Wat heeft een mogelijke lockdown voor effect op de vrijetijdssector?
Het aantal besmettingen loopt in Nederland sterk op. Vandaag werden maar liefst 8.793 nieuwe besmettingen gemeld. Dat brengt ons in rap tempo steeds dichterbij strengere maatregelen. De Nederlandse regering heeft deze week een aantal documenten uit het Catshuisoverleg openbaar gemaakt. Dat geeft een aardig inkijkje in de mogelijkheden die worden overwogen.
Basis voor alle maatregelen in dat scenario is het verbod op samenkomsten. Dan staat het sluiten van voor publiek toegankelijke gebouwen en locaties weer bovenaan de agenda. Dat betekent sluiting van bioscopen, theaters, filmhuizen, concertzalen, podia voor alle genres van muziek, theaters en hiermee vergelijkbare culturele instellingen, musea, presentatie-instellingen, monumenten met een publieksfunctie, casino's, arcadehallen, speelhallen en markten (m.u.v. warenmarkten).
Ook doorstroomlocaties weer dicht
Ook doorstroomlocaties zoals attractieparken en dierentuinen worden dan weer gesloten. Als gevolg van het samenkomstenverbod is ook sluiting van fitnesscentra, sportclubs, sauna’s en zwembaden aan de orde. Sportclubs, zwembaden en fitnesscentra mogen open blijven voor jongeren tot 18 jaar. Een gedeeltelijke sluiting van de detailhandel met uitzondering van levensmiddelenbranche, drogisterijen, apotheken en warenmarkten is dan weer een optie.
Er komt in dat zwarte scenario ook een dringend advies op niet-noodzakelijke reizen in binnen- en buitenland te vermijden. Ook hotels mogen bij een verscherping geen alcohol meer schenken.
Forse economische schade
Strengere maatregelen leiden volgens het veel besproken memo van het ministerie van EZK tot grote schade aan de economie en werkgelegenheid. Die worden dan geschat op -22% voor het BBP en -24% voor de werkgelegenheid. Een volledige lockdown is nu economisch gezien desastreus, stellen de opstellers van het memo. Onderzoek voor ontwikkelde economieën wijst uit dat de impact van een harde lockdown meer dan 2.5 keer zo grote negatieve effecten heeft op de economie dan een minder zware lockdown.
Overigens lag bij het laatste Catshuisoverleg ook een memo op tafel waarbij het maximum aantal bezoekers voor culturele instellingen tijdens de kerstperiode werd opgerekt naar 100 personen en het onder strenge voorwaarden openstellen van restaurants. Daar lijkt nu geen sprake meer van.