Geplaatst op: 13-11-2020
Auteur: Marc Gerlings

Zuid-Holland maakt praatplaat over ruimtelijke kwaliteit

Zuid-Holland maakt praatplaat over ruimtelijke kwaliteit
Debat voeren over ruimtelijke kwaliteit met afbeeldingen. Foto: Provincie Zuid-Holland.

Panorama Zuid-Holland is samengesteld. Aan dit panorama is gewerkt in de Maand van de Ruimtelijke Kwaliteit (oktober). Het panorama kan het beste worden omschreven als een ‘praatplaat’, een middel om het gesprek over de ambities ten aanzien van de grote transities te kunnen voeren. In relatie tot elkaar, maar ook in relatie tot de ruimtelijke kwaliteit in Zuid-Holland.

Anne Koning: "Richting geven"

Gedeputeerde Anne Koning heeft tijdens de afsluitende online bijeenkomst het panorama in ontvangst genomen en is blij met het resultaat: ”Met het Panorama Zuid-Holland zijn ontwikkelingen niet in beton gegoten, maar wordt richting gegeven voor mogelijke oplossingsrichtingen. Daarmee is het panorama een goed hulpmiddel bij het realiseren van onze opgaven.” Een goed voorbeeld is de toename van het aantal distributiecentra, mede als gevolg van het online koopgedrag. Deze ontwikkeling wordt ook wel verdozing van het landschap genoemd. Met het panorama worden mogelijkheden geschetst hoe distributie en ruimtelijke kwaliteit beter kunnen samengaan. Dit is bijvoorbeeld te zien in het beeld Stadshaven als logistieke HUB. Het Panorama Zuid-Holland is een twaalfluik. De beelden representeren plekken in Zuid-Holland waaraan getekend is vanuit 12 opgaven, die aansluiten op de 6 provinciale ambities.

Relaties stad natuur en landbouw

De maand oktober stond in het licht van de ruimtelijke kwaliteit. Tijdens de afsluitende bijeenkomst was er een levendige discussie met onder meer Rijksadviseur Daan Zandbelt, journalist Floor Milikowski en gedeputeerden Anne Koning en Floor Vermeulen over de ruimtelijke effecten van mobiliteit in de stad, de relatie stad en landelijk gebied en de relatie tussen landbouw en natuur.

Aanbevelingen: "Laat zien wat er kan"

Tijdens de bijeenkomst werd afscheid genomen van Provinciaal Adviseur Ruimtelijke Kwaliteit Harm Veenenbos. Hij is inmiddels opgevolgd door Noël van Dooren. Bij zijn afscheid kwam Veenenbos met aanbevelingen voor de toekomst: "Bij ruimtelijk kwaliteitsbeleid moet je niet alleen beschermend optreden, maar ook laten zien wat er kan. Doe dat op regionaal niveau, want ontwikkelingen overstijgen vaak de (gemeente)grenzen. Opgaven zijn vaak complex, bekijk ze daarom in samenhang. Mobiliteit bijvoorbeeld is meer dan infrastructuur. Combineer opgaven waar het kan, maar soms is het beter om te kiezen. Zo past verduurzamen in alle opgaven, maar niet altijd is er plek om alle functies te combineren. En, adel verplicht, want met de decentralisatie van het ruimtelijk beleid heeft de provincie een belangrijke rol die moet worden waargemaakt.”
Topics:Beleid, Natuur
Trefwoorden: landschap, ruimte, kwaliteit, beleid

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

26/11/24
KLM wil lonen bevriezen
Terwijl de wereld om ons heen snel verandert, van wereldwijde verkiezingen tot razendsnelle AI-ontwikkelingen en stijgende kosten, wordt de drang om te ontsnappen sterker dan ooit. Toch willen reizigers zich niet zomaar afsluiten, blijkt uit onderzoek van Booking.com; in plaats daarvan zoeken ze juist naar diepere verbindingen, betekenisvolle ervaringen en avonturen die hen laten herontdekken wat reizen voor hen betekent.
26/11/24
Exclusief voor leden
KLM werkt samen met Kolet voor internet op reis
Sinds 25 november biedt KLM in samenwerking met Kolet, een Franse specialist in eSIM-technologie, een oplossing aan voor betaalbaar internet op de reisbestemming in meer dan 190 landen wereldwijd.
25/11/24
Publieksstemming open voor Parkvakanties Awards 2025
De Parkvakanties Awards 2025 is van start. Op het grootste vakantieparkenplatform van Nederland zijn de genomineerde vakantieparken en aanbieders bekendgemaakt.
25/11/24
Zomervakantieplannen van Nederlanders: de eerste insights
Gaan Nederlanders in zomer van 2025 weer zo massaal op vakantie? En wanneer nemen ze de beslissing? Trends & Tourism zocht het uit.
25/11/24
Exclusief voor leden
Airbnb draag bij aan herstel Nederlandse molens
Tijdens de jaarlijkse Molencontactdag in Soest zijn drie molenprojecten in Lonneker, Grathem en Groningen beloond met een totaalbedrag van 22.500 euro uit het recent opgerichte Molenerfgoedfonds. Dit fonds is een samenwerking tussen Airbnb en De Hollandsche Molen.
25/11/24
De beste en populairste website in de vrijetijdssector
Wat zijn de beste en populairste websites van Nederland? In een online publieksverkiezing werden in 38 categorien de winnaars gekozen. Wie wonnen er in de vrijetijdssector?
22/11/24
Vlonderpad in Pannenhoef
Brabants Landschap heeft in natuurgebied De Pannenhoef een nieuw vlonderpad aangelegd. De vele bezoekers van de Pannenhoef weten het maar al te goed, het gebied is vaak nat en de paden modderig.
22/11/24
LEADER Oost-Groningen stimuleert lokale initiatieven
Een nieuwe bakkerij met brasserie in Scheemda, een avontuurlijke beleefroute bij Bourtange en een moderne speeltuin in Boven Pekela: deze projecten, en nog 18 andere, ontvangen een financiële injectie van LEADER Oost-Groningen.

||| Agenda |||

28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...
03/12/24
03/12/24 t/m 03-12-24: Marketing Zaanstreek Presents
Op dinsdag 3 december, presenteert Marketing Zaanstreek haar nieuwe meerjarenstrategie. Locatie is d...