KHN pleit voor noodfonds horecazaken
KHN pleit voor noodfonds horecazaken na gedwongen sluiting vanwege geweldsincident
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) luidt de noodklok voor horecabedrijven die op last van de burgemeester gesloten zijn nadat er een geweldsincident bij hun zaak heeft plaatsgevonden. KHN vindt dat deze ondernemers gecompenseerd moeten worden uit een noodfonds van de overheid als na politieonderzoek blijkt dat hen geen verwijt kan worden gemaakt en de zaak toch langer dan een maand dicht moet.
Horecaondernemers krijgen te maken met een schrikbarende trend: een handgranaat voor de deur of de zaak beschoten. Zo'n tien ondernemers in Nederland hebben er de afgelopen maanden mee te maken gehad, zegt Koninklijke Horeca Nederland. De gevolgen zijn groot, want burgemeesters sluiten de zaken voor onbepaalde tijd, vanwege de veiligheid. Zo ook bij de Amsterdamse cocktailbar Suzy Wong. Zij stellen dat ze geen idee hebben waarom zij dit nu al voor de tweede keer meemaken. 'Wij voelen ons compleet in de steek gelaten door de overheid', zegt eigenaar van de cocaktailbar Rozemarijn Cucovic.
Robèr Willemsen, voorzitter van KHN: "Wij begrijpen dat de burgemeester verantwoordelijk is voor de openbare orde in zijn gemeente. Incidenten waarbij na sluitingstijd wordt geschoten op een horecabedrijf of waarbij er een handgranaat voor de deur wordt neergelegd, zijn natuurlijk niet niets. Dat er dan een onderzoek plaatsvindt om helder te krijgen waar de dreiging vandaan komt, is dan ook begrijpelijk. Maar als de horecaondernemer zijn volle medewerking aan het onderzoek heeft verleend en uit dat onderzoek blijkt dat hem geen enkel verwijt kan worden gemaakt, dan moet hij zijn zaak zo snel mogelijk weer kunnen openen. Soms is dat in een paar dagen al duidelijk en nu zijn horecabedrijven als Club Blu en Suzy Wong al maanden dicht. Het kan in onze ogen niet zo zijn dat het individuele belang van een horecaondernemer in die gevallen veel minder zwaar weegt dan het algemene belang van de openbare orde. Geen enkele horecaondernemer overleeft een sluiting voor langere tijd, vroeger of later gaat een bedrijf failliet en zo worden criminelen alleen maar in de kaart gespeeld.”
Noodfonds
KHN pleit daarom voor een noodfonds. Het gaat daarbij om die situaties waarbij een horecaonderneming langer dan één maand dicht moet, terwijl hem of haar geen enkel verwijt treft. Het KHN heeft nu het idee dat criminelen op dit moment inspelen op en misbruik maken van het beleid van burgemeesters om een horecazaak te sluiten na een geweldsincident. "Die ‘incentive’ wordt weg genomen als de overheid met een noodfonds komt.”