Speelpark Oud Valkeveen dicht om vermakelijkheidsretributie
Volgens Van der Kuit moet twee derde van de geraamde belastinginkomsten moet worden opgebracht door bezoekers van Speelpark Oud Valkeveen en kan de gemeente niet aantonen welke kosten specifiek voor het speelpark worden gemaakt. Het tarief voor de belasting is slechts € 0,60 maar voor Oud Valkeveen betekent dat er in tien jaar tijd 1,2 miljoen euro in de gemeentekas vloeit. Het park ontvangt jaarlijks zo'n 200 duizend bezoekers, daarvan moeten er 140 duizend belasting gaan betalen omdat de eerste 60 duizend bezoekers vrijgesteld zijn van de belasting. Een entreekaartje voor Oud Valkeveen kost € 9,50.
In de gemeente Gooise Meren moeten naast Oud Valkeveen ook Muiderslot en theater 't Spant de belasting gaan betalen. Met de belasting betaalt de gemeente kosten als bewegwijzering, aanleg en onderhoud van toegangswegen, parkeervoorzieningen, trottoirs e.d., (extra) kosten van toezicht, afvalverwijdering en eventuele andere kosten van algemene aard. Voor 2018 wordt een opbrengst van 125.000 euro verwacht. Daarvan moet 84 duizend euro van het speelpark komen, 't Spant is goed voor 24 duizend euro en het Muiderslot voor 16 duizend euro.
Inzet op toekomstbestendig park
De eigenaar van Oud Valkeveen heeft na aankoop van het speelpark als doel gehad om het speelpark weer toekomstbestendig te maken zodat volgende generaties tot in de verre toekomst tegen betaalbare tarieven kunnen komen spelen met hun kinderen. Juist ook kinderen uit gezinnen die het wat minder breed hebben. "Nu een meerderheid van de gemeenteraad heeft laten blijken hier geen waardering voor te hebben heeft de eigenaar besloten om tot nader order het speelpark te sluiten en zich te beraden op hoe nu verder te gaan”, staat te lezen op de website van Oud Valkeveen.
Politieke partij opgericht
"Er is een politieke partij opgericht die deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen van Gooise Meren, de partij Behoud Speelpark Oud Valkeveen (BSOV). Doel is om er zelf voor te kunnen zorgen dat deze prettax weer op de agenda kan worden gezet en uiteindelijk kan worden afgeschaft”, schrijft van der Kuit op zijn website.