzame ontwikkeling
"Een ambitieus label als de Groene Sleutel helpt bedrijven om inspanningen te sturen - van B&B over meetinglocatie tot hotelketen. Thema’s als energie- en waterbesparing, mobiliteit, voedselveiligheid, hygiëne, afvalsortering, waterkwaliteit en duurzame aankopen worden opgedeeld in haalbare doelstellingen. Dat maakt van de Groene Sleutel een tool om naar de hoogste standaard te streven en bij de koplopers van duurzame ontwikkeling te blijven,” benadrukt Jasmien Vandermeeren van Bond Beter Leefmilieu.