Reissector blij met beleidswijziging in reisadvies
De reissector is blij met de beslissing van het kabinet om de aanpak van reisadvisering voor bestemmingen binnen de EU te wijzigen. De ANVR heeft al geruime tijd aangedrongen op deze stap. Niet alleen om meer duidelijkheid te bieden aan vakantiegangers en reizigers, maar vooral ook omdat hiermee de reisadvisering beter aansluit bij de huidige status van de pandemie.
?"Het is wel reuze jammer dat deze beslissing niet meteen met de introductie van het digitale corona certificaat (DCC) per 1 juli jl. is genomen. Dat had ervoor gezorgd dat het voor zowel reisondernemingen als vakantiegangers een mooie vakantiezomer zou zijn geworden. Maar vanzelfsprekend is de reissector opgetogen dat het kabinet alsnog heeft besloten de reisadvisering te wijzigen", aldus Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR. "Dat is overigens ook terecht. Ziekenhuisopnames en vaccinatiegraad zijn een veel betere indicatie van de mate van veiligheid van reizen en vakanties dan het aantal besmettingen. De ANVR is blij dat met ingang vanaf 27 juli heel Europa geel kleurt. Voor Europa geldt dat Oranje reisadviezen alleen nog zullen worden ingezet bij de aanwezigheid van speciale virusmutaties. Uiteraard blijven wij onze klanten er nog steeds nadrukkelijk op wijzen dat ook op de bestemming zelf de coronaregels zorgvuldig moeten worden nageleefd".
Sunweb reageerde meteen op de ontwikkeling. Nu de hele Europese Unie code geel heeft is veilig reizen weer mogelijk. Klanten van Sunweb Group kunnen met de gratis premium omruilgarantie nog steeds tot twee weken voor vertrek hun vakantie kosteloos omboeken. Ook zal de reisorganisatie haar klanten niet verplichten om op vakantie te gaan naar bestemmingen die een verhoogd risico hebben. "Naar bestemmingen met code geel is vakantie vieren veilig en voeren wij de reizen uit. Als op de bestemming een verhoogd risico geldt, dan laten we de keuze bij onze klanten om op vakantie te gaan”, aldus Ten Brink.
Testen
Belangrijk in de nieuwe aanpak is dat voor terugkeer naar Nederland met ingang van zondag 8 augustus aanstaande altijd een DCC moet kunnen worden overlegd, overigens ook bij terugkeer uit niet EU-landen. Voor niet-volledig gevaccineerden geldt dat een PCR-test bij terugkeer niet ouder mag zijn dan 48 uur, een antigeentest niet ouder dan 24 uur".
De aangepaste aanpak voor het testen stelt touroperators nog voor een logistiek probleem. Ten Brink van Sunweb: "Wij zullen de antigeen test op de bestemming voor niet volledig gevaccineerde klanten faciliteren en de kosten op ons nemen. We zijn aan het uitzoeken hoe we dit gaan organiseren en informeren onze klanten hier zo snel mogelijk over."
De ANVR blijft ondertussen sterk aandringen bij het kabinet om dit nieuwe beleid ook te gaan toepassen op de bestemmingen buiten de EU. De huidige witte lijst met toegestane landen is zeer beperkt en het duurt lang voor de lijst wordt aangevuld met nieuwe bestemmingen.
Topics:Reis & vervoer
Trefwoorden: anvr, reizen, corona, beleid, Europa