Zeeland en Randmeren doen onderzoek naar watersport in coronatijd
Over waterrecreatie is weinig actueel onderzoek beschikbaar. Dat is jammer, zeker nu de markt vanwege corona volop in beweging is. Daarom is het onderzoek naar (nieuwe) waterrecreanten van Projectbureau Vrolijks, de provincie Zeeland en de regio Gastvrije Randmeren een supergoed idee. Het onderzoek loopt deze zomer en is al van start gegaan.
De regio's doen deze zomer onderzoek onder (nieuwe) waterrecreanten op en aan het water. Zij wil weten wat de activiteiten, ervaringen, veranderingen en wensen zijn van deze doelgroep. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Projectbureau Vrolijks uit Breda. In Zeeland wordt het onderzoek uitgevoerd door Projectbureau Vrolijks uit Breda in samenwerking met de Zeeuwse partners HZ Kenniscentrum Kusttoerisme, Impuls Zeeland en VVV Zeeland In de loop van de zomer haken meer regio’s aan met een soortgelijke aanpak. In de Randmeren samen met de Regio Randmeren, ook daar is de uitvoering in handen van Projectbureau Vrolijks. Op www.RondvraagZeeland.com en www.RondvraagRandmeren.com wordt een online vragenlijst gestart met leuke dilemma’s en mooie beelden. Zo wordt deelname nuttig én leuk. Het onderzoek loopt door tot eind augustus. Rond het onderzoek is een campagne gestart met flyers, social media en nieuwsbrieven.
Achtergrond van het onderzoek
Veel havens en bootverhuurders zien dat de watersport met een opmars bezig is. Vanwege corona (her)ontdekken veel Nederlanders de watersportmogelijkheden in eigen land. Nu is iedereen natuurlijk heel benieuwd of dit een blijvende trend is en wat deze 'nieuwe watersporter' nodig heeft om het water op te blijven gaan. De initiatiefnemers willen graag weten wat deze nieuwe en de bestaande gebruikers doen op en aan het water, wat ze ervaren, wat hun verwachtingen zijn voor de toekomst en welke tips zij geven om het gebied verder te verbeteren.
Corona en watersport
Het onderzoek haakt aan bij de actualiteit van Corona en vraagt ook actief naar wat er anders is dit jaar. "Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar de verwachtingen voor de toekomst", stelt Rob Vrolijks. "Hebben gasten het water (opnieuw) ontdekt of is het een tijdelijke noodzaak? En wat kunnen we doen om deze gasten voor de waterrecreatie te behouden?"
Die vragen vormen de kern van het onderzoek. Ze gaan daarbij uit van alle waterrecreanten: strandgasten tot booteigenaren en alle soorten waterbeleving. Een soortgelijk onderzoek doet Projectbureau Vrolijks deze zomer ook samen met kustregio Zeeland, en wellicht nog enkele andere regio's, zodat ze vergelijkingen kunnen maken.
Campagne
De werving van de respondenten wordt opgepakt als een soort campagne. Daarmee proberen ze een grote respons te krijgen. Vanaf 17 juli gaat het onderzoek live. De resultaten worden verwerkt, gekoppeld aan landelijke data over de waterrecreatie en vakanties dit jaar en worden vergelijkbaar gemaakt voor de regio’s. Uitkomsten worden dit najaar verwacht.
Topics:Watersport
Trefwoorden: waterport, onderzoek