Geplaatst op: 29-09-2020
Auteur: Marc Gerlings

Reactie KHN: nieuwe maatregelen desastreus voor horeca

Steunmaatregelen niet afbouwen maar uitbreiden

Reactie KHN: nieuwe maatregelen desastreus voor horeca
KHN wil na nieuwe maatregelen niet de steun afbouwen maar verhogen omdat het perspectief ontbreekt.
Het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, het kabinet grijpt daarom landelijk keihard in. Horeca moet om 22 uur dicht en er mogen maximaal maar 30 gasten in een horecabedrijf aanwezig zijn. 'Desastreus', noemt KHN de maatregelen. Veel van de aangekondigde maatregelen treffen de gastvrijheidssector en recreatie.

De gisteravond aangekondigde maatregelen zijn volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) desastreus voor de horeca die economisch al zwaar onder druk staat. Gezien het geringe aantal besmettingen in de horeca vindt KHN de maatregelen in de horeca disproportioneel. Om de horecabranche te kunnen laten overleven, is het dan ook noodzakelijk dat de financiële steunpakketten niet worden afgeschaald maar worden versterkt en aangevuld. KHN wil daarom zo snel mogelijk met het kabinet in gesprek over verbeterde steunpakketten en extra steunmaatregelen.

Nieuwe maatregelen inperking gastvrijheid

Aanvullend op de maatregelen die de afgelopen week al werden aangekondigd voor 14 van de 25 veiligheidsregio’s, grijpt het kabinet nu opnieuw in. KHN zet de voor de horeca relevante landelijke maatregelen kort op een rij:

> Om het coronavirus onder controle te krijgen, heeft het kabinet besloten dat er om 21:00 uur een landelijke toegangsstop voor de hele horeca komt. 
> Om 22.00 uur moet de horeca in het hele land dicht.
> De groepsgrootte in ruimten binnen wordt teruggebracht naar maximaal 30 personen per ruimte.
> De landelijke norm voor gezelschappen wordt teruggebracht naar 4 personen.
> Het aantal personen per activiteit buiten mag niet groter zijn dan 40.
> De aangekondigde maatregelen van 28 september zullen in een aanwijzingsbesluit worden uitgewerkt. Hierin volgt een gedetailleerdere uitleg van de nieuwe maatregelen en de manier van handhaven. Dat moet vervolgens de komende dagen worden uitgewerkt in de lokale noodverordeningen.


Horecaondernemers ervaren andere realiteit versus de maatregelen

Horecaondernemers wachten inmiddels op antwoorden. Waarom wordt er buiten nog steeds zo streng vastgehouden aan de 1,5 meter afstand, terwijl inmiddels bekend is dat het besmettingsrisico in de buitenlucht nihil is? En welke wetenschappelijke onderbouwing ligt ten grondslag aan de nieuwe maatregelen? Hoe effectief is het om de laatste ronde in de kroeg te schrappen en nu zelfs landelijk de deuren van de horeca om 22:00 uur dicht te gooien? En waarom wordt er niet ingegrepen in de privésituatie? Hier vinden nog steeds de meeste besmettingen plaats. De horeca houdt zich vanaf het begin aan strenge maatregelen en is een veilige plek. De horecabranche wil zeker meewerken aan het terugdringen van het coronavirus, maar onbegrip heeft inmiddels plaatsgemaakt voor boosheid.

Nauwelijks omzet en massale annuleringen

KHN kijkt breed naar de invloed van de maatregelen en betrekt daarin ook evenementen en toerisme. 'KHN heeft er geen begrip voor dat er opnieuw maximale aantallen per bedrijf zijn ingevoerd, zonder dat er überhaupt wordt gekeken naar het type bedrijf. Wederom wordt er niet gekeken naar de grootte van een horecabedrijf en dit doet pijn. Horecabedrijven in het nachtleven, maar ook evenementenlocaties zoals congres- en zalencentra en hotels met vergaderlocatie worden opnieuw zwaar getroffen, terwijl deze sectoren op dit moment al het meest te lijden hebben onder de 1,5 meter afstandregels. Bovendien draaien zij op dit moment al geen tot nauwelijks omzet door een daling in internationaal toerisme en minder tot geen zakelijke bestedingen. Veel bedrijven kunnen op een verantwoorde manier veel meer gasten verwelkomen, maar hier wordt totaal niet naar gekeken. De toegangsstop en sluiting van 22:00 uur is niet alleen een enorme klap voor cafés, maar ook restaurants worden door de beperking van openingstijden, beperking in aantallen en de beperking in omvang van gezelschappen flink geraakt; er is geen ruimte meer om een dubbele shift te draaien, terwijl spreiding en afstand toch zo belangrijk is?! Bij fine-dining zit je om 21:30 uur net aan een hoofdgerecht. Daar komt bij dat het aanwijzen van regio’s in Nederland als code oranje of rood door andere landen de afgelopen weken al leidden tot massale annuleringen.'

KHN: Steunpakketten moeten per direct omhoog

KHN is van mening dat met het aanscherpen van de coronamaatregelen – waarmee ondernemen in de horeca nagenoeg onmogelijk wordt - een afbouw van financiële steunmaatregelen absoluut onverantwoord is. De steunpakketten voor aantoonbaar getroffen sectoren moeten dus per direct omhoog; KHN dringt er op aan dat minister Wiebes zo snel mogelijk inzet op het uitrollen van het in november aangekondigde Time-Out Arrangement.


Topics:Beleid, Horeca
Trefwoorden: horeca, corona, maatregelen, reactie, KHN

CELTH
 




   

   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

29/11/24
Exclusief voor leden
Tweede editie van Light Safari na eerste succesvolle editie
De tweede editie van Light Safari in Safaripark Beekse Bergen is van start gegaan. Vorig jaar trok het evenement meer dan 185.000 bezoekers en dit jaar belooft het nog spectaculairder te worden.
29/11/24
Recreatie- en natuurgebied Marickenland van start
Na jaren van voorbereiding start de inrichting van de eerste 150 hectare natuur in Marickenland in gemeente Ronde Venen. In dit gebied is ook veel aandacht voor recreatie met wandelpaden en een natuurspeelplaats.
29/11/24
Inspiratie- en netwerkreis voor vrijetijdssector naar Wereld Expo in Japan
Van 13 april tot 13 oktober 2025 vindt de wereldtentoonstelling Expo 2025 plaats in Osaka. Daarom organiseert Richard de Bruin voor Nederlandse vrijetijdsondernemers een 6-daagse inspiratie- en netwerkreis naar Japan.
29/11/24
Onderzoek naar gevolgen ravijnjaar voor toerisme en recreatie van start
Wat betekent het zogenaamde ravijnjaar 2026 voor Nederlandse gemeenten op beleidsterrein toerisme en recreatie? Dat gaat Leisurebrains samen met Markteffect onderzoeken. Zij doen daartoe een oproep aan wethouders en beleidsmedewerker bij gemeenten.
29/11/24
Acceleratieprogramma voor innovatie zakelijke evenementen van start
Het Acceleratie Programma van het EU-gefinancierde project ‘BEFuture’ heeft 30.000 euro per project beschikbaar voor Nederlandse innovaties die de technologische en duurzame transitie in de zakelijke evenementen sector ondersteunen.
29/11/24
Kennisinstellingen samen aan de slag met duurzame gastvrije transities
Het Regieorgaan SIA heeft het SPRONG-programma Gastvrije Transities goedgekeurd en een subsidie van twee miljoen euro toegekend. De nieuwe SPRONG-groep werkt in vier regionale transitiearena’s aan de thema’s klimaatneutraal, brede welvaart, healthy region en regeneratieve gebiedsontwikkeling.
29/11/24
Zeeland presenteert de gast van de toekomst
Tijdens de Toeristische Ontmoetingsdag 2024 in Zeeland stond het thema ‘De Gast van de Toekomst’ centraal. Diana Korteweg Maris van het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme presenteerde het onderzoek ‘De gast van de toekomst in Zeeland in 20240’.
28/11/24
Exclusief voor leden
Certificaat SDG doelen voor Center Parcs
Center Parcs Europe heeft het SDG Pioneer-certificaat van de Verenigde Naties ontvangen voor de 29 Europese parken. Een belangrijke stap voor de duurzame ontwikkeling van deze keten.

||| Agenda |||

29/11/24 t/m 30-11-24
29/11/24 t/m 30-11-24: BuitenlandBeurs
Op 29 en 30 november wordt in de Utrechtse jaarbeurs de BuitenlandBeurs georganiseerd. Dit evenement...
03/12/24
03/12/24 t/m 03-12-24: Marketing Zaanstreek Presents
Op dinsdag 3 december, presenteert Marketing Zaanstreek haar nieuwe meerjarenstrategie. Locatie is d...
08/01/25 t/m 09-01-25
08/01/25 t/m 09-01-25: Travel Trade Days
Va­kan­tie­beurs is het grootste rei­seve­ne­ment van het jaar, al meer dan 50 jaar bekend in ...
12/02/25 t/m 13-02-25
12/02/25 t/m 13-02-25: Recreatie Next Level: dé next step naar inspiratie & kennis voor de recreatieprofessional
Recreatie Next Level is dé next step naar inspiratie en kennis voor de (toekomstige) rec...
20/03/25
20/03/25 t/m 20-03-25: Trendcongres Toerisme 2024: Toerisme in Transformatie: Business as Unusual
Op donderdag 20 maart 2025 organiseert NRIT in samenwerking met de opleidingen Tourism Management we...