Staatsbosbeheer en De WandelVlogger pakken zwerfafval aan in natuurgebied De Borkeld op 7 december 2019
![Staatsbosbeheer en De WandelVlogger pakken zwerfafval aan in natuurgebied De Borkeld op 7 december 2019](images/20191203_112601.jpg)
Autowrakken, bouw- en drugsafval, maar ook etensresten en blikjes. Het dumpen van afval in de natuur is een groeiend probleem voor Staatsbosbeheer. Schattingen over zwerfafval lopen uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar. Jaarlijks kost het de natuurorganisatie zo’n 500 duizend euro om onze prachtige natuur weer troepvrij te krijgen. Vlogger Lana de Wit, die filmpjes maakt van haar wandelingen, stoort zich mateloos aan zwerfafval. Samen met Staatsbosbeheer komt ze nu in actie.
Het ontstaan van de opruimwandelingen
Het idee voor de Opruimwandelingen ontstaat in de zomer. Tijdens het vloggen komt Lana te vaak zwerfafval tegen in onze mooie natuur en ze besluit in actie te komen. Staatsbosbeheer haakt vrijwel direct aan en samen werken ze het plan nader uit.
Wandelen, opruimen en informatief
Behalve het opruimen van zwerfafval, krijgen de deelnemende wandelaars informatie over het natuurgebied door de boswachter. Zo’n twee uur lopen ze, ruimen ze op en staan ze stil bij opmerkelijke en bijzondere natuurverschijnselen. Elke maand wordt een ander gebied van Staatsbosbeheer aangepakt. De opruimwandelingen worden aangekondigd op de activiteitenkalender van Staatsbosbeheer.
Opruimwandeling De Borkeld
Op 7 december zal natuurgebied de Borkeld (tussen Markelo en Rijssen, langs de A1) worden aangepakt. Boswachter Kees Jan Westra zal dit keer de begeleiding voor zijn rekening nemen. We verzamelen om tien uur op parkeerplaats aan de Borkeldweg 17 in Markelo, waarna we op pad gaan. Op zoek naar zwerfafval maar ook naar mooie weetjes over het natuurgebied.
Bestrijden van zwerfafval
Afgelopen maand maakte Lana de Wit, ook bekend als De WandelVlogger, de eerste opruimwandeling in natuurgebied Almeerderhout. Met groot enthousiasme maakten de tien deelnemers, onder begeleiding van Boswachter Rob Koetsier, een gedeelte van het bos schoon. Het meeste afval lag overigens aan de randen van het natuurgebied, met name bij de parkeerplaatsen. Opvallend weetje tijdens deze allereerste opruimwandeling: één van de manieren waarop zwerfafval in het natuurgebied wordt bestreden, is het weghalen van vuilnisbakken. Door het weghalen van de bakken, blijken mensen minder vuilnis in de natuur te dumpen.