Waterlinie van Linschoten krijgt betonnen maquette
Verborgen in het landschap bij het Utrechtse Linschoten ligt de 18e eeuwse Linie van Linschoten. Dit verdedigingswerk is een onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie, die Holland van de 17e tot begin 19eeeuw beschermde tegen vijanden uit het oosten. De Linie van Linschoten is niet duidelijk herkenbaar en om dat op te lossen is een vier meter lange betonnen maquette van de linie ontworpen door Parklaan Landschapsarchitecten. De maquette is tot stand gekomen door de provincie Utrecht in samenwerking met de Gebiedscommissie Utrecht-West en de gemeente Montfoort.
De maquette staat aan het fietspad langs de M.A. Reinaldaweg. De maquette en het bijbehorende informatiebord zijn op zaterdag 8 september onthuld door gedeputeerde Mariëtte Pennarts, burgemeester Petra van Hartskamp-de Jong en wethouder Herman van Wiggen van de gemeente Montfoort. De maquette wijst passerende fietsers en wandelaars op de verdwenen linie.
Bomen markeren de grachten
De Linie van Linschoten was meer dan een kilometer lang en had wallen van vier meter hoog, omringd door grachten. Vanaf de 19e eeuw werden de wallen afgegraven en de grachten gedempt. Het verdedigingswerk is nu nog slechts herkenbaar aan de bomen die groeien op de plek van de vroegere grachten. Dagelijks passeren fietsers en automobilisten de linie, zonder zich te beseffen dat zij een historische schans passeren. De nieuwe maquette wijst hen hierop. De maquette en het informatiebord bieden fietsers en recreanten de kans meer te weten te komen over de historische linie en om de precieze ligging in het landschap op te sporen.