Geplaatst op: 24-04-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Integrale aanpak Vitale Vakantieparken krijgt vervolg

Integrale aanpak Vitale Vakantieparken krijgt vervolg
De gemeenten op de Veluwe blijven de komende vier jaar samenwerken aan een divers en kwalitatief goed aanbod van vakantieparken. De elf wethouders in Garderen hebben daartoe het ’Bestuursakkoord Vitale Vakantieparken 2017-2021’ getekend. Daarmee dragen de gemeenten bij aan de ambitie van de Veluwe om weer de meest gastvrije bestemming van Nederland te worden.


Kern van het programma zijn drie grote opgaven:

  1. De innovatieopgave met als doel vernieuwing en versterking van het product vakantiepark én de samenwerking in de keten (tussen ondernemers, onderwijs en overheden, of wel de O3).
  2. De herstructureringsopgave gericht op het samenvoegen, herverkavelen en het begeleid omvormen van (voormalige) vakantieparken waar een duurzame recreatieve exploitatie niet meer mogelijk is.
  3. De veiligheids- en leefbaarheidsopgave gericht op het actief aanpakken van ongewenste ontwikkelingen en op het voorkomen van nieuwe probleemsituaties. Hierbij gaat het om het vraagstuk van niet-recreatief gebruik van de parken, openbare orde vraagstukken, criminele activiteiten, maar ook om oplossingen voor de sociale problematiek.
"We hebben allemaal dezelfde belangen en lopen tegen dezelfde vraagstukken aan. Door gezamenlijk én in samenhang aan oplossingen te werken, hebben we meer slagkracht om onze doelen te bereiken”, aldus Henk Lambooij, voorzitter stuurgroep Vitale Vakantieparken.


Van inzicht naar actie

De eerste jaren stond het programma vooral in het teken van het in zicht krijgen en beter begrijpen van de veelzijdige problematiek, het formuleren van gemeentelijk beleid en het ontwikkelen van een passend instrumentarium. De komende jaren staan in het teken van de uitvoering: het toepassen van deze kennis en ervaringen om parken te revitaliseren, het (helpen) doorontwikkelen van bedrijven of daar waar nodig ook transformeren van parken waar geen realistisch perspectief op een recreatieve exploitatie meer is. Naar schatting is voor 10% tot 15% van de parken geen realistisch toekomstperspectief meer mogelijk. Met 20% tot 25% van de parken gaat het goed en de overgrote meerderheid van de vakantieparken op de Veluwe (60% tot 70%) kan wel wat hulp gebruiken.


Deelnemende gemeenten

De volgende gemeenten hebben zich aan de Veluwebrede aanpak van het programma verbonden: Apeldoorn, Barneveld, Ede, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten.



Veluwse aanpak uniek in Nederland

Niet eerder werd de complexe problematiek in de verblijfsrecreatiesector op regionale schaal aangepakt via een integraal programma. Henk Lambooij: "De parkenaanpak die we op de Veluwe ontwikkeld hebben, is daarin uniek in Nederland. De gemeenten, de provincie Gelderland, ondernemers en andere betrokkenen hebben de afgelopen jaren veel van elkaar geleerd. Dit gaan we de komende vier jaar benutten bij de uitvoering van het programma.”


Drie grote opgaven

Binnen het programma Vitale Vakantieparken wordt gewerkt aan drie grote opgaven: vakantieparken revitaliseren en (helpen) door te ontwikkelen (innovatieopgave), bedrijven (helpen) te transformeren als er geen realistisch perspectief meer is op een recreatieve exploitatie (herstructureringopgave) en ongewenste ontwikkelingen op sociaal gebied aanpakken (veiligheids- & leefbaarheidsopgave).



Animatiefilm

Op de website vitalevakantieparken.nl staat een korte animatiefilm die het programma Vitale Vakantieparken in een notendop weergeeft.




Tien Veluwebrede afspraken

Als basis voor de uitvoering zijn tien Veluwebrede afspraken gemaakt.

  1. Focus op recreatieve ontwikkeling door het versterken van bestaande en nieuwe kampeer- en bungalowparken die zich richten op verhuur, bij tweede woningparken ook recreatieve verhuur voor derden aan te bieden, het tegengaan van een combinatie van recreatief en eigen gebruik op één park en het transformeren en saneren van locaties die geen perspectief meer hebben.
  2. Kansen voor ondernemende recreatiebedrijven die van gemeenten het vertrouwen krijgen om binnen bepaalde kaders nieuwe recreatieproducten te ontwikkelen om zo te anticiperen op marktontwikkelingen.
  3. Zorgvuldig ruimtegebruik is leidend waarbij nieuwe ontwikkelingen waar mogelijk worden gekoppeld aan het oplossen van knelpunten.
  4. Duurzaam is uitgangspunt waarbij de gemeenten een verdere verduurzaming van de recreatiesector stimuleren.
  5. Oneigenlijk gebruik wordt aangepakt, gemeenten spreken af niet-recreatief gebruik van recreatieterreinen in principe niet toe te staan en actief te handhaven, dit behoudens uitzonderingssituaties.
  6. Veiligheid, de Veluwse gemeenten spreken af dat zij zich inzetten voor veilige en leefbare vakantieparken. Bestaande probleemsituaties worden actief aangepakt.
  7. Werkwijze, de gemeenten stimuleren parkeigenaren, VvE’s, ondernemers etc. dat voor elk park of elk cluster van parken op de Veluwe vóór 2022 zicht is op een duurzaam toekomstperspectief en op de wijze waarop ondernemers/eigenaren en gemeente dit perspectief willen bereiken.
  8. Afstemming beleid, waarbij de gemeenten afspreken af dat voor de doorontwikkeling en uitvoering van het lokaal beleid voortdurend en actief afstemming zal plaatsvinden met elkaar, de provincie Gelderland en met andere overheden.
  9. Samenwerking, de gemeenten spreken af dat zij actief de samenwerking zullen behouden en waar nodig versterken met de direct en indirect betrokken partners (zoals recreatieondernemers, eigenaren, belangenorganisaties, bewoners, kennisinstellingen en anderen).
  10. Gedeelde kosten, de gemeenten spreken de intentie uit om in de eigen begrotingen middelen vrij maken om de lokale uitvoering mogelijk te maken en om bij te dragen aan de regionale uitvoering.

Organisatie

Bij dit project blijft het niet bij mooie woorden alleen. De gemeenten hebben afgesproken dat ze samen tussen de 2.136 en 2.576 uren per jaar voor het project gaan inzetten. Dat is per gemeente rond de 200 uur. Daarnaast bekostigen ze een projectorganisatie met 2,2 fte. De kosten van die projectorganisatie, in totaal € 250.000, worden door de gezamenlijke gemeenten gedragen waarbij ook een bijdrage van de provincie Gelderland wordt gevraagd. Ondernemers kunnen een beroep doen op een kwaliteitsteam. Verder komt er ook een ontwikkelingsmaatschappij met bijbehorend fonds om concrete projecten van de grond te krijgen.


Meer lezen?

Meer weten over het project Vitale Vakantieparken? Lees dan het interview met Ivo Gelsing in Vrijetijdstudies.

Link: http://www.vitalevakantieparken.nl/default.aspx
Trefwoorden: verblijfsrecreatie, campings, bungalowparken, gelderland, veluwe

CELTH





||| Nieuws |||

07/02/25
Vanaf 1 april geen emissie meer van boten in grachten Amsterdam
Vanaf 1 april 2025 wordt het centrumgebied een uitstootvrije zone voor recreatievaartuigen, meldt gemeente Amsterdam. Dit betekent dat alleen vaartuigen die varen op elektriciteit, waterstof of spierkracht zijn toegestaan. Je mag geen uitstoot meer produceren.
07/02/25
Staatssecretaris pleit voor middentarief btw
Het kabinet heeft op verzoek van het parlement alternatieven in kaart gebracht voor de btw-verhoging op cultuur, media en sport. Opeens tovert staatssecretaris Van Oostenbruggen een middentarief uit zijn hoed.
07/02/25
Brabant gaat met innovatief monitoringssysteem en de Wandelstarter recreatie beter spreiden
Vanaf 2025 wordt in Noord-Brabant een innovatief monitoringssysteem gelanceerd dat de recreatiedrukte in kaart brengt en helpt bij het afstemmen van routes en startlocaties op de behoeften van bezoekers.
06/02/25
Nederlands verblijfstoerisme groeit naar 61 miljoen gasten in 2035
In 2035 zal Nederland naar verwachting 61 miljoen verblijfsgasten ontvangen, 24% meer dan in 2023. Ons land kan dan rekenen op 12 miljoen extra gasten.
06/02/25
Exclusief voor leden
Drie ton voor extra publieksprogramma Groninger Museum
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft besloten om het Groninger Museum een vierj...
06/02/25
Nationale campermarkt
Op zaterdag 5 april vindt de tweede editie van de Nationale Campermarkt plaats bij FlevoNice in Biddinghuizen.
06/02/25
Van Gogh Homeland presenteert de Groene Kathedraal
De Tilburgse Spooorzone krijgt in het voorjaar van 2026 in de vorm van een Groene Kathedraal een tijdelijk stedelijk lunapark. De Groene Kathedraal wordt een podium voor een prikkelend programma voor een breed publiek, waar met positiviteit en verbeeldingskracht aandacht wordt gevraagd voor dilemma’s en oplossingen voor de grote duurzaamheidsopgaven in Brabant, het Homeland van Vincent van Gogh.
05/02/25
Laatste jaar uitvoeringsprogramma BRTN 2020-2025
Dit jaar markeert het laatste jaar van de uitvoering van het Basisrecreatietoervaartnet (BRTN) 2020-2025. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het opstellen van nieuwe bestuurlijke afspraken voor de periode vanaf 2026, waarin de rol van AI toeneemt.

||| Agenda |||

06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
11/03/25
11/03/25 t/m 11-03-25: Frysk Toerisme Festival
Op 11 maart keert het toonaangevende kongres voor toeristisch Friesland terug. Deze keer i...
24/03/25
24/03/25 t/m 24-03-25: 2Daagse Glamping Inspiratiereis
Het kennisplatform 'Vakantiehuis van de Toekomst' organiseert van maandag 24 maart 2025 tot en met d...