Geplaatst op: 03-08-2017
Auteur: Redactie
NRIT Media

Amsterdam gaat deelfietsen in openbare ruimte verbieden

Amsterdam gaat deelfietsen in openbare ruimte verbieden
Bron: Shutterstock
De gemeente Amsterdam gaat fietsen verwijderen die in de openbare ruimte staan met het doel ze te verhuren als deelfiets. Reden voor deze maatregel is dat het aantal fietsen in de stad door de deelfietsen alleen maar toeneemt, in plaats van dat het er minder worden, zoals de bedoeling was. De gemeente wil niet dat de deelfietsen de schaarse openbare ruimte in beslag nemen.

De chaos van de vrije markt in de publieke ruimte

"Wat je in Amsterdam ziet is de chaos van de vrije markt die voor hun businessmodel parasiteren op de publieke ruimte”, zegt toerisme-redacteur Ton Vermeulen. "In steden als Antwerpen, Parijs of zelfs Namen zijn deelfietsen vanuit de overheid georganiseerd. Zo zie je in Antwerpen dat het gebruik door de eigen inwoners en forensen groot is. Bij Antwerpen Centraal worden dagelijks duizenden fietsen verhuurd. Door de vele automatische uitleen- en inleverstations, een goed bevoorradingssysteem en een uniform en betrouwbaar systeem geven inwoners hun eigen fiets op wat een rustiger en minder rommelig straatbeeld oplevert.”


Prima systeem in Antwerpen

Antwerpen heeft zo'n 170 stations met ruim 3.000 fietsen. In Antwerpen kost een jaarpas slechts 49 euro, zijn de fietsen door het bijzondere model niet aantrekkelijk voor dieven, beschikken over onderhoudsvriendelijke cardanaandrijving, anti-lekbanden en 3 versnellingen. Het systeem is zo populair dat vorig jaar 11.000 mensen op de wachtlijst stonden voor een jaarpas. Toeristen kunnen ze voor 4 euro per dag of 10 euro per week huren. Het gebruik is de eerste 30 minuten gratis, daarna moet voor elk half uur worden betaald. De fietsen mogen maximaal 4 uur per rit worden gebruikt. Dat stimuleert het snel terug inleveren bij de stations.



Deelfietsen in Antwerpen


Amsterdam moet nu optreden

In Amsterdam is het door de vele aanbieders danig uit de hand gelopen en gaat de gemeente nu het uitgeven van deelfietsen in de openbare ruimte verbieden. Natuurlijk mag je een fiets parkeren in de openbare ruimte, ook een gehuurde of zogenaamde deelfiets. Wat niet mag is de openbare ruimte als uitgifteplek gebruiken. En dat is precies wat een aantal van de deelfietsbedrijven nu doet. Hierdoor worden parkeerplekken die Amsterdammers en bezoekers hard nodig hebben bezet.


Ook bewoners moeten deelfietsen gaan gebruiken

Om ervoor te zorgen dat er plek in het rek is en blijft voor Amsterdamse fietsen worden de deelfietsen komende periode verwijderd. De stadsdelen zullen hierop handhaven. De aanbieders van deelfietsen die nu in de stad actief zijn, worden hierover geïnformeerd. De gemeente gaat met de markt, waaronder ook de bedrijven die nu al actief zijn in de stad, in gesprek. Als naast de toeristen ook de bewoners gebruik gaan maken van dit deelsysteem en minder eigen fietsen gaan bezitten, dan kan dit concept bijdragen aan het verlagen van de fietsparkeerdruk. Om dit op een gereguleerde manier te kunnen doen is het nodig nieuw beleid vast te stellen.

Link: https://www.velo-antwerpen.be/nl
Topics:Toerisme
Trefwoorden: deelfietsen, openbare ruimte, toerisme

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

22/11/24
Vlonderpad in Pannenhoef
Brabants Landschap heeft in natuurgebied De Pannenhoef een nieuw vlonderpad aangelegd. De vele bezoekers van de Pannenhoef weten het maar al te goed, het gebied is vaak nat en de paden modderig.
22/11/24
LEADER Oost-Groningen stimuleert lokale initiatieven
Een nieuwe bakkerij met brasserie in Scheemda, een avontuurlijke beleefroute bij Bourtange en een moderne speeltuin in Boven Pekela: deze projecten, en nog 18 andere, ontvangen een financiële injectie van LEADER Oost-Groningen.
22/11/24
Burgers' Zoo benut regenwater slim voor duurzame verzorging dieren
Burgers' Zoo zet een slimme stap op het gebied van duurzaamheid. Het Arnhemse dierenpark maakt optim...
22/11/24
Zeeland.com maakt lokaal boeken mogelijk dankzij samenwerking met Allyourz
Zeeland.com, het online inspiratieplatform van de provincie Zeeland, gaat een pilot aan met Allyourz. Dit betekent dat bezoekers van Zeeland.com voortaan direct hun verblijf in de provincie kunnen boeken.
21/11/24
Praktijk: bedrijven leveren essentiële bijdrage in opleidingen
Individuele bedrijven leveren in Nederland een essentiële bijdrage aan het opleiden van jonge mensen in de beroepspraktijk en investeren daar fors in. Dit blijkt uit onderzoek van ResearchNed. Het onderzoek leidt tot veranderende inzichten bij VNO-NCW en MKB-Nederland over stages, vergoeding en subsidie voor leerwerkplekken.
20/11/24
Recreatie Vakbeurs 2024 weer groot met 8.000 bezoekers
De 22e editie van Recreatie Vakbeurs, die plaatsvond op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg, is wederom met meer dan 8.000 bezoekers een groot succes gebleken.
20/11/24
BUas traint op AI en ethiek
Vanaf februari 2025 verplicht de AI Act bedrijven om hun medewerkers AI-geletterd te maken. Dit houdt in dat werknemers die met Artificial Intelligence (AI) werken, moeten begrijpen wat AI precies is. Maar AI maakt nog geen onderscheid in ethische vraagstukken.
19/11/24
KLM breidt intercontinentale netwerk uit met drie nieuwe bestemmingen
KLM breidt haar intercontinentale netwerk uit met nieuwe diensten tussen Amsterdam en San Diego (VS), Georgetown (Guyana) en Hyderabad (India).

||| Agenda |||

28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...
03/12/24
03/12/24 t/m 03-12-24: Marketing Zaanstreek Presents
Op dinsdag 3 december, presenteert Marketing Zaanstreek haar nieuwe meerjarenstrategie. Locatie is d...