Integrale aanpak Vitale Vakantieparken krijgt vervolg
Kern van
het programma zijn drie grote opgaven:
- De innovatieopgave met als doel vernieuwing en versterking van het product vakantiepark én de samenwerking in de keten (tussen ondernemers, onderwijs en overheden, of wel de O3).
- De herstructureringsopgave gericht op het samenvoegen, herverkavelen en het begeleid omvormen van (voormalige) vakantieparken waar een duurzame recreatieve exploitatie niet meer mogelijk is.
- De veiligheids- en leefbaarheidsopgave gericht op het actief aanpakken van ongewenste ontwikkelingen en op het voorkomen van nieuwe probleemsituaties. Hierbij gaat het om het vraagstuk van niet-recreatief gebruik van de parken, openbare orde vraagstukken, criminele activiteiten, maar ook om oplossingen voor de sociale problematiek.
Van inzicht naar actie
De eerste jaren stond het programma vooral in het teken van het in zicht krijgen en beter begrijpen van de veelzijdige problematiek, het formuleren van gemeentelijk beleid en het ontwikkelen van een passend instrumentarium. De komende jaren staan in het teken van de uitvoering: het toepassen van deze kennis en ervaringen om parken te revitaliseren, het (helpen) doorontwikkelen van bedrijven of daar waar nodig ook transformeren van parken waar geen realistisch perspectief op een recreatieve exploitatie meer is. Naar schatting is voor 10% tot 15% van de parken geen realistisch toekomstperspectief meer mogelijk. Met 20% tot 25% van de parken gaat het goed en de overgrote meerderheid van de vakantieparken op de Veluwe (60% tot 70%) kan wel wat hulp gebruiken.
Deelnemende gemeenten
De volgende gemeenten hebben zich aan de Veluwebrede aanpak van het programma verbonden: Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten.
Veluwse aanpak uniek in Nederland
Niet eerder werd de complexe problematiek in de verblijfsrecreatiesector op regionale schaal aangepakt via een integraal programma. Henk Lambooij: "De parkenaanpak die we op de Veluwe ontwikkeld hebben, is daarin uniek in Nederland. De gemeenten, de provincie Gelderland, ondernemers en andere betrokkenen hebben de afgelopen jaren veel van elkaar geleerd. Dit gaan we de komende vier jaar benutten bij de uitvoering van het programma.”
Drie grote opgaven
Binnen het programma Vitale Vakantieparken wordt gewerkt aan drie grote opgaven: vakantieparken revitaliseren en (helpen) door te ontwikkelen (innovatieopgave), bedrijven (helpen) te transformeren als er geen realistisch perspectief meer is op een recreatieve exploitatie (herstructureringopgave) en ongewenste ontwikkelingen op sociaal gebied aanpakken (veiligheids- & leefbaarheidsopgave).
Animatiefilm
Op de website vitalevakantieparken.nl staat een korte animatiefilm die het programma Vitale Vakantieparken in een notendop weergeeft.
Tien Veluwebrede afspraken
Als basis voor de uitvoering zijn tien Veluwebrede afspraken gemaakt.
- Focus op recreatieve ontwikkeling door het versterken van bestaande en nieuwe kampeer- en bungalowparken die zich richten op verhuur, bij tweede woningparken ook recreatieve verhuur voor derden aan te bieden, het tegengaan van een combinatie van recreatief en eigen gebruik op één park en het transformeren en saneren van locaties die geen perspectief meer hebben.
- Kansen voor ondernemende recreatiebedrijven die van gemeenten het vertrouwen krijgen om binnen bepaalde kaders nieuwe recreatieproducten te ontwikkelen om zo te anticiperen op marktontwikkelingen.
- Zorgvuldig ruimtegebruik is leidend waarbij nieuwe ontwikkelingen waar mogelijk worden gekoppeld aan het oplossen van knelpunten.
- Duurzaam is uitgangspunt waarbij de gemeenten een verdere verduurzaming van de recreatiesector stimuleren.
- Oneigenlijk gebruik wordt aangepakt, gemeenten spreken af niet-recreatief gebruik van recreatieterreinen in principe niet toe te staan en actief te handhaven, dit behoudens uitzonderingssituaties.
- Veiligheid, de Veluwse gemeenten spreken af dat zij zich inzetten voor veilige en leefbare vakantieparken. Bestaande probleemsituaties worden actief aangepakt.
- Werkwijze, de gemeenten stimuleren parkeigenaren, VvE’s, ondernemers etc. dat voor elk park of elk cluster van parken op de Veluwe vóór 2022 zicht is op een duurzaam toekomstperspectief en op de wijze waarop ondernemers/eigenaren en gemeente dit perspectief willen bereiken.
- Afstemming beleid, waarbij de gemeenten afspreken af dat voor de doorontwikkeling en uitvoering van het lokaal beleid voortdurend en actief afstemming zal plaatsvinden met elkaar, de provincie Gelderland en met andere overheden.
- Samenwerking, de gemeenten spreken af dat zij actief de samenwerking zullen behouden en waar nodig versterken met de direct en indirect betrokken partners (zoals recreatieondernemers, eigenaren, belangenorganisaties, bewoners, kennisinstellingen en anderen).
- Gedeelde kosten, de gemeenten spreken de intentie uit om in de eigen begrotingen middelen vrij maken om de lokale uitvoering mogelijk te maken en om bij te dragen aan de regionale uitvoering.
Organisatie
Bij dit project blijft het niet bij mooie woorden alleen. De gemeenten hebben afgesproken dat ze samen tussen de 2.136 en 2.576 uren per jaar voor het project gaan inzetten. Dat is per gemeente rond de 200 uur. Daarnaast bekostigen ze een projectorganisatie met 2,2 fte. De kosten van die projectorganisatie, in totaal € 250.000, worden door de gezamenlijke gemeenten gedragen waarbij ook een bijdrage van de provincie Gelderland wordt gevraagd. Ondernemers kunnen een beroep doen op een kwaliteitsteam. Verder komt er ook een ontwikkelingsmaatschappij met bijbehorend fonds om concrete projecten van de grond te krijgen.
Meer lezen?
Meer weten over het project Vitale Vakantieparken? Lees dan het interview met Ivo Gelsing in Vrijetijdstudies.