ZeelandPas stopt
De ZeelandPas was in de afgelopen jaren een belangrijk instrument van de toeristische sector om vermaak en vervoer in Zeeland onder de aandacht te brengen, en meer bezoek en gebruik ervan te stimuleren. De ZeelandPas heeft circa 280 acties, 120 verkooppunten en gaf ook afgelopen seizoen recht op uiteenlopend toeristisch vervoer. Pashouders die een ZeelandPas hebben, zullen hun pas gewoon tot 1 maart 2019 kunnen gebruiken bij de verschillende acceptanten. Vorig jaar zijn zo'n 48 duizend Zeelandpassen uitgezet. Zo'n 400 ondernemers in Zeeland waren betrokken bij de pas als acceptant of als pasuitgever. Vanwege de licht dalende verkooptrend werd de pas voor de VVV een bedrijfsrisico waar de organisatie vanwege de technologische ontwikkelingen in de huidige verschijningsvorm geen toekomst meer ziet.
Stoppen met pas om nieuwe ontwikkelingen een kans te geven
Volgens Erik van den Dobbelsteen, directeur VVV Zeeland, is het gedachtegoed achter de pas nog springlevend maar is de vorm achterhaald: "We hebben ons afgevraagd of een fysieke pas het model van de toekomst is en hebben geconcludeerd dat de toekomst meer in de smartphone en online zit.” Zeeland gaat 2019 gebruiken om een nieuwe formule te ontwikkelen die in 2020 klaar moet zijn. "Je moet op tijd ergens mee durven stoppen om nieuwe ontwikkelingen een kans te geven”, zegt Erik. Wat verder meespeelt is het feit dat de ZeelandPas in haar huidige vorm zonder financiering van provincie en gemeenten niet rendabel is. "We hadden met de overheden afgesproken dat de ZeelandPas op termijn financieel zelfstandig kon draaien. Dat is niet gelukt en we zagen dat bij overheden de animo om de ZeelandPas te ondersteunen, afnam.”
Doorontwikkeling met partners in Toeristische Uitvoerings Alliantie
Een omslag naar app moet ervoor zorgen dat het product makkelijker bereikbaar wordt voor de consument. Een verbreding ervan met loyaliteit, ticketing en arrangementen past bij de behoefte van gasten en inwoners. De infrastructuur kan daarnaast een ondersteunende rol spelen bij de uitvoering van diverse beleidsterreinen zoals sociaal domein, cultuur en parkeren. De doorontwikkeling moet voortkomen uit een samenwerking met Economische Impuls Zeeland en Kenniscentrum Kusttoerisme (onderdeel van HZ University of Applied Sciences), de provincie en de dertien Zeeuwse gemeenten.