HISWA-RECRON teleurgesteld in kabinet
HISWA-RECRON is teleurgesteld dat het Nederlandse kabinet vorige week geen branchespecifieke steunmaatregelen voor de recreatiesector heeft aangekondigd. Een sector die dit jaar 700 miljoen euro aan omzet verliest maar daarin niet specifiek wordt gecompenseerd. Daar bovenop komt nog eens 400 miljoen euro aan vouchers die ooit worden ingewisseld en dus capaciteit kosten maar waar geen omzet tegenover staat. De bracheorganisatie is wel blij dat de generieke maatregelen tot en met de zomer van 2021 doorlopen.
Geen handreiking voor de sector
"Het kabinet maakt in haar steun en herstelfonds geen handreiking naar de watersport- en recreatiesector”, schrijft HISWA-RECRON in een verklaring. "Bestaande regelingen kennen opnieuw niet de mogelijkheid om seizoensgebonden maatwerkregelingen toe te passen. Vanwege de looptijd van dit steun en herstelfonds en de voortzetting van (omzet) referentieperiode uit 2019 zal dit pakket weliswaar een representatiever beeld geven van het bedrijf dan de vorige twee economische steunpakketten, maar van herstel uit de periode maart-september 2020 is absoluut geen sprake. Geleden schade wordt niet ingehaald of gecompenseerd, en met name de bedrijven die hard geraakt worden door de contactbeperkingen zoals in de groepenmarkt zullen ook de komende periode in zware financiële nood blijven zitten.”
Wel steun voor cultuursector
Volgens HISWA-RECRON erkent het kabinet in haar presentatie van het steun- en herstelfonds de geleden schade in de cultuur en recreatiesectoren. De productie van deze bedrijfstakken is in het tweede kwartaal met 37,5% gedaald, zo constateert het kabinet op basis van cijfers van het CBS.
Grote schade voor de branche
Onderzoek van HISWA-RECRON laat zien dat de omzetdaling in de sector in de periode maart-september zo’n 700 miljoen euro bedraagt (-18%). Maar de verschillen tussen de diverse deelsectoren zijn groot. Bedrijven die zich richten op de groepenmarkt zitten zwaar in de problemen en moeten rekening houden met het wegvallen van vrijwel de totale omzet. De buitensport is met -82% het hardst geraakt, gevolgd door de chartervaart met -79% en de groepsaccommodaties met -68%. Daarmee is het voortbestaan van deze bedrijven in gevaar. Jachthavens doen het binnen de vrijetijdssector met een omzetdaling van 10% relatief gezien nog het best. Ook kampeerbedrijven (-19%) en bungalowbedrijven (-22%) zijn minder geraakt. Bootverhuur en zeilscholen gaan een omzetverlies van 27% tegemoet. Ook in 2021 gaan de bedrijven een moeilijke periode tegemoet omdat er nog voor 400 miljoen euro aan vouchers moet worden gecompenseerd. Die omzet lopen de bedrijven in 2021 in ieder geval mis.
Omzetverlies watersport- en recreatiesector, maart - september 2020
Bron: HISWA-RECRON
Ondanks deze harde cijfers kiest het kabinet ervoor om wel sectorspecifieke noodhulp voor de cultuursector, maar niet voor de recreatiesector te faciliteren. HISWA-RECRON dringt er dan ook bij het kabinet en de Tweede Kamer op aan om ook deze zwaar getroffen bedrijven te compenseren buiten het reguliere steunpakket om.
Topics:Verblijfsrecreatie, Watersport
Trefwoorden: verblijsrecreatie, watersport, jachthavens, chartervaart, zeilscholen, bootverhuur, groepsaccommodaties, campings, bungalowparken