Veel positieve veranderingen in nieuwe Drank- en Horecawet
De Drank- en Horecawet wordt vernieuwd. Staatssecretaris Blokhuis van VWS is een consultatie gestart voor het nieuwe wetsvoorstel. KHN is blij met een aantal van de aanpassingen die de staatssecretaris voorstelt, waaronder het feit dat de wedervertrekker strafbaar wordt. Ook de verkoop van alcohol aan minderjarigen via internet wordt strenger gecontroleerd. Mooi voor onze branche is dat stagiaires jonger dan 18 jaar ook tijdens hun opleiding alcohol mogen serveren. De inrichtingseisen voor de horeca gaan uit de wet en het bouwbesluit wordt hier leidend.
Internetverkopers strenger gecontroleerd
Verkopers van alcohol via internet worden wettelijk verantwoordelijk om het naleven van de leeftijdsgrens in het hele proces van aankoop tot bezorging goed te bewaken. Als ergens in dit proces van bestelling tot aflevering iets niet goed gaat, is de verkoper wettelijk verantwoordelijk. Daarnaast moet bij de bestelling door de online aanbieder gecontroleerd worden of de koper 18 jaar is. Daarvoor moet een zogenaamd leeftijdsverificatiesysteem worden ingezet, waarvoor de online aanbieder verantwoordelijk is. Het toezicht daarop wordt gecentraliseerd naar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Inspecteurs van de NVWA mogen zich voordoen als minderjarigebij het kopen van alcohol via internet.
Eind aan stuntaanbiedingen
In hetzelfde wetsvoorstel wordt geregeld dat er een einde komt aan stuntaanbiedingen voor alcohol als ‘twee halen, één betalen’. Verkopers moeten aanbiedingen op alcohol beperken tot maximaal 25% korting.
Wederverstrekker ook strafbaar
In het wetsvoorstel wordt geregeld dat ook de wederverstrekker strafbaar is. Het gaat dan om iemand ouder dan 18 jaar (niet de barman of barvrouw) die alcohol doorgeeft aan een minderjarige. KHN pleit al jaren voor dit punt en ze zijn dan ook heel blij dat dit er komt.
Jonge scholieren mogen alcohol verstrekken
Het wordt mogelijk dat scholieren jonger dan 16 jaar tijdens hun horeca-opleiding alcohol kunnen verstrekken in een horecabedrijf. Tot nu toe mag dat pas vanaf 16 jaar, maar dat blijkt in de praktijk voor sommige scholieren niet werkbaar. We zijn blij dat de nieuwe wet tegemoet komt aan de praktijk.
Inrichtingseisen bijna helemaal van de baan
Het inrichtingenbesluit Drank en Horecawet wordt vrijwel geheel geschrapt. Alleen de regel dat een slijtlokaliteit niet rechtstreeks in verbinding mag staan met een ruimte die gebruikt wordt voor andere doeleinden, blijft gehandhaafd. Voor horecabedrijven waar alcohol wordt verkocht betekent dit dat ‘alleen’ de regels van het Bouwbesluit gelden. De eisen voor toiletten worden bijvoorbeeld minder streng (niet meer de eis van een voorportaal bijvoorbeeld) en ook de speciale ventilatie-eisen, hoogte-eisen en de minimale oppervlakte-eis van 35m2 komen te vervallen.
Trefwoorden: horeca, beleid, alcohol, inrichtingseisen