Drenthe wil 10 miljoen investeren in vitale vakantieparken
Vlnr: Jeroen Westendorp (wethouder gemeente Noordenveld), Bas Luinge (wethouder Aa en Hunze), Henk Brink (gedeputeerde provincie Drenthe), Jurian Brekelmans (Recron), Anique Snijders (wethouder gemeente Midden-Drenthe), Nynke Houwing (wethouder Borger-Odo
De gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, Midden-Drenthe, Noordenveld, Westerveld, De Wolden en de provincie Drenthe hebben ze een voorstel voor de ‘Regio Deal Focus op Vrijetijdseconomie’ ingediend.
Niet alleen zieltogende parken worden ondersteund ook goed lopende parken kunnen steun voor hun plannen krijgen. Enerzijds door het stimuleren van kansrijke ondernemers, anderzijds door te focussen op de sociaal-maatschappelijke problematiek en het bestrijden van criminaliteit en ondermijning die speelt op en rondom vakantieparken. De betrokken gemeenten en de provincie Drenthe willen voor deze Regio Deal een investering van 5 miljoen op tafel leggen en vragen het Rijk eenzelfde bijdrage te doen.
Vicieuze cirkel doorbreken
Gedeputeerde Henk Brink: "In Drenthe werken we hard aan het behoud en de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie. Voor de versterking van de verblijfsrecreatie zijn we in 2018 gestart met het Programma Vitale Vakantieparken Drenthe. Daarbinnen stimuleren we kansrijke ondernemers om hun product te versterken en ondersteunen we ondernemers en eigenaren bij het zoeken naar een nieuwe functie voor een niet vitaal park. Voor de economische kracht van de verblijfsrecreatie in Drenthe is echter een extra aanpak essentieel.”
Uit onderzoek (2017) blijkt dat een deel van de vakantieparken onvoldoende toekomstperspectief heeft binnen de verblijfsrecreatie sector. Nader onderzoek (2019) toont aan dat op een deel van deze parken sprake is van sociaal-maatschappelijke problematiek en criminaliteit. Hierdoor blijven gasten weg en dalen de inkomsten. Dit leidt tot verdere achteruitgang en leegstand. Die leegstand heeft een aanzuigende werking op doelgroepen die als ‘niet-recreatieve gebruikers’ kunnen worden getypeerd, zoals spoedzoekers die op de reguliere woningmarkt geen plek kunnen vinden, arbeidsmigranten, mensen die onder de radar willen blijven en/of criminelen. Wethouder Jeroen Westendorp van de gemeente Noordenveld: "Deze parken krijgen onbedoeld te maken met ongewenste situaties met de bijbehorende problematiek. Gevolg is dat hun concurrentiepositie nog verder wordt verzwakt en inkomsten en investeringen verder dalen. In de samenwerking binnen de Regio Deal willen wij deze vicieuze cirkel doorbreken.”
De drie pijlers van de Regio Deal
De Regio Deal Focus op Vrijetijdseconomie richt zich op de boven- en onderkant van het aanbod aan vakantieparken. Het biedt een flinke plus op het Programma Vitale Vakantieparken Drenthe door extra in te zetten op kansrijke ondernemers om hun product te versterken. Door de verbreding naar de sociaal-maatschappelijke problematiek en het bestrijden van criminaliteit en ondermijning wordt de Drentse verblijfsrecreatie als geheel sterker gemaakt.
Hierbij richten de partners zich op de volgende drie pijlers: betere samenwerking om criminaliteit en ondermijning te bestrijden, een gerichte aanpak voor de sociaal-maatschappelijke problematiek en het versterken van de flexibele schil op de woningmarkt.
Vrijetijdssector motor voor Drentse economie
De vrijetijdseconomie is met een omzet van 1,7 miljard euro een belangrijke motor van de Drentse economie. De vrijetijdseconomie speelt een belangrijke rol bij het op niveau houden van voorzieningen en draagt substantieel bij aan de leefbaarheid van het landelijke gebied in Drenthe. De sector is goed voor zo’n 24.000 banen aan directe en indirecte werkgelegenheid. De overnachtingen op vakantieparken leveren zo’n 300 miljoen euro op. In Drenthe vindt 65% van de overnachtingen plaats op vakantieparken, terwijl dat in Nederland gemiddeld 34% is. Het aantal overnachtingen op vakantieparken is de afgelopen jaren flink gestegen: van 3.437.000 overnachtingen in 2013 naar 4.626.000 overnachtingen in 2018.
Topics:Beleid, Verblijfsrecreatie
Trefwoorden: beleid, verblijfsrecreatie, bungalowparken, campings, kampeerterreinen, vakantieparken