2019: Ruim 1,5 miljoen bezoekers in Diergaarde Blijdorp
2019 is in veel opzichten een goed jaar voor Diergaarde Blijdorp. De beoogde bezoekersaantallen werden eind november al gehaald. Met de kerstvakantie nog voor de boeg hoopt Blijdorp uit te komen op ruim 1,5 miljoen bezoekers: een prima resultaat!
Door het hele jaar heen werden er veel bijzondere diersoorten geboren. Niet één maar twee zeldzame okapi’s zagen het levenslicht. In de Victoriaserre werden maar liefst 8 jongen grootgebracht door een stel zeer bedreigde Balispreeuwen. Ook waren er nakomelingen bij de witkruinmangabeys, kuifmakaken, pinché-aapjes en François-langoeren. IJsbeer Todz verhuisde naar het buitenland en maakte plaats voor ijsbeerman Wolodja.
Een nieuw Europees otterstel maakte zijn entree in de Chinese tuin. Dit leidde al snel tot een otterjong dat inmiddels al zijn eerste zwemlessen heeft gehad. De nieuwe Amoerpanterman zal in het nieuwe jaar aan het vrouwtje worden geïntroduceerd en hopelijk voor nageslacht gaan zorgen. Het langverwachte Natuurbehoudscentrum werd geopend waar diverse bedreigde dier- en plantsoorten zijn ondergebracht. De bedreigde Titicacakikkers kregen al larven en voor het eerst sinds lange tijd werd er gefokt met de gilamonsters.
Als eerste Nederlandse dierentuin kreeg Blijdorp het internationale keurmerk ‘BGCI Botanic Garden’, een mooie erkenning voor de Diergaarde als botanische tuin. Blijdorp coördineert nu ook het Europese fokprogramma van de Rüppells gieren. Sinds dit jaar kan Blijdorp, als enige dierentuin op het vasteland van Europa, testen in het eigen laboratorium uitvoeren om het (dodelijke) olifantenherpes in een vroeg stadium op te sporen. De test is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de afdeling virologie van het Erasmus MC.
Verder werd de bewegwijzering door de hele tuin vernieuwd en de Haaienzaal, een unieke evenementenlokatie, gefacelift. In het Oceanium opende de expositie ‘ZOO veel plastic’. Na een grondige testperiode konden er voor het eerst geleidehonden in het park worden toegelaten.
Onze rijksmonumenten kregen volop aandacht tijdens de Open Monumentendagen in september. Van het Rijk ontving Blijdorp een zeer welkome miljoenensubsidie voor het renoveren van de rijksmonumenten.
Vooruitblik
Het komende jaar zal veel aandacht uitgaan naar het opknappen van het entreeplein aan de monumentale entree, inclusief de overnetting van het flamingoverblijf, de aanleg van een publieksroute achter de bizons en het verder ontwikkelen van het project Eilandhoppen: een beleving waarbij je kennis maakt met diverse eilandbewonende diersoorten zoals ringstaartmaki’s, Galapagosreuzenschildpadden en Komodovaranen. Tegelijkertijd wordt achter de schermen hard gewerkt aan de bouwstenen voor het Masterplan Blijdorp 2030 met natuurbehoud en dierwelzijn als belangrijke pijlers.