Geplaatst op: 02-10-2017
Auteur: Ton Vermeulen
NRIT Media

Meldplicht particuliere verhuur ingegaan, deelfietsen van de straat

Meldplicht particuliere verhuur ingegaan, deelfietsen van de straat
photoshooter2015 / Shutterstock.com
Oktober 2017 is een belangrijk maand voor Amsterdam in de strijd tegen de overlast van toerisme. Zondag is de meldplicht voor toeristische verhuur ingegaan en op 20 oktober moeten alle deelfietsen uit het straatbeeld zijn verdwenen.


Minder woningen op Airbnb

Opvallend is dat voorafgaand aan de maatregelen het aantal Amsterdamse woningen op Airbnb met ruim negen procent daalde naar 13.689. Dat stelt tenminste de gemeente Amsterdam op basis van eigen onderzoek in de periode januari– juni. Airbnb claimt dat het aantal Amsterdamse woningen zelfs is gegroeid. Aan Airbnb wordt door Amsterdammers overigens flink verdiend, een gemiddelde woning kost in Amsterdam 171 euro per nacht. De stad is daarmee Europees koploper. Het aantal aangeboden kamers groeide met zeven procent naar 3.725. Kamers mogen overigens wel meer dan 60 dagen worden verhuurd.


Slag toegebracht

Volgens wethouder Laurens Ivens van Wonen werpen de maatregelen van de stad tegen illegale verhuur nu echt vruchten af. "We brengen nu echt een slag toe aan huisjesmelkers, door digitaal rechercheren, maximale boetes, het inzetten van mystery guests en de overeenkomst met Airbnb over het maximum van 60 dagen verhuur per jaar”, zei hij tegen de NOS. Amsterdammers kunnen zeven dagen per week overlast en woonfraude melden.


Overeenkomst met Airbnb

Amsterdam heeft een overeenkomst met Airbnb waarin is afgesproken dat woningen die de maximale termijn zijn verhuurd, niet meer op het platform worden aangeboden. Inmiddels heeft Airbnb 1.250 woningen om die reden verwijderd. Amsterdam zou ook graag willen dat Airbnb verhuur aan meer dan vier personen onmogelijk maakt. Wel zorgt Airbnb dat het niet mogelijk is te frauderen door een woning over te zetten van vakantieverhuur naar een bed & breakfast.


Gemeente verder alleen met Booking en Wimdu in gesprek

Ook vakantieplatform Booking heeft een aantal maatregelen genomen die aansluiten bij het Amsterdamse beleid over vakantieverhuur. Zo biedt Booking inzicht in de verhuur door het vermelden van de adressen in de advertenties, informeren zij verhuurders over de Amsterdamse regels en worden advertenties/huurders verwijderd zodra de gemeente aangeeft dat voor bepaalde adressen een boete is opgelegd. De overige zeven grotere bedrijven die vakantieverhuur aanbieden zijn herhaaldelijk aangeschreven om tot afspraken te komen, maar tot nu toe heeft alleen Wimdu hier op gereageerd. " ‘Daar ga ik me de komende periode verder voor inspannen. Het is goed om te zien dat de combinatie van afspraken met Airbnb en een steeds betere handhaving zorgen voor een eerste voorzichtige stabilisatie in het aanbod van vakantieverhuur en een daling van het illegale aanbod op Airbnb", zegt Ivens.


Strenge regels

De meldplicht betekent dat elke keer als een particulier zijn woning verhuurt dit moet worden gemeld aan de gemeente Amsterdam. Ook buurgemeente Amstelveen wil een meldplicht voor toeristische verhuur instellen. Aan de verhuur in Amsterdam zijn strikte voorwaarden verbonden.

  1. De woning heeft officieel de bestemming wonen
  2. Uitsluitend verhuur door hoofdbewoner
  3. Uitsluitend incidentele verhuur
  4. Maximaal 60 dagen per kalenderjaar
  5. Toeristenbelasting en inkomstenbelasting betalen
  6. Toestemming van VvE of verhuurder
  7. Maximaal 4 personen
  8. Geen overlast
  9. Een brandveilige woning of woonboot

Deelfietsen uit straatbeeld

De deelfietsaanbieders hebben eind vorige week een brief gekregen van de gemeente Amsterdam. In de brief staat dat zij drie weken de tijd hebben om de deelfietsen zelf weg te halen. Als er na die termijn nog deelfietsen staan gaat de gemeente ze verwijderen. Deelfietsen leggen volgens de gemeente een te grote druk op de schaarse openbare ruimte. De aanbieders van deelfietsen overtreden artikel 2.50 van de APV die het commercieel verhuren van deelfietsen in de openbare ruimte verbiedt.

Link: https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/wonen/bijzondere-situaties/vakantieverhuur/
Topics:Beleid
Trefwoorden: deeleconomie, airbnb, pariculiere verhuur, deelfietsen, amsterdam, beleid

CELTH
 





   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

24/01/25
Commissie voor natuurherstel opgericht
Een ministeriële commissie voor natuurherstel in Nederland wordt opgericht. Deze commissie wordt opgericht na twee recentelijke rechterlijke uitspraken om haast te maken met het herstel.
24/01/25
Positief oordeel over drie Limburgse musea
Het provinciebestuur van Limburg heeft het rapport ontvangen van de Visitatiecommissie Provinciale Musea 2024. Voornamelijk is inhoudelijk aar de musea gekeken maar toerisme speelt ook een rol.
24/01/25
Perspectieven op internationalisering in Uncover
We zijn verheugd aan te kondigen dat alle artikelen van de nieuwste editie van Uncover, het jaarlijkse, thematische tijdschrift van de Academy for Leisure & Events van de Breda University, nu online beschikbaar zijn in de kennisbank van NRIT.
24/01/25
Camperbeurs Brabant blijft na eerste succes
De eerste editie van de Camperbeurs in Autotron Rosmalen trok afgelopen weekend meer dan 11.000 bezoekers en was volledig uitverkocht. Het evenement vond plaats op zaterdag 18 en zondag 19 januari en overtrof alle verwachtingen.
24/01/25
Exclusief voor leden
Eurostar boekt recordgroei in 2024 en heeft ambitieuze plannen
Eurostar heeft in 2024 een aanzienlijke groei gerealiseerd, met een stijging van +5% in het aantal passagiers vergeleken met 2023. Deze recordprestatie werd gedreven door een sterke vraag, vooral tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024. Eurostar gaat investeren in nieuwe treinen en gaat een strategisch partnership met SkyTeam.
24/01/25
Marketing Groningen maakt camperroute
Waarschijnlijk is Marketing Groningen de eerst dmo die een camperroute maakt. De 6-daagse route leidt je van de stad Groningen helemaal langs de parels van de provincie.
24/01/25
Mogelijkheden en risico’s van AI in de toeristische sector
Tijdens de internationale toerismebeurs FITUR in Madrid hebben UN Tourism en hogeschool Saxion een gezamenlijk rapport gepresenteerd. Het rapport, getiteld ‘Artificial Intelligence Adoption in Tourism: Key Considerations for Sector Stakeholders’, onderzoekt het gebruik, de risico’s en mogelijkheden van kunstmatige intelligentie (AI) in de toerismesector.
23/01/25
Exclusief voor leden
Nederlandse Arq hotelgroep onthult groeiplannen
Wat begon met de aankoop van het Haagse Paleis Hotel in september, door Arq hotelgroep groeide eerder deze maand uit tot een collectie van twee met de aansluiting van Kloosterhotel de Soete Moeder in Den Bosch. De groei moet snel gaan, meldt de groep.

||| Agenda |||

27/01/25
27/01/25 t/m 27-01-25: Plant Powered Dinner Talk
Op maandag 27 januari 2025 vindt de allereerste Plant Powered Dinner Talk plaats bij resta...
29/01/25
29/01/25 t/m 02-02-25: Caravana
Van 29 januari t/m 2 februari 2025 is de WTC Expo in Leeuwarden het toneel van Caravana 20...
06/02/25 t/m 10-02-25
06/02/25 t/m 10-02-25: Studiereis Lapland
HISWA-RECRON organiseert een exclusieve inspiratiereis voor leden naar Lapland om nieuwe inzichten t...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
11/03/25
11/03/25 t/m 11-03-25: Frysk Toerisme Festival
Op 11 maart keert het toonaangevende kongres voor toeristisch Friesland terug. Deze keer i...